OTCnow.gr
Το Ελληνικό portal για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.)

Κυτταρίτιδα: αίτια και αντιμετώπιση

Πώς προκαλείται η κυτταρίτιδα και πως αντιμετωπίζεται;

0 304

Η κυτταρίτιδα είναι μια πάθηση του δέρματος που επηρεάζει έως και το 80% των γυναικών. Η κυτταρίτιδα είναι διαφορετική από μία εκδήλωση της παχυσαρκίας, επειδή με την παχυσαρκία τα λιποκύτταρα υποβάλλονται σε υπερτροφία και υπερπλασία. Αντίθετα, η κυτταρίτιδα χαρακτηρίζεται από μεγάλα, μεταβολικά σταθερά λιποκύτταρα που περιορίζονται στις κάτω περιοχές του σώματος (π.χ., λεκάνη, μηρούς, κοιλιά) (1).

Παρά το γεγονός ότι πολλοί παράγοντες είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στην ανάπτυξη της κυτταρίτιδας (φύλο, γενετική, τρόπος ζωής) τα ακριβή παθοφυσιολογικά αίτια δεν είναι πλήρως κατανοητά (2,3). Οι πιο διαδεδομένοι λόγοι που έχουν προταθεί είναι αγγειακά, φλεγμονώδη, ορμονικά και δομικά αίτια.

Ωστόσο, η κατανόηση της αιτιολογίας της κυτταρίτιδας αποτελεί κλειδί για την ανάπτυξη στοχευμένων προσεγγίσεων για την αντιμετώπισή της. Στα πλαίσια αυτά χρησιμοποιούνται τοπικοί παράγοντες, συσκευές με βάση την ενέργεια, ενέσιμα βιολογικά φάρμακα και πιο πρόσφατα δερματικά πληρωτικά.

 

Α. Τοπικοί παράγοντες

Οι τοπικοί παράγοντες, σε συνδυασμό με έντονο μασάζ, ήταν οι πρώτοι που είχαν προσπαθήσει να αντιμετωπίσουν την κυτταρίτιδα. Όπως με όλες τις τοπικές θεραπείες, ο κύριος σκοπός τους είναι τα δραστικά συστατικά να φθάσουν το στόχο τους σε επαρκή συγκέντρωση ώστε να έχουν θεραπευτικό αποτέλεσμα. Οι μεθυλοξανθίνες (αμινοφυλλίνη, θεοφυλλίνη και καφεΐνη) και τα ρετινοειδή ήταν τα συστατικά που αξιολογήθηκαν περισσότερο και που χρησιμοποιούνται σε τοπικές συνθέσεις για την κυτταρίτιδα. Ορισμένα από αυτά μπορούν να βελτιώσουν την παραγωγή κολλαγόνου και να μειώσουν την χαλάρωση του δέρματος αλλά η αποτελεσματικότητά τους για την κυτταρίτιδα είναι αμφισβητούμενη (4,5).

 

Β. Ενεργειακές συσκευές

Πρόκειται για συσκευές που αξιοποιούν την ενέργεια από διάφορες πηγές όπως λέιζερ, φως, ραδιοσυχνότητες και ακουστικά κύματα. Τέτοιες ενεργειακές συσκευές έχουν δοκιμαστεί εκτενώς για τη θεραπεία των εντοπισμένων λιπωδών υγρών ή/και την χαλάρωση του δέρματος.

 

Β1. Ραδιοσυχνότητες

Οι συσκευές με ραδιοσυχνότητες παρέχουν θερμική ενέργεια στο δέρμα διαμέσου ηλεκτροδίου(-ων). Με την αύξηση της θερμοκρασίας στην περιοχή στόχο προκαλείται μετουσίωση του κολλαγόνου, αναδιαμόρφωση, νέο-κολλαγονογένεση και η λιπόλυση. Μελέτες πάνω στην τελευταία γενιά συσκευών έχουν δείξει να είναι αποτελεσματικές σε κλινικές δοκιμές για τη μείωση εμφάνισης της κυτταρίτιδας (6,7).

Β2. Λέιζερ και φως

Οι συσκευές λέιζερ και φωτός, ανάλογα με το μήκος κύματος τους, εκπέμπουν ενέργεια στην επιδερμίδα και τον υποδόριο ιστό. Με τη θέρμανση του τοπικού ιστού μπορούν να διεγείρουν την αναδιαμόρφωση του κολλαγόνου και να αυξήσουν τη μικροκυκλοφορία, που μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Σε μια πρόσφατη κλινική μελέτη σε 57 ασθενείς βρέθηκε ότι αυτή η θεραπεία ήταν καλά ανεκτή από τους ασθενείς (8).

Β3. Ακουστική θεραπεία κύματος

Η θεραπεία ακουστικών κυμάτων (Acoustic wave therapy, AWT) είναι μια άλλη ενεργειακή θεραπεία, όπου τα κύματα πίεσης μεταδίδονται στον υποδόριο ιστό με σκοπό την προώθηση της λιπόλυσης και την βελτίωση της τοπικής ροής του αίματος. Παράλληλα, επιτρέπουν την λεμφική αποστράγγιση και την αύξηση παραγωγής κολλαγόνου. Δύο τύποι ακουστικών κυμάτων έχουν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της κυτταρίτιδας: τα εστιασμένα κύματα και τα ακτινωτά κύματα κλονισμού. Μία πρόσφατη μελέτη έδειξε πως μία τέτοια αγωγή βελτίωσε την ποιότητα ζωής των ασθενών χωρίς να συνοδεύεται από κάποια σημαντική ανεπιθύμητη ενέργεια.

Β4. Υποδιαίρεση (Subcision)

Η υποδιαίρεση έχει επίσης αξιολογηθεί για τη θεραπεία της κυτταρίτιδας. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, στις περιοχές του δέρματος με κυτταρίτιδα εφαρμόζεται τοπικό αναισθητικό και στη συνέχεια μια βελόνα εισάγεται κάτω από το δέρμα όπου χρησιμοποιείται υπό τη μορφή μίας τεχνικής εκτόξευσης για απελευθέρωση των ινωδών ινών της κυτταρίτιδας. Αν και είναι αποτελεσματική, τα κύρια μειονεκτήματα αυτής της θεραπείας είναι οι παρενέργειες όπως οίδημα, δυσφορία, πόνος και μώλωπες (9).

 

Γ. Ενέσιμες θεραπείες για την κυτταρίτιδα

Μεταξύ των ελάχιστα επεμβατικών διαδικασιών, ενεργοί βιολογικοί παράγοντες και δερματικά πληρωτικά έχουν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της κυτταρίτιδας, με υποσχόμενα αποτελέσματα.

 

Γ1. Κολλαγενάση του Clostridium histolyticum

Ένζυμα κολλαγενάσης, που απομονώνονται και καθαρίζονται από τη ζύμωση του Clostridium histolyticum, χρησιμοποιούνται σε κλινικές δοκιμές για τη θεραπεία κυτταρίτιδας. Η κολλαγενάση Ι και η κολλαγενάση II αναμειγνύονται σε ένα μίγμα 1:1, με σκοπό να δράσουν συνεργιστικά στην υδρόλυση του κολλαγόνου (10).

Γ2. Δερματικά πληρωτικά

Τέλος, μία άλλη επιλογή για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας είναι η νέα γενιά ενέσεων με δερματικά πληρωτικά, όπως υδροξυαπατίτης του ασβεστίου και μικροσφαιρίδια του πολυ-1-γαλακτικού οξέος. Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν με αυτά τα συστατικά έδειξαν στατιστικά σημαντική βελτίωση της κυτταρίτιδας

 

 

 

Βιβλιογραφία

  1. Quatresooz P, Xhauflaire-Uhoda E, Pierard-Franchimont C, Pierard GE. Cellulite histopathology and related mechanobiology. Int J Cosmet Sci 2006;28(3):207–10.
  2. Querleux B. Magnetic resonance imaging and spectroscopy of skin and subcutis. J Cosmet Dermatol 2004;3(3):156–61.
  3. Querleux B, Cornillon C, Jolivet O, Bittoun J. Anatomy and physiology of subcutaneous adipose tissue by in vivomagnetic resonance imaging and spectroscopy: relationships with sex and presence of cellulite. Skin Res Technol 2002;8(2):118–24.
  4. Bertin C, Zunino H, Pittet JC, Beau P, Pineau P, Massonneau M, et al. A double-blind evaluation of the activity of an anti-cellulite product containing retinol, caffeine, and ruscogenine by a combination of several non-invasive methods. J Cosmet Sci 2001;52(4):199–210.
  5. Green JB, Cohen JL, Kaufman J, Metelitsa AI, Kaminer MS. Therapeutic approaches to cellulite. Semin Cutan Med Surg 2015;34(3):140–3.
  6. Luebberding S, Krueger N, Sadick NS. Cellulite: An evidence-based review. Am J Clin Dermatol 2015;16(4):243–56.
  7. Wanitphakdeedecha R, Sathaworawong A, Manuskiatti W, Sadick NS. Efficacy of multipolar radiofrequency with pulsed magnetic field therapy for the treatment of abdominal cellulite. J Cosmet Laser Ther 2017;19(4):205–9.
  8. DiBernardo BE, Sasaki GH, Katz BE, Hunstad JP, Petti C, Burns AJ. A multicenter study for cellulite treatment using a 1440-nm Nd:YAG wavelength laser with side-firing fiber. Aesthet Surg J 2016;36(3):335–43.
  9. Hexsel DM, Mazzuco R. Subcision: a treatment for cellulite. Int J Dermatol. 2000;39(7):539–544.
  10. Yang KK, Bennett N. The history of collagenase Clostridium histolyticum. Sex Med Rev 2015;3(4):289–97.

- διαφήμιση -

Σχόλια
Φορτώνει...
* { display: none !important; } body, html { display: block !important; } #cpp-print-disabled { top: 0; left: 0; color: #111; width: 100%; height: 100%; min-height: 400px; z-index: 9999; position: fixed; font-size: 30px; text-align: center; background: #fcfcfc; padding-top: 200px; display: block !important; }