OTCnow.gr
Το Ελληνικό portal για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.)

Επιστολή του Συλλόγου Εταιρειών Συμπληρωμάτων Διατροφής (ΣΕΣΔΙ)

0 208

Αγαπητοί κ.κ.

Σας αποστέλλουμε συνημμένη διευκρινιστική επιστολή αναφορικά με αναληθή και επιστημονικά μη τεκμηριωμένα δημοσιεύματα, όπως αυτό που δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική εφημερίδα f.daily, με τίτλο «Ανύπαρκτο το νομικό πλαίσιο για τα συμπληρώματα διατροφής»

Συνοπτικά  ο Σύλλογος Εταιρειών Συμπληρωμάτων Διατροφής (ΣΕΣΔΙ) θέλει να αποσαφηνίσει τα ακόλουθα έχοντας ως γνώμονα την ισχύουσα νομοθεσία, την διαφύλαξη της φήμης των εταιριών του κλάδου αλλά και των συμφερόντων των καταναλωτών ιδιαίτερα απέναντι σε παραπλανητικές και μη τεκμηριωμένες ειδήσεις.

  • Τα συμπληρώματα διατροφής συνιστούν τρόφιμα με σκοπό την συμπλήρωση της συνήθους δίαιτας και αποτελούν συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών συστατικών με διατροφική ή φυσιολογική δράση, με σαφή ορισμό που απορρέει από ευρωπαϊκές Οδηγίες (ΟΔ 2002/46) και συνδεδεμένους Κανονισμούς (ΕΚ 1169/2011, EK 1170/2009) και εθνικούς Νόμους (τελευταία τροποποίηση Υπ. Απόφαση Γ5α/53625).
  • Το ελεγκτικό και κυρωτικό πλαίσιο υφίσταται από ιδρύσεως του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ν.1316/1983) είναι εξαιρετικά αυστηρό με τις ποινές σε περίπτωση παράβασης βασικών διατάξεων επισημάνσεων (ετικετών), παράβασης όρων κυκλοφορίας, μη γνωστοποίησης και ασφάλειας παραγωγής να ξεκινούν από λίγες χιλιάδες ευρώ και μπορεί να φτάσουν και στα €100.000. Επιπλέον, στον ΕΟΦ λειτουργεί ειδικό τμήμα για τα συμπληρώματα διατροφής στελεχωμένο με φαρμακοποιούς, διαιτολόγους και άλλους πτυχιούχους ικανούς να καλύψουν πολυπλεύρως τις απαιτήσεις της νομοθεσίας από πλευράς αξιολόγησης και ελέγχων.
  • Τα συμπληρώματα διατροφής απευθύνονται στον υγιή πληθυσμό. Αν πρόκειται για άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, είναι καθαρή η προτροπή στην ετικέτα των προϊόντων του κλάδου μας για την συμβουλή του θεράποντος γιατρού. Σημειωτέoν, ότι οι εταιρίες του συλλόγου μας διαθέτουν επαρκώς επανδρωμένα τμήματα επικοινωνίας για φαρμακοποιούς, ιατρούς, λοιπούς ειδικούς και καταναλωτές για να μπορούν να καλύψουν γενικές και ειδικές ερωτήσεις.
  • Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο και κανονιστικά τεκμηριωμένο από τους ίδιους κανόνες που διέπουν και τα συστατικά των τροφίμων, βάσει του Κανονισμού ΕΚ 1924/2006, ΕΚ 432/2012 και λοιπών τροποποιήσεων αυτών, ότι τα συμπληρώματα διατροφής συντελούν στην διατήρηση της καλής υγείας, καθώς συμπληρώνουν τυχούσες ελλείψεις του οργανισμού, οι οποίες είναι αναγκαίες και ικανές  για την πρόληψη ασθενειών.

Άρα,  βάσει όλων των ανωτέρω, δεν μπορεί να αναιρείται χωρίς στοιχεία, με ασάφειες και παραπλανητικές πληροφορίες καθώς και να απαξιώνεται η αδιαμφισβήτητη επιστημονικά και κανονιστικά επίδραση στην πρόληψη και η συμβολή στην διατήρηση της υγείας των συμπληρωμάτων διατροφής με κανένα τρόπο, καθώς αντιβαίνει στο κοινοτικό και εθνικό κεκτημένο. 

Ο ΣΕΣΔΙ εφιστά την προσοχή σε αντίστοιχα δημοσιεύματα που προέρχονται από ιδιώτες οι οποίοι παρουσιάζουν τις απόψεις τους για τον κλάδο των συμπληρωμάτων διατροφής  χωρίς την ανάλογη κατάρτιση και καμία σχετική εμπειρία.

Αναφορικά με τον ΣΕΣΔΙ: Ο ΣΕΣΔΙ Ιδρύθηκε το 1989 με μέλη από το χώρο των εταιριών συμπληρωμάτων διατροφής με αποστολή να προωθήσει, τη γενική συνειδητοποίηση του ρόλου των συμπληρωμάτων διατροφής στην προαγωγή της καλής υγείας & του ευ ζην, την ενημέρωση για τα ποιοτικά και προσωπικά κριτήρια επιλογής των προϊόντων και να ενθαρρύνει, τη  συμμετοχή των εταιριών παραγωγής και εμπορίας και των αρμόδιων διοικητικών και ελεγκτικών αρχών, στη λήψη αποφάσεων και στη χάραξη πολιτικών.  Ο ΣΕΣΔΙ συμμετέχει στις διαβουλεύσεις που αφορούν τον κλάδο σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσα από τον European Federation of Health Product Manufacturers Association (ΕΗPM) που εδρεύει στις Βρυξέλλες.   Τα μέλη του ΣΕΣΔΙ είναι επιφανείς εταιρίες παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης συμπληρωμάτων διατροφής.

Διαβάστε την πλήρη ανακοίνωση εδώ

- διαφήμιση -

Σχόλια
Φορτώνει...
* { display: none !important; } body, html { display: block !important; } #cpp-print-disabled { top: 0; left: 0; color: #111; width: 100%; height: 100%; min-height: 400px; z-index: 9999; position: fixed; font-size: 30px; text-align: center; background: #fcfcfc; padding-top: 200px; display: block !important; }