OTCnow.gr
Το Ελληνικό portal για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.)

Ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2)

0 218

Τι είναι η ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) ;

Η ριβοφλαβίνη, γνωστή και ως βιταμίνη Β2, ανήκει στην ομάδα των διαλυτών βιταμινών Β. Αυτή η βιταμίνη αποτελεί απαραίτητο συστατικό δυο βασικών συνενζύμων τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην κυτταρική λειτουργία, στην ανάπτυξη, στον μεταβολισμό του λίπους και για στην τόνωση και σωστή δραστηριότητα του οργανισμού. Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται ποια είναι η Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση (ΣΗΔ) ριβοφλαβίνης ανάλογα με την  ηλικία, το φύλο κ.λ.π. (Πίνακας 1).

Πίνακας 1. Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση (ΣΗΔ) ριβοφλαβίνης

Ηλικία ΆνδραςΓυναίκαΚατά την εγκυμοσύνηΚατά την περίοδο θηλασμού
Από τη γέννηση έως τους 6 μήνες0.3 mg0.3 mg
7–12 μήνες0.4 mg0.4 mg
1–3 ετών0.5 mg0.5 mg
4–8 ετών0.6 mg0.6 mg
9–13 ετών0.9 mg0.9 mg
14–18 ετών1.3 mg1.0 mg1.4 mg1.6 mg
19–50 ετών1.3 mg1.1 mg1.4 mg1.6 mg
51+ ετών1.3 mg1.1 mg

 

Ποια τρόφιμα περιέχουν ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2);

Πολλά τρόφιμα τόσο ζωικής όσο και φυτικής προέλευσης  περιέχουν σημαντική ποσότητα ριβοφλαβίνης.  Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν τα αυγά, το κρέας, το συκώτι, το γάλα, τα πράσινα λαχανικά και τα σιτηρά. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι γενικότερα τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα  αποδίδουν στον οργανισμό περισσότερη ριβοφλαβίνη απ’ τα φυτικής προέλευσης. Παρακάτω σας παραθέτουμε έναν πίνακα στον οποίο αναγράφονται κάποια επιλεγμένα τρόφιμα και η περιεκτικότητά τους σε ριβοφλαβίνη.

Πίνακας 2: Επιλεγμένες τροφές και η περιεκτικότητά τους σε ριβοφλαβίνη

ΤρόφιμοΠεριεκτικότητα ριβοφλαβίνης σε mg ανά μερίδαΠοσοστό (%) της ΣΗΔ που αποδίδει το τρόφιμο
Συκώτι μοσχαριού, 85 gr.2.9171
Γιαούρτι χωρίς λιπαρά , 1 κούπα0.635
Γάλα, 2% , 1 κούπα0.529
Άπαχο ψαχνό μοσχαριού, ψητό, 85 gr.0.424
Μανιτάρια πορτομπέλο ψητά, ½ κούπα0.318
Αμύγδαλα ψημένα 28 gr.0.318
Στήθος κοτόπουλο, 85 gr.0.212
Αυγό,  1 μεγάλο0.212
Ψημένη κινόα, 1 κούπα0.212
Σολωμός 85 gr.0.212
Ωμό σπανάκι, 1 κούπα0.16
 1 μεγάλο μήλο με τη φλούδα0.16
Μακαρόνια ολικής άλεσης ψημένα, 1 κούπα0.16
Ψωμί ολικής άλεσης, 1 φέτα0.16

 

Ποια άτομα έχουν κυρίως τάση για έλλειψη ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2);

Η έλλειψη ριβοφλαβίνης είναι πιο πιθανό να παρουσιαστεί στα άτομα που ανήκουν στις εξής κατηγορίες:

  • Αθλητές χορτοφάγοι : Η φυσική άσκηση απαιτεί ανεβασμένο μεταβολισμό πιέζοντας έτσι τον οργανισμό να καταναλώνει πολλή ριβοφλαβίνη. Συνεπώς οι αθλητές έχουν ανάγκη από μεγαλύτερη ποσότητα αυτού του στοιχείου, το οποίο όπως προαναφέρθηκε περιέχεται κυρίως σε ζωικής προέλευσης τρόφιμα, συνεπώς όντας χορτοφάγοι δεν προσλαμβάνουν επαρκή δόση αυτού του στοιχείου και έτσι εμφανίζουν έλλειψη.
  • Οι γυναίκες σε εγκυμοσύνη ή κατά τον θηλασμό: Oι γυναίκες που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης ή θηλάζουν και δεν καταναλώνουν συχνά κρέας ή γαλακτοκομικά προϊόντα, έχουν αρκετές πιθανότητες να εμφανίσουν έλλειψη ριβοφλαβίνης
  • Όσοι έχουν αποκλείσει απ’ την διατροφή τους τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης: Όπως προαναφέρθηκε η ριβοφλαβίνη εντοπίζεται κατά κύριο λόγο στο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Γι’ αυτό το λόγο οι vegan αλλα και τα άτομα που ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες και έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε τέτοια προϊόντα, διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο να εμφανίσουν έλλειψη ριβοφλαβίνης.

Τι προκαλεί η έλλειψη ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2);

Η ανεπαρκής πρόσληψη ριβοφλαβίνης μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες καταστάσεις και εκδηλώνεται πρωτίστως μέσα από ενδοκρινολογικές παθήσεις, όπως είναι ο  υποθυρεοειδισμός. Άλλα σημάδια έλλειψης ριβοφλαβίνης είναι οι δερματικές διαταραχές, το οίδημα του στόματος και του λάρυγγα, η στοματίτιδα, η χειλίτιδα , η απώλεια μαλλιών, η υπογονιμότητα, η φαγούρα και  η κοκκινίλα στα μάτια. Η έλλειψη ριβοφλαβίνης μπορεί ακόμη να σταθεί εμπόδιο στον μεταβολισμό θρεπτικών συστατικών οδηγώντας έτσι σε σοβαρή έλλειψη άλλων βιταμινών. Τέλος όταν η έλλειψη ριβοφλαβίνης μένει αθεράπευτη για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία και σοβαρά προβλήματα στην όραση. Κατά την εγκυμοσύνη, η έλλειψη ριβοφλαβίνης μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης προεκλαμψίας, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία τόσο του παιδιού όσο και της μητέρας.

 

Βιβλιογραφία

  1. Rivlin RS. Riboflavin. In: Coates PM, Betz JM, Blackman MR, et al., eds. Encyclopedia of Dietary Supplements. 2nd ed. London and New York: Informa Healthcare; 2010:691-9.
  2. Said HM, Ross AC. Riboflavin. In: Ross AC, Caballero B, Cousins RJ, Tucker KL, Ziegler TR, eds. Modern Nutrition in Health and Disease. 11th ed. Baltimore, MD: Lippincott Williams & Wilkins; 2014:325-30.
  3. Institute of Medicine. Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes: Thiamin, Riboflavin, Niacin, Vitamin B6, Folate, Vitamin B12, Pantothenic Acid, Biotin, and Choline. Washington, DC: National Academy Press; 1998.
  4. McCormick DB. Riboflavin. In: Erdman JW, Macdonald IA, Zeisel SH, eds. Present Knowledge in Nutrition. 10th ed. Washington, DC: Wiley-Blackwell; 2012:280-92.
  5. Gibson RS. Assessment of the Status of Thiamin, Riboflavin, and Niacin. In: Principles of Nutritional Assessment. 2nd ed. New York: Oxford University Press; 2005:545-68.
  6. McCormick DB. Vitamin/mineral supplements: of questionable benefit for the general population. Nutr Rev 2010;68:207-13. [PubMed abstract]
  7. U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 27. Nutrient Data Laboratory Home Page, 2014.
  8. U.S. Food and Drug Administration. Food Labeling: Revision of the Nutrition and Supplement Facts Labels. 2016.
  9. Fulgoni VL, 3rd, Keast DR, Bailey RL, Dwyer J. Foods, fortificants, and supplements: where do Americans get their nutrients? J Nutr 2011;141:1847-54. [PubMed abstract]
  10. Manore MM. Effect of physical activity on thiamine, riboflavin, and vitamin B-6 requirements. Am J Clin Nutr 2000;72:598S-606S. [PubMed abstract]
  11. American Dietetic Association, Dietitians of Canada, American College of Sports Medicine, Rodriguez NR, Di Marco NM, Langley S. American College of Sports Medicine position stand. Nutrition and athletic performance. Med Sci Sports Exerc 2009;41:709-31. [PubMed abstract]
  12. Wacker J, Fruhauf J, Schulz M, Chiwora FM, Volz J, Becker K. Riboflavin deficiency and preeclampsia. Obstet Gynecol 2000;96:38-44. [PubMed abstract]
  13. Neugebauer J, Zanre Y, Wacker J. Riboflavin supplementation and preeclampsia. Int J Gynaecol Obstet 2006;93:136-7. [PubMed abstract]
  14. Allen LH. B Vitamins in Breast Milk: Relative importance of maternal status and intake, and effects on infant status and function. Adv Nutr 2012;3:362-9. [PubMed abstract]
  15. Sakurai T, Furukawa M, Asoh M, Kanno T, Kojima T, Yonekubo A. Fat-soluble and water-soluble vitamin contents of breast milk from Japanese women. J Nutr Sci Vitaminol 2005;51:239-47. [PubMed abstract]
  16. Murphy SP, Allen LH. Nutritional importance of animal source foods. J Nutr 2003;133:3932S-5S. [PubMed abstract]
  17. Nichols EK, Talley LE, Birungi N, McClelland A, Madraa E, Chandia AB, et al. Suspected outbreak of riboflavin deficiency among populations reliant on food assistance: a case study of drought-stricken Karamoja, Uganda, 2009-2010. PloS One 2013;8:e62976. [PubMed abstract]
  18. Bosch AM, Stroek K, Abeling NG, Waterham HR, Ijlst L, Wanders RJ. The Brown-Vialetto-Van Laere and Fazio Londe syndrome revisited: natural history, genetics, treatment and future perspectives. Orphanet J Rare Dis 2012;7:83. [PubMed abstract]
  19. National Institute of Neurological Disorders and Stroke. NINDS Migraine Information Page. National Institute of Neurological Disorders and Stroke, 2014.
  20. Yorns WR, Jr., Hardison HH. Mitochondrial dysfunction in migraine. Semin Pediatr Neurol 2013;20:188-93. [PubMed abstract]
  21. Schoenen J, Jacquy J, Lenaerts M. Effectiveness of high-dose riboflavin in migraine prophylaxis. A randomized controlled trial. Neurology 1998;50:466-70. [PubMed abstract]
  22. Pringsheim T, Davenport W, Mackie G, Worthington I, Aube M, Christie SN, et al. Canadian Headache Society guideline for migraine prophylaxis. Can J Neurol Sci 2012;39:S1-59. [PubMed abstract]
  23. Johansson M, Relton C, Ueland PM, Vollset SE, Midttun O, Nygard O, et al. Serum B vitamin levels and risk of lung cancer. JAMA 2010;303:2377-85. [PubMed abstract]
  24. Kabat GC, Miller AB, Jain M, Rohan TE. Dietary intake of selected B vitamins in relation to risk of major cancers in women. Br J Cancer 2008;99:816-21. [PubMed abstract]

- διαφήμιση -

Σχόλια
Φορτώνει...
* { display: none !important; } body, html { display: block !important; } #cpp-print-disabled { top: 0; left: 0; color: #111; width: 100%; height: 100%; min-height: 400px; z-index: 9999; position: fixed; font-size: 30px; text-align: center; background: #fcfcfc; padding-top: 200px; display: block !important; }