OTCnow.gr
Το Ελληνικό portal για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.)

L-καρνιτίνη: Τι προκαλεί η έλλειψη της;

0 535

Τι είναι η L-καρνιτινη;

Η L-καρνιτίνη είναι ένα βασικό αμινοξύ το οποίο ο οργανισμός του ανθρώπου μπορεί να συνθέσει. Ωστόσο περιέχεται και σε αρκετά τρόφιμα κυρίως ζωικής προέλευσης. Από βιοχημικής πλευράς είναι μια υδατοδιαλυτή τετραμερής αμίνη η οποία συμβάλλει στο μεταβολισμό των λιπιδίων.

Πως προκύπτει η έλλειψη L-καρνιτίνης;

Συνήθως η έλλειψη της L-καρνιτίνης προκύπτει από κάποιο ελάττωμα του γονιδίου που κωδικοποιεί την παραγωγή μιας πρωτεΐνης, γνωστή ως OCTN2. Ο ρόλος αυτής της πρωτεΐνης είναι να μεταφέρει την καρνιτίνη στα κύτταρα. Έτσι, αυτή η μορφή έλλειψης καρνιτίνης ονομάζεται πρωτογενής.

Η έλλειψης της L-καρνιτίνης μπορεί ακόμη να είναι απόρροια άλλων διαταραχών και σε αυτήν την περίπτωση έχουμε δευτερογενή έλλειψη. Η δευτερογενής έλλειψη L-καρνιτίνης χαρακτηρίζεται συχνά από την αυξημένη απέκκριση καρνιτίνης στα ούρα στη μορφή ακύλο-καρνιτίνης. Ακόμη η δευτερογενής έλλειψη μπορεί να οφείλεται σε κάποια φαρμακευτική αγωγή, μεταβολικές διαταραχές, ένα φτωχό σε καρνιτίνη διαιτολόγιο, μη επαρκή απορρόφηση της από τον έντερο,  αυτοδιάλυση ή την περιτοναϊκή κάθαρση (peritoneal dialysis).

Ποιοι έχουν αυξημένο κίνδυνο να έχουν έλλειψη L-καρνιτίνης;

Η έλλειψη της L-καρνιτίνης φαίνεται να είναι πιο συχνή στους χορτοφάγους εφόσον δεν τρέφονται με τρόφιμα ζωικής προέλευσης τα οποία είναι την περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες. Επίσης τα πρόωρα νεογνά είναι έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης έλλειψης της L-καρνιτίνης καθώς συνήθως δεν έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς η ανάπτυξη των νεφρών τους. Σαν αποτέλεσμα αυτό έχει τα πρόωρα νεογνά να μην μπορούν να κάνουν ανεπαρκή βιοσύνθεση L-καρνιτίνης από το νεφρικό παρέγχυμα και έτσι θα πρέπει να την προσλαμβάνουν από το στόμα προκειμένου να την διατηρήσουν σε φυσιολογικά επίπεδα

Ποια τρόφιμα είναι πλούσια σε καρνιτίνη;

Oι πιο πλούσιες πηγές καρνιτίνης φαίνεται να είναι τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας, το ψάρι, τα πουλερικά και το γάλα. Συνήθως όσο πιο κόκκινο είναι το κρέας τόσο πιο υψηλή είναι η περιεκτικότητά του σε καρνιτίνη. Υπάρχουν δύο μορφές καρνιτίνης η D- και η L- όμως από αυτές μόνο η L-καρνιτίνη είναι ενεργή στον οργανισμό μας και είναι και αυτή που  περιέχεται στα τρόφιμα που αποτελούν πηγές καρνιτίνης όπως αυτά που προαναφέρθηκαν.

Τι προκαλεί η έλλειψη καρνιτίνης;

Η έλλειψη καρνιτίνης μπορεί να έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις για την υγεία και να οδηγήσει ακόμη και σε σοβαρές παθολογικές καταστάσεις όπως καρδιομυοπάθεια, υποκετοτική υπογλυκαιμία και μυϊκή αδυναμία.

Η L-καρνιτίνη είναι απαραίτητη για την παραγωγή ενέργειας από τον οργανισμό μας. Γι’ αυτό το λόγω η επαρκής ποσότητα καρνιτίνης συμβάλλει σημαντικά στην αθλητική μας απόδοση.

Ακόμη αυτή η αμίνη μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του γήρατος βελτιώνοντας τη μνήμη και τονώνοντας τους μύες. Επιπλέον συμβάλλει στην  αντιμετώπιση της καρδιαγγειακής νόσου και της περιφερικής αρτηριακής νόσου όπως και της τελευταίου σταδίου νεφρικής νόσου. Η καρνιτίνη ακόμη χρησιμοποιείται για να ανακουφίσει τα άτομα που έχουν καρκίνο από την εξάντληση που νιώθουν λόγω των χημειοθεραπειών. Τέλος η καρνιτίνη έχει συνδεθεί με την ποσότητα και την κινητικότητα του σπέρματος, αυτό σημαίνει ότι η πρόσληψη καρνιτίνης μπορεί να συμβάλλει και στη μείωση της ανδρικής υπογονιμότητας.

Συμπέρασμα

Η L-καρνιτίνη είναι ένα πολύ σημαντικό θρεπτικό συστατικό το οποίο αν και το συνθέτει ο οργανισμός είναι σημαντικό να παίρνουμε και επαρκή ποσότητα από την τροφή.  Ο ρόλος της εντοπίζεται κυρίως στην παραγωγή ενέργειας μέσω του μεταβολισμού λιπών και υδατανθράκων. Ακόμη είναι απαραίτητη για την διατήρηση της υγείας των μυών, την καλή μνήμη και την γονιμότητα.

 

Βιβλιογραφία

  • Carnitine,National institutes of health, retrieved from : https://ods.od.nih.gov/factsheets/Carnitine-HealthProfessional/?fbclid=IwAR0rqdm2mXzC8bjIzBCb20heEspC15DIp3_E2KMQ_V_oEYyDBSnRChRONXs , last accessed : 28/07/2019
  • Judith L Flanagan, Peter A Simmons, Role of carnitine in disease, Nutr Metab (Lond). 2010; 7: 30.
  • About carnitine deficiency, Leadiant Biosciences,retrieved from : https://leadiant.com/patients-and-caregivers/disease-areas/carnitine-deficiency/ , last accessed : 28/07/2019
  • M., Ross, A.C., Caballero, B. et al. Rebouche, C.J. Carnitine. In Modern Nutrition in Health and Disease 10th Ed.; Wilkins: Baltimore. in press
  • Tein, I. Carnitine transport: pathophysiology and metabolism of known molecular defects. J. Inherited Metab. Dis. 2003,26 (2), 147–169
  • Bøhmer, T. Drug-induced carnitine deficiency. In Carnitine. Pathobiochemical Basics and Clinical Applications ; Seim, H., Lo ster, H., Eds.; Ponte Press: Bochum, 1996; 167–176.
  • Famularo, G.; Matricardi, F.; Nucera, E.; Santini, G.; De Simone, C. Carnitine deficiency: primary and secondary syndromes. In Carnitine TodayDe Simone, C., Famularo, G., Eds.; R.G. Landis Co.: Austin, 1997; 119–161.
  • Scaglia, F.; Longo, N. Primary and secondary alterations of neonatal carnitine metabolism. Semin. Perinatol. 1999,23 (2), 152–161.
  • Sundberg, E. The role of -carnitine in treating anemia hyporesponsive to erythropoietin. Dial. Transplant. 2004,33 (6), 326–333

- διαφήμιση -

Σχόλια
Φορτώνει...
* { display: none !important; } body, html { display: block !important; } #cpp-print-disabled { top: 0; left: 0; color: #111; width: 100%; height: 100%; min-height: 400px; z-index: 9999; position: fixed; font-size: 30px; text-align: center; background: #fcfcfc; padding-top: 200px; display: block !important; }