OTCnow.gr
Το Ελληνικό portal για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.)

Κουρκουμάς: Ένα πολύτιμο αγαθό

6 σημαντικά οφέλη για την υγεία μας

0 241

Τι είναι ο κουρκουμάς;

Ο κουρκουμάς είναι ένα ευρέως διαδεδομένο μπαχαρικό με προέλευση από την Ασία. Ο κουρκουμάς είναι στην ουσία η σκόνη που παράγεται από την ρίζα του φυτού κουρκουμά ή κουρκούμη ή κιτρινόριζα, του οποίου η επιστημονική ονομασία είναι Curcuma longa, δηλαδή Κουρκούμη η μακρά και ανήκει στην οικογένεια των Ζιγγιβεριδών (Zingiberaceae). Ο κουρκουμάς περιέχει διάφορα βιοδραστικά συστατικά τα οποία του προσδίδουν ποικίλες ευεργετικές ιδιότητες. Η κουρκουμίνη είναι το βασικό δραστικό συστατικό του κουρκουμά. Αυτό το στοιχείο λειτουργεί ως ισχυρό αντιοξειδωτικό συστατικό, ενώ έχει και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Πράγματι, χάρη στην κουρκουμίνη, ο κουρκουμάς μπορεί να θεωρηθεί ένα από τα πλέον ωφέλημα μπαχαρικά για την υγεία μας. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τα έξι κυριότερα οφέλη που μπορεί να προσφέρει ο κουρκουμάς.

1. Αποτελεί ισχυρό αντιφλεγμονώδες

Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα καθώς αυτή μπορεί να βλάψει τους ιστούς του οργανισμού. Μάλιστα, θεωρείται ότι η χρόνια φλεγμονή ευθύνεται για πολλές σοβαρές παθήσεις όπως η αθηρωμάτωση, ο καρκίνος, η νόσος τους Alzheimer κ.α. Συνεπώς οτιδήποτε μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμησή της είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την πρόληψη τέτοιων ασθενειών. Έτσι μιας και ο κουρκουμάς διαθέτει εξαιρετικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες μπορεί να καταπραΰνει ή και να προλάβει τη χρόνια φλεγμονή, προσφέροντας προστασία από τέτοιες ασθένειες.

2. Μειώνει το οξειδωτικό στρες στον οργανισμό

Το οξειδωτικό στρες είναι από τις βασικότερες αιτίες πολλών σοβαρών παθήσεων. Το οξειδωτικό στρες οφείλεται στις ελεύθερες ρίζες οι οποίες αντιδρούν με διάφορα βιολογικά μόρια του οργανισμού μας όπως τα λιπαρά οξέα, οι πρωτεΐνες και το DNA.
Τα αντιοξειδωτικά έχουν την ικανότητα να μας προστατεύουν από αυτές αφού μπορούν και τις εξουδετερώνουν. Συνεπώς ο κουρκουμάς μπορεί να συμβάλλει σε αυτό καθώς περιέχει κουρκουμίνη η οποία αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό συστατικό. Ακόμη έχει αποδειχθεί ότι η κουρκουμίνη μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τη δραστηριότητα των αντιοξειδωτικών ενζύμων που υπάρχουν ήδη στον οργανισμό.

3. Ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου

Πολλές διαταραχές του εγκεφάλου όπως είναι η νόσος του Alzheimer μπορεί να οφείλονται στην έλλειψη μιας ορμόνης που ονομάζεται εγκεφαλικός νευροτροφικός παράγοντας (Brain Derived Neurotrophic Factor, BDNF) και η οποία συμβάλλει στη δημιουργία νέων συνδέσεων μεταξύ των νευρώνων του εγκεφάλου.

Η κουρκουμίνη που έχει φανεί ότι μπορεί ν ’αυξήσει τα επίπεδα αυτής της ορμόνης, καθυστερώντας έτσι την εμφάνιση σχετικών ασθενειών. Επιπλέον, η κουρκουμίνη έχει φανεί ότι είναι πολύ χρήσιμη και για την βελτίωση της μνήμης όπως και της γενικότερης λειτουργίας του εγκεφάλου.

4. Μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης παθήσεων του καρδιαγγειακού συστήματος.

Η εμφάνιση παθήσεων του καρδιαγγειακού συστήματος προκύπτει από μια σειρά πολύπλοκων διαδικασιών που επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες. Η κουρκουμίνη έχει φανεί ότι μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση κάποιων εξ’ αυτών.
Πράγματι, ο κουρκουμάς μπορεί να βελτιώσει το ενδοθήλιο των αγγείων, του οποίου η διαταραχή θεωρείται μια από τις βασικότερες αιτίες σοβαρών παθήσεων του καρδιαγγειακού όπως το έμφραγμα, η στεφανιαία νόσος κ.α. Επιπλέον, η κουρκουμίνη μειώνει το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, δυο ακόμη παράγοντες στους οποίους μπορούμε να αποδώσουμε τέτοιες παθήσεις. 

5. Μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου

Η κουρκουμίνη που περιέχεται στον κουρκουμά έχει φανεί σε εργαστηριακά πειράματα ότι μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη και την εξάπλωση του καρκίνου. Πράγματι αυτό το συστατικό μπορεί να συμβάλλει στη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων και στη μείωση των πιθανοτήτων μετάστασης. Υπάρχουν ακόμη κάποιες ενδείξεις ότι η κουρκουμίνη μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη συγκεκριμένων τύπων καρκίνου που σχετίζονται με το γαστρεντερικό σύστημα.

6. Μπορεί να βοηθήσει στην περίπτωση της αρθρίτιδας.

Η κουρκουμίνη φαίνεται να είναι αρκετά αποτελεσματική στην ανακούφιση των συμπτωμάτων αλλά και στην πρόληψη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Δεδομένου ότι η κουρκουμίνη αποτελεί ισχυρό αντιφλεγμονώδες έχει σημαντική δράση για αυτή την νόσο, η οποία συνδέεται άμεσα με την φλεγμονή των αρθρώσεων.

Κουρκουμάς στο φαγητό ή σαν συμπλήρωμα διατροφής

Εάν έχετε τάση να εμφανίσετε κάποια από τις παραπάνω παθήσεις, εισάγετε λοιπόν τον κουρκουμά στην καθημερινότητά σας είτε μέσω κάποιου συμπληρώματος διατροφής είτε σαν μπαχαρικό στο φαγητό σας. Γενικότερα συστήνεται η χρήση του ως μπαχαρικό καθώς είναι πιο ασφαλές μιας και παίρνετε χαμηλότερη δόση αλλά και πιο ευχάριστο αφού νοστιμίζει πολύ το φαγητό.

Βιβλιογραφία

  1. Monika Nagpal and Shaveta Sood.Role of curcumin in systemic and oral health: An overview. J Nat Sci Biol Med. 2013 Jan-Jun; 4(1): 3–7.
  2. Coussens LM, Werb Z. Inflammation and cancer. Nature. 2002 Dec 19-26;420(6917):860-7.
  3. Chainani-Wu N. Safety and anti-inflammatory activity of curcumin: a component of tumeric (Curcuma longa). J Altern Complement Med. 2003 Feb;9(1):161-8.
  4. Menon VP, Sudheer AR. Antioxidant and anti-inflammatory properties of curcumin. Adv Exp Med Biol. 2007;595:105-25.
  5. Ying Xu,Baoshan Ku et al. Curcumin reverses the effects of chronic stress on behavior, the HPA axis, BDNF expression and phosphorylation of CREB. Brain Research 2006 Nov. 56-64,1122:1
  6. Wongcharoen W, Phrommintikul A. The protective role of curcumin in cardiovascular diseases. Int J Cardiol. 2009 Apr 3;133(2):145-51.
  7. Jayaraj Ravindran, Sahdeo Prasad and Bharat B. Aggarwal. Curcumin and Cancer Cells: How Many Ways Can Curry Kill Tumor Cells Selectively? AAPS J. 2009 Sep; 11(3): 495–510.
  8. Shrikant Mishra and Kalpana Palanivelu. The effect of curcumin (turmeric) on Alzheimer’s disease: An overview. Ann Indian Acad Neurol. 2008 Jan-Mar; 11(1): 13–19.
  9. Zhang L, Fiala M, Cashman J et al. Curcuminoids enhance amyloid-beta uptake by macrophages of Alzheimer’s disease patients. J Alzheimers Dis. 2006 Sep;10(1):1-7.

- διαφήμιση -

Σχόλια
Φορτώνει...
* { display: none !important; } body, html { display: block !important; } #cpp-print-disabled { top: 0; left: 0; color: #111; width: 100%; height: 100%; min-height: 400px; z-index: 9999; position: fixed; font-size: 30px; text-align: center; background: #fcfcfc; padding-top: 200px; display: block !important; }