OTCnow.gr
Το Ελληνικό portal για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.)

Σπανάκι: Οφέλη για την υγεία και παρενέργειες

Ο πράσινος θησαυρός του χειμώνα

0 2,796

Σπανάκι, η θρεπτική του αξία

Το σπανάκι είναι πρακτικά τα φύλλα του φυτού Spinacia oleracea. Το φυτό αυτό έχει προέλευση  την Περσία και ανήκει στην οικογένεια των Αμαρανθοειδών. Το σπανάκι είναι πολύ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, τα οποία το καθιστούν εξαιρετικά ωφέλιμο για την υγεία.
Πιο συγκεκριμένα αν και 100 gr (1 κούπα) σπανάκι έχουν μόλις 23 θερμίδες περιέχουν:

 • 91% νερό
 • 9 gr. πρωτεΐνης
 • 6 gr υδατάνθρακες
 • 4 gr σακχάρων
 • 2 gr φυτικές ίνες
 • 4 gr λίπους

Τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στο σπανάκι και στα οποία αποδίδουμε τις ευεργετικές του ιδιότητες είναι οι βιταμίνες Α, C, K, Β6, Β9, Ε, το φολικό οξύ αλλά και τα μέταλλα σίδηρος, ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο. Το σπανάκι περιέχει επίσης εξαιρετικά σημαντικά φυτικά συστατικά μεταξύ των οποίων εντοπίζουμε τη λουτεΐνη, την καμφερόλη, την κουερσετίνη, τα νιτρικά άλατα και την ζεαξανθίνη.
Όλα τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά καθιστούν το σπανάκι ένα από τα πιο ευεργετικά φυτικής προέλευσης τρόφιμα για την υγεία μας.

Παρακάτω σας παραθέτουμε πιο αναλυτικά τα κυριότερα οφέλη του.

1. Συμβάλλει στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες

Οι ελεύθερες ρίζες παράγονται φυσιολογικά απ’ τον οργανισμό μας κατά την μετατροπή των τροφών σε ενέργεια. Αυτές συνήθως προκαλούν οξειδωτικό στρες το οποίο με τη σειρά του επιταχύνει τη γήρανση και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και σακχαροδιαβήτη. Το σπανάκι περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες αλλά επίσης μπορούν να μειώσουν τη βλάβη που προκαλείται από αυτό.

2. Συμβάλλει στην υγεία των οφθαλμών

Το σπανάκι συνιστά σημαντική πηγή ζεαξανθίνης και λουτεΐνης, δυο καροτενοειδή που συμβάλουν σημαντικά στην υγεία των ματιών και στην προστασία τους από την ηλιακή ακτινοβολία. Ακόμη, πολλές μελέτες έδειξαν ότι η ζεαξανθίνη και η λουτεΐνη δρουν προληπτικά ενάντια στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και στον καταρράκτη, δύο παθήσεις των οφθαλμών που αποτελούν βασικές αιτίες τύφλωσης. Επίσης είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι αυτά τα καροτενοειδή μπορούν να αντιστρέψουν την κατάσταση σε περίπτωση ήδη υπάρχουσας βλάβης.

3. Συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου

Το σπανάκι περιέχει δύο στοιχεία τα οποία φάνηκε σε εργαστηριακά πειράματα ότι μπορούν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, αυτά είναι το MGDG και το SQDG. Πράγματι σε μια μελέτη με καρκινικά κύτταρα του τραχήλου της μήτρας διαπιστώθηκε ότι τα παραπάνω συστατικά συνέβαλλαν στην επιβράδυνση της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων. Ακόμη, πολλές είναι οι μελέτες έδειξαν ότι η βρώση σπανακιού μπορεί να συνδέεται με μειωμένο ρίσκο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη και καρκίνου του μαστού. Επίσης, το σπανάκι συνιστά πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, άλλος ένας λόγος για τον οποίο μπορούμε να πούμε ότι το σπανάκι θα μπορούσε να συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου.

4. Συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Το σπανάκι περιέχει μεγάλη ποσότητα νιτρικού άλατος, το οποίο όπως διαπιστώθηκε μπορεί να συμβάλλει στη μετρίαση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης. Σε μια κλινική μελέτη στην οποία συμμετείχαν 27 άτομα διαπιστώθηκε ότι το σπανάκι κατάφερε να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Ακόμη, υπάρχουν άλλες μελέτες που κάνουν λόγο για την συμβολή του σπανακιού στην ενίσχυση της καρδιάς.

5. Συμβάλλει στην υγεία του δέρματος και των μαλλιών

Το σπανάκι εκτός των άλλων αποτελεί πηγή βιταμίνης Α, η οποία έχει την ιδιότητα να μετριάζει την παραγωγή σμήγματος στους πόρους του δέρματος και στους θύλακες της τρίχας. Δεδομένου ότι η υπερβολική παραγωγή σμήγματος απ’ το δέρμα οδηγεί στην εμφάνιση ακμής, το σπανάκι φαίνεται ότι μπορεί να συμβάλει στην πρόληψή της. Ακόμη η βιταμίνη Α που περιέχεται στο σπανάκι παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπλαση των ιστών του σώματος, συμπεριλαμβανομένων του δέρματος και των μαλλιών.

Το σπανάκι όπως και άλλα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, περιέχει άφθονη βιταμίνη C,  η οποία είναι απαραίτητη για τη σύνθεση και τη διατήρηση του κολλαγόνου που αποτελεί δομικό συστατικό του δέρματος και των μαλλιών. Επίσης, το σπανάκι είναι ένα από τα τρόφιμα με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε σίδηρο. Η έλλειψη αυτού του μετάλλου μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια μαλλιών, συνεπώς με την αύξηση της πρόσληψης σιδήρου μπορούμε να προλάβουμε την απώλεια μαλλιών που προκύπτει από αυτή την αιτία.

Μπορεί η βρώση σπανακιού να επιφέρει παρενέργειες;

Γενικότερα το σπανάκι θεωρείται ένα από τα πλέον υγιεινά λαχανικά. Ωστόσο, σε κάποια άτομα η βρώση του μπορεί να προκαλέσει κάποιες παρενέργειες. Πιο συγκεκριμένα, τα άτομα που έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν πέτρα στα νεφρά καλό θα ήταν να αποφεύγουν την κατανάλωση του σπανακιού, διότι η πέτρα δημιουργείται από την συσσώρευση μεγάλης ποσότητας οξικών και μεταλλικών αλάτων που το σπανάκι περιέχει σε αφθονία. Επιπλέον το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ, ο κύριος ρόλος της οποίας είναι η συνεισφορά της στην αντιμετώπιση της θρόμβωσης, με αποτέλεσμα να μπορεί αλληλεπιδράσει με τα αντιπηκτικά φάρμακα. Έτσι εάν κάποιο άτομο παίρνει αντιπηκτικά φάρμακα, καλό θα ήταν να αποφεύγει την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας σπανακιού.

Βιβλιογραφία

 1. Spinach, U.S Department of Agriculture. Retrieved from : https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168462/nutrients , last accessed : 21/10/2019
 2. Megan Ware, RDN, LD ,Health benefits and nutritional value of spinach. Retrieved from : https://www.medicalnewstoday.com/articles/270609.php , last accessed : 22/10/2019
 3. Guangwen Tang , Bioactive Foods in Promoting Health, Chapter 25 – Spinach and Carrots: Vitamin A and Health, 2010, Pages 381-392
 4. Betteridge DJ, What is oxidative stress? Metabolism. 2000 Feb;49(2 Suppl 1):3-8.
 5. Roberts RL, Green J, Lewis B. Lutein and zeaxanthin in eye and skin health. Clin Dermatol. 2009 Mar-Apr;27(2):195-201
 6. Naoki Maeda Hiromi Yoshida Yoshiyuki Mizushina ,Bioactive Foods in Promoting Health, Chapter 26 – Spinach and Health: Anticancer Effect, 2010, Pages 393-405
 7. Yang Y, Marczak ED et al. Antihypertensive properties of spinach leaf protein digests. J Agric Food Chem. 2004 Apr 21;52(8):2223-5.
 8. Massey LK1, Roman-Smith H, Sutton RA. Effect of dietary oxalate and calcium on urinary oxalate and risk of formation of calcium oxalate kidney stones. J Am Diet Assoc. 1993 Aug;93(8):901-6.

- διαφήμιση -

Σχόλια
Φορτώνει...
* { display: none !important; } body, html { display: block !important; } #cpp-print-disabled { top: 0; left: 0; color: #111; width: 100%; height: 100%; min-height: 400px; z-index: 9999; position: fixed; font-size: 30px; text-align: center; background: #fcfcfc; padding-top: 200px; display: block !important; }