OTCnow.gr
Το Ελληνικό portal για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.)

Πράσινο τσάι: Η διατροφική του αξία

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για το πράσινο τσάι

0 897

Πράσινο τσάι

Το τσάι είναι ένα από τα πιο ευρέως ποτά παγκοσμίως και είναι το δεύτερο πιο συχνά χρησιμοποιούμενο ποτό μετά το νερό [1]. Το τσάι, ανάλογα με το επίπεδο των αντιοξειδωτικών που υπάρχουν, διακρίνεται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: πράσινο τσάι, τσάι oolong και μαύρο τσάι, [1,2]. Από την αρχαιότητα το τσάι θεωρήθηκε ως αποτελεσματικό φάρμακο για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων στην ασιατική λαϊκή ιατρική [3]. Σήμερα, πολυάριθμες έρευνες υποδηλώνουν το ρόλο του τσαγιού για τη σωστή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, τη μείωση της σωματικής μάζας καθώς και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου και νευροεκφυλιστικών νόσων [3]. Το τσάι θεωρείται λειτουργικό ποτό, καθώς μπορεί να αποφέρει πολλά φυσιολογικά οφέλη εκτός από τα θρεπτικά του περιεχόμενα, όπως για παράδειγμα είναι γνωστό ότι διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα και την καρδιακή λειτουργία στους ανθρώπους [4,5]. Η αντιοξειδωτική του ιδιότητα, το καθιστά κυρίαρχο ρυθμιστή στη διαμεσολάβηση των ελεύθερων ριζών.

Συστατικά

Το τσάι αποτελείται κυρίως από πολυφαινόλες, καφεΐνη, μέταλλα και ίχνη βιταμινών, αμινοξέων και υδατανθράκων. Ο τύπος των πολυφαινολών που υπάρχουν στο τσάι θα ποικίλλει ανάλογα με το επίπεδο ζύμωσης που έχει υποστεί. Το πράσινο τσάι αποτελείται κυρίως από κατεχίνες, ενώ το μαύρο τσάι περιέχει κυρίως τανίνες [4]. Ειδικότερα, το πράσινο τσάι θεωρείται η πιο κυρίαρχη πηγή κατεχινών μεταξύ όλων των διαιτητικών πηγών, μπροστά από τη σοκολάτα, τα κόκκινα σταφύλια, το κρασί και τα μήλα [6].
Επίσης, διάφορα μέταλλα, όπως το φθόριο, το μαγγάνιο, το χρώμιο, το σελήνιο, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος, υπάρχουν σε φύλλα τσαγιού σε διαφορετικές συγκεντρώσεις ανάλογα με τη διαδικασία ζύμωσης, την ηλικία και το μέγεθος των φύλλων τσαγιού [6].

Ιδιότητες κατά της φωτογήρανσης

Τα φυτοχημικά προϊόντα του πράσινου τσαγιού είναι μια ισχυρή πηγή εξωγενών αντιοξειδωτικών που θα μπορούσαν να δεσμεύσουν την περίσσεια ενδογενών ελεύθερων ριζών οξυγόνου και να μειώσουν τις επιπτώσεις της φωτογήρανσης. Αρκετές in vivo και in vitro μελέτες υποδηλώνουν ότι η λήψη πράσινου τσαγιού αυξάνει την περιεκτικότητα του δέρματος σε ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης και καταστέλλει την παραγωγή του ενζύμου MMP-3 αποικοδόμησης κολλαγόνου στο δέρμα, προσδίδοντας ένα αποτέλεσμα κατά της ρυτίδωσης [7-10]. Ο ακριβής μηχανισμός πίσω από την αντι-φωτογήρανση του πράσινου τσαγιού δεν έχει εξερευνηθεί ακόμα.
Επίσης, αναλύσεις από βιοψίες έδειξαν ότι χορήγηση πράσινου τσαγιού πριν από την έκθεση στον ήλιο οδήγησε σε σημαντική μείωση στον αριθμό των κυττάρων με ηλιακά εγκαύματα [90]. Οι πολυφαινόλες από το πράσινο τσάι που εφαρμόστηκαν πριν από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μείωσαν τα ηλιακά εγκαύματα κατά 66% [10].

Αντοχή κατά του στρες

Το πράσινο τσάι έχει αναφερθεί ότι έχει αντοχή στο στρες και νευροπροστατευτικές ιδιότητες. Η ικανότητά του δέσμευσης των ελεύθερων ριζών οξυγόνου το καθιστά ισχυρό μεσολαβητή άγχους. Μελέτες in vitro και in vivo έδειξαν ότι οι πολυφαινόλες τσαγιού μπορούν να προκαλέσουν την έκφραση διαφορετικών αντιοξειδωτικών ενζύμων και να εμποδίσουν την οξειδωτική βλάβη του DNA [11-21].

Νευροπροστατευτικές ιδιότητες

Ολοένα αυξανόμενες αποδείξεις δείχνουν ότι το πράσινο τσάι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως ένας ανασταλτικός παράγοντας για την εκδήλωση νευροεκφυλιστικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Alzheimer. Επίσης, το πράσινο τσάι βρέθηκε να μειώνει τις διαταραχές της μνήμης και να αποτρέπει το οξειδωτικό στρες και τη βλάβη στον ιππόκαμπο σε ένα μοντέλο αρουραίων για τη νόσο του Alzheimer [145]. Οι πολυφαινόλες του τσαγιού, όταν χορηγούνται από το στόμα, θα μπορούσαν να μειώσουν τις κινητικές δυσλειτουργίες και τη ντοπαμινεργική νευρωνική μαζί με τη βελτίωση των κινητικών λειτουργιών του εγκεφάλου [22-29].

Ιδιότητες αυτοφαγίας

Η αυτοφαγία είναι μια εσωτερική διαδικασία που βοηθά στη λυσοσωμική αποικοδόμηση και απομάκρυνση των παλαιών και ανεπιθύμητων κυτταρικών μορίων, συμπεριλαμβανομένων πρωτεϊνών, ριβοσωμάτων, σταγονιδίων λιπιδίων και άλλων οργανιδίων, διατηρώντας έτσι την κυτταρική ομοιόσταση και την επιβίωση [30-33]. Με αυτό τον τρόπο, η αυτοφαγία προστατεύει τη γενική υγεία του σώματος [34-36].
Οι πολυφαινόλες του τσαγιού παρατηρήθηκαν να ενεργοποιούν την αυτοφαγία μέσω διαφορετικών μηχανισμών [37,38]. Μελέτες έχουν δείξει ότι το τσάι ήταν σε θέση να επεκτείνει την αυτοφαγία, καθυστερώντας με τον τρόπο αυτό την απόπτωση [37-41].

Κίνδυνοι

Η υπερβολική χρήση του πράσινου τσαγιού μπορεί ωστόσο να αποφέρει αρνητικά αποτελέσματα, καθώς οι πολυφαινόλες μπορούν να οδηγήσουν σε αυτό-οξειδωτικές αντιδράσεις με αποτέλεσμα την παραγωγή ελεύθερων ριζών οξυγόνου και την αύξηση άλλων παραγόντων επιβλαβών για το DNA [42,43]. Επίσης, ορισμένες αναφορές περιστατικών έχουν δείξει ότι η υπερβολική πρόσληψη εκχυλισμάτων τσαγιού μπορεί να προκαλέσει ηπατική τοξικότητα [44].

Συμπεράσματα

Απαιτείται περισσότερη έρευνα σε ανθρώπους για να διαλευκάνει τις δράσεις του πράσινου τσαγιού καθώς και για τον εντοπισμό της βέλτιστης δόσης πράσινου τσαγιού στους ανθρώπους ώστε να επιτευχθούν τα μέγιστα οφέλη για την υγεία.

 

Βιβλιογραφία

1. Graham, H.N. Green tea composition, consumption, and polyphenol chemistry. Prev. Med. 1992, 21, 334–350.
2. 4. Yamamoto, T.; Juneja, L.R.; Chu, D.; Kim, M. Chemistry and Applications of Green Tea; CRC Press: Boca Raton, FL, USA, 1997; pp. 6–34.
3. 12. Yang, C.S.; Hong, J. Prevention of chronic diseases by tea: Possible mechanisms and human relevance. Annu. Rev. Nutr. 2013, 17, 161–181.
4. 3. Wierzejska, R. Tea and health—A review of the current state of knowledge. Przegl. Epidemiol. 2014, 68, 595–599.
5. 8. Hayat, K.; Iqbal, H.; Malik, U.; Bilal, U.; Mushtaq, S. Tea and its consumption: Benefits and risks. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 2015, 55, 939–954.
6. 9. Cabrera, C.; Artacho, R.; Gimenez, R. Beneficial effects of green tea—A review. J. Am. Coll. Nutr. 2006, 25, 79–99.
7. 83. Zhang, L.; Zheng, Y.; Cheng, X.; Meng, M.; Luo, Y.; Li, B. The anti-photoaging effect of antioxidant collagen peptides from silver carp (Hypophthalmichthys molitrix) skin is preferable to tea polyphenols and casein peptides. Food Funct. 2017, 8, 1698–1707.
8. 84. Lee, K.O.; Kim, S.N.; Kim, Y.C. Anti-wrinkle Effects of Water Extracts of Teas in Hairless Mouse. Toxicol. Res. 2014, 30, 283–289.
9. 90. Mnich, C.D.; Hoek, K.S.; Virkki, L.V.; Farkas, A.; Dudli, C.; Laine, E.; Urosevic, M.; Dummer, R. Green tea extract reduces induction of p53 and apoptosis in UVB-irradiated human skin independent of transcriptional controls. Exp. Dermatol. 2009, 18, 69–77.
10. 91. Elmets, C.A.; Singh, D.; Tubesing, K.; Matsui, M.; Katiyar, S.; Mukhtar, H. Cutaneous photoprotection from ultraviolet injury by green tea polyphenols. J. Am. Acad. Dermatol. 2001, 44, 425–432.
11. 109. Massie, H.R.; Aiello, V.R.;Williams, T.R. Inhibition of iron absorption prolongs the life span of Drosophila. Mech. Ageing Dev. 1993, 67, 227–237.
12. 113. Winiarska-Mieczan, A. Protective effect of tea against lead and cadmium-induced oxidative stress-a review. Biometals 2018, 31, 909–926.
13. 114. Vayalil, P.K.; Mittal, A.; Hara, Y.; Elmets, C.A.; Katiyar, S.K. Green tea polyphenols prevent ultraviolet light-induced oxidative damage and matrix metalloproteinases expression in mouse skin. J. Investig. Dermatol. 2004, 122, 1480–1487.
14. 115. Mi, Y.; Zhang,W.; Tian, H.; Li, R.; Huang, S.; Li, X.; Qi, G.; Liu, X. EGCG evokes Nrf2 nuclear translocation and dampens PTP1B expression to ameliorate metabolic misalignment under insulin resistance condition. Food Funct. 2018, 9, 1510–1523.
15. 120. Roychoudhury, S.; Agarwal, A.; Virk, G.; Cho, C.L. Potential role of green tea catechins in the management of oxidative stress-associated infertility. Reprod. Biomed. Online 2017, 34, 487–498.
16. 121. Lombardo, F.; Fiducia, M.; Lunghi, R.; Marchetti, L.; Palumbo, A.; Rizzo, F.; Koverech, A.; Lenzi, A.; Gandini, L. Effects of a dietary supplement on chronic pelvic pain syndrome (Category IIIA), leucocytospermia and semen parameters. Andrologia 2012, 44 (Suppl. 1), 672–678.
17. 122. Wang, Z.G.; Yu, S.D.; Xu, Z.R. Improvement in bovine embryo production in vitro by treatment with green tea polyphenols during in vitro maturation of oocytes. Anim. Reprod. Sci. 2007, 100, 22–31.
18. 125. Hakim, I.A.; Harris, R.B.; Brown, S.; Chow, H.H.; Wiseman, S.; Agarwal, S.; Talbot, W. Effect of increased tea consumption on oxidative DNA damage among smokers: A randomized controlled study. J. Nutr. 2003, 133, 3303S–3309S.
19. 126. Bettuzzi, S.; Brausi, M.; Rizzi, F.; Castagnetti, G.; Peracchia, G.; Corti, A. Chemoprevention of human prostate cancer by oral administration of green tea catechins in volunteers with high-grade prostate intraepithelial neoplasia: A preliminary report from a one-year proof-of-principle study. Cancer Res. 2006, 66, 1234–1240.
20. 129. Rodríguez-Ramiro, I.; Martín, M.A.; Ramos, S.; Bravo, L.; Goya, L. Comparative effects of dietary flavanols on antioxidant defences and their response to oxidant-induced stress on Caco2 cells. Eur. J. Nutr. 2011, 50, 313–322.
21. 130. Xue, K.X.;Wang, S.; Ma, G.J.; Zhou, P.;Wu, P.Q.; Zhang, R.F.; Xu, Z.; Chen,W.S.;Wang, Y.Q. Micronucleus formation in peripheral-blood lymphocytes from smokers and the influence of alcohol- and tea-drinking habits. Int. J. Cancer 1992, 50, 702–705.
22. 93. Li, Y.H.;Wu, Y.;Wei, H.C.; Xu, Y.Y.; Jia, L.L.; Chen, J.; Yang, X.S.; Dong, G.H.; Gao, X.H.; Chen, H.D. Protective effects of green tea extracts on photoaging and photommunosuppression. Skin Res. Technol. 2009, 15, 338–345.
23. 142. Lin, C.L.; Chen, T.F.; Chiu, M.J.; Way, T.D.; Lin, J.K. Epigallocatechin gallate (EGCG) suppresses beta-amyloid-induced neurotoxicity through inhibiting c-Abl/FE65 nuclear translocation and GSK3 beta activation. Neurobiol. Aging 2009, 30, 81–92.
24. 143. Wei, J.C.C.; Huang, H.C.; Chen, W.J.; Huang, C.N.; Peng, C.H.; Lin, C.L. Epigallocatechin gallate attenuates amyloid-induced inflammation and neurotoxicity in EOC 13.31 microglia. Eur. J. Pharmacol.2016, 770, 16–24.
25. 144. Cascella, M.; Bimonte, S.; Muzio, M.R.; Schiavone, V.; Cuomo, A. The efficacy of Epigallocatechin-3-gallate (green tea) in the treatment of Alzheimer’s disease: An overview of pre-clinical studies and translational perspectives in clinical practice. Infect. Agent Cancer 2017, 12, 36.
26. 145. Schimidt, H.L.; Garcia, A.; Martins, A.; Mello-Carpes, P.B.; Carpes, F.P. Green tea supplementation produces better neuroprotective effects than red and black tea in Alzheimer-like rat model. Food Res. Int. 2017, 100 Pt 1, 442–448.
27. 146. Chen, M.; Wang, T.; Yue, F.; Li, X.; Wang, P.; Li, Y.; Chan, P.; Yu, S. Tea polyphenols alleviate motor impairments, dopaminergic neuronal injury, and cerebral
-synuclein aggregation in MPTP-intoxicated parkinsonian monkeys. Neuroscience 2015, 286, 383–392.
28. 147. Jimenez-Del-Rio, M.; Guzman-Martinez, C.; Velez-Pardo, C. The effects of polyphenols on survival and locomotor activity in Drosophila melanogaster exposed to iron and paraquat. Neurochem. Res. 2010, 35, 227–238.
29. 148. Chan, D.K.; Woo, J.; Ho, S.C.; Pang, C.P.; Law, L.K.; Ng, P.W.; Hung, W.T.; Kwok, T.; Hui, E.; Orr, K.; et al. Genetic and environmental risk factors for Parkinson’s disease in a Chinese population. J. Neurol. Neurosurg. Psychiatry 1998, 65, 781–784.
30. 149. Wang, M.; Zhang, W.B.; Zhu, J.H.; Fu, G.S.; Zhou, B.Q. Breviscapine ameliorates hypertrophy of cardiomyocytes induced by high glucose in diabetic rats via the PKC signaling pathway. Acta Pharmacol. Sin. 2009, 30, 1081–1091.
31. 150. Kim, H.S.; Quon, M.J.; Kim, J.A. New insights into the mechanisms of polyphenols beyond antioxidant properties; lessons from the green tea polyphenol, epigallocatechin 3-gallate. Redox Biol. 2014, 2, 187–195.
32. 151. Stefani, M.; Rigacci, S. Beneficial properties of natural phenols: Highlight on protection against pathological conditions associated with amyloid aggregation. Biofactors 2014, 40, 482–493.
33. 152. Calgarotto, A.K.; Maso, V.; Junior, G.C.F.; Nowill, A.E.; Filho, P.L.; Vassallo, J.; Saad, S.T.O. Antitumor activities of Quercetin and Green Tea in xenografts of human leukemia HL60 cells. Sci. Rep. 2018, 8, 3459.
34. 153. Fahie, K.; Zachara, N.E. Molecular Functions of Glycoconjugates in Autophagy. J. Mol. Biol. 2016, 428, 3305–3324.
35. 154. Enkhbat, T.; Nishi, M.; Yoshikawa, K.; Jun, H.; Tokunaga, T.; Takasu, C.; Kashihara, H.; Ishikawa, D.; Tominaga, M.; Shimada, M. Epigallocatechin-3-gallate Enhances Radiation Sensitivity in Colorectal Cancer Cells Through Nrf2 Activation and Autophagy. Anticancer Res. 2018, 38, 6247–6252.
36. 155. Sun, X.H.; Yin, M.S.; Mu, Y.L. Alterations of mTOR pathway and autophagy in early type 2 diabetic cardiomyopathy in rats. Zhonghua Bing Li Xue Za Zhi. 2016, 45, 707–710.
37. 163. Trivedi, P.C.; Bartlett, J.J.; Perez, L.J.; Brunt, K.R.; Legare, J.F.; Hassan, A.; Kienesberger, P.C.; Pulinilkunnil, T. Glucolipotoxicity diminishes cardiomyocyte TFEB and inhibits lysosomal autophagy during obesity and diabetes. Biochim. Biophys. Acta 2016, 1861, 1893–1910.
38. 164. Holczer, M.; Besze, B.; Zámbó, V.; Csala, M.; Bánhegyi, G.; Kapuy, O. Epigallocatechin-3-Gallate (EGCG) Promotes Autophagy-Dependent Survival via Influencing the Balance of mTOR-AMPK Pathways upon Endoplasmic Reticulum Stress. Oxid. Med. Cell. Longev. 2018, 2018, 6721530.
39. 160. Li, W.; Zhu, S.; Li, J.; Assa, A.; Jundoria, A.; Xu, J.; Fan, S.; Eissa, N.T.; Tracey, K.J.; Sama, A.E.; et al. EGCG stimulates autophagy and reduces cytoplasmic HMGB1 levels in endotoxin-stimulated macrophages. Biochem. Pharmacol. 2011, 81, 1152–1163.
40. 161. Kim, H.S.; Montana, V.; Jang, H.J.; Parpura, V.; Kim, J.A. Epigallocatechin gallate (EGCG) stimulates autophagy in vascular endothelial cells: A potential role for reducing lipid accumulation. J. Biol. Chem. 2013, 288, 22693–22705.
41. 162. Renaud, J.; Nabavi, S.F.; Daglia, M.; Nabavi, S.M.; Martinoli, M.G. Epigallocatechin-3-Gallate, a Promising Molecule for Parkinson’s Disease? Rejuv. Res. 2015, 18, 257–269.
42. 72. Mao, X.; Gu, C.; Chen, D.; Yu, B.; He, J. Oxidative stress-induced diseases and tea polyphenols. Oncotarget 2017, 8, 81649–81661.
43. 179. Halliwell, B. Are polyphenols antioxidants or pro-oxidants? What do we learn from cell culture and in vivo studies? Arch. Biochem. Biophys. 2008, 476, 107–112.
44. 183. Bonkovsky, H.L. Hepatotoxicity associated with supplements containing Chinese green tea (Camellia sinensis). Ann. Intern. Med. 2006, 144, 68–71.

- διαφήμιση -

Σχόλια
Φορτώνει...
* { display: none !important; } body, html { display: block !important; } #cpp-print-disabled { top: 0; left: 0; color: #111; width: 100%; height: 100%; min-height: 400px; z-index: 9999; position: fixed; font-size: 30px; text-align: center; background: #fcfcfc; padding-top: 200px; display: block !important; }