OTCnow.gr
Το Ελληνικό portal για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.)

Μαύροι κύκλοι και σακούλες κάτω απ’ τα μάτια;

Αίτια και αντιμετώπιση

0 1,189

Σε τι ακριβώς αναφερόμαστε με λέγοντας “μαύροι κύκλοι και σακούλες” κάτω απ’ τα μάτια;

Οι μαύροι κύκλοι και οι σακούλες, δηλαδή το πρήξιμο κάτω από τα μάτια, μπορεί να είναι κάτι κληρονομικό ή κάτι που προέκυψε από συγκεκριμένους παράγοντες και μπορεί εύκολα να διορθωθεί. Ακόμη, οι μαύροι κύκλοι και οι σακούλες είναι φυσιολογική απόρροια του γήρατος καθώς αποδυναμώνονται οι ιστοί γύρω από τα μάτια, κάτι που οδηγεί το λίπος από εκείνη περιοχή να μετακινηθεί στο κάτω βλέφαρο και έτσι να δείχνει πρησμένο. Το δέρμα κάτω από τα μάτια είναι ιδιαίτερα λεπτό και ευαίσθητο και συνεπώς είναι αρκετά εύκολο να πρηστεί. Συνήθως οι μαύροι κύκλοι και οι σακούλες μας απασχολούν κυρίως για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν στην εμφάνισή μας, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υποδεικνύουν την ύπαρξη κάποιας ασθένειας.

Ποια είναι τα βασικά αίτια που οδηγούν στην εμφάνιση μαύρων κύκλων και σακουλών κάτω απ’ τα μάτια;

Όπως προαναφέρθηκε  οι μαύροι κύκλοι και οι σακούλες μπορεί να είναι κληρονομικοί ή να σχετίζονται με την ηλικία, ωστόσο υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν ν ’αυξήσουν τις πιθανότητες να εμφανιστούν. Παρακάτω παρουσιάζονται οι βασικότεροι από αυτούς τους παράγοντες.

1. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλατιού

Το αλάτι είναι γνωστό για την ιδιότητα που έχει να κάνει κατακράτηση υγρών, κάτι που προκαλεί πρήξιμο τόσο στο σώμα όσο και στο πρόσωπο. Συνεπώς μπορεί να παρατηρήσετε ότι οι μαύροι κύκλοι σας είναι πιο έντονοι το πρωί και το πρήξιμο κάτω απ’ τα μάτια πιο φουσκωμένο μετά από ένα αρκετά αλμυρό βραδινό.

2. Το κλάμα

Τα δάκρυα που συσσωρεύονται γύρω από τα μάτια κατά τη διάρκεια του κλάματος προκαλούν πρήξιμο στην περιοχή το οποίο μετά από λίγη ώρα υποχωρεί από μόνο του.

3. Η έλλειψη ύπνου

Η έλλειψη ύπνου είναι ένας βασικός παράγοντας που προκαλεί τους μαύρους κύκλους αφού εξαιτίας αυτής αποδυναμώνονται οι μύες κάτω από τα μάτια. Επίσης η έλλειψη ύπνου οδηγεί στην μειωμένη παραγωγή κολλαγόνου και τη συσσώρευση υγρού κάτω απ’ τα μάτια οδηγώντας σε οίδημα.

4. Αλλεργίες

Οι αλλεργίες μπορούν να οδηγήσουν στη συσσώρευση των υγρών στον ρινικό κόλπο και γύρω από τα μάτια, προκαλώντας πρήξιμο που εμφανίζεται σαν μαύροι κύκλοι και σακούλες. Συχνές αιτίες αλλεργίας αποτελούν η σκόνη, η γύρη, ο καπνός, η μόλυνση, το τρίχωμα ζώου και τα αρώματα μεταξύ άλλων.

5. Το κάπνισμα

Το κάπνισμα μπορεί να ερεθίσει τα μάτια σας και να σας κάνει να δακρύσετε, κάτι που επίσης ευθύνεται για το πρήξιμο της περιοχής κάτω από τα μάτια σας.

6. Μόλυνση του ματιού

Η μόλυνση στα μάτια μπορεί επίσης να προκαλέσει πρήξιμο. Η μόλυνση μπορεί να έχει εμφανιστεί είτε στο μάτι είτε στη βλεφαρίδα σας. Συνήθως αυτή πρώτα παρουσιάζεται στο ένα από τα δύο μάτια αλλά σύντομα μπορεί να επεκταθεί και στο άλλο. Τα κύρια συμπτώματα μόλυνσης του ματιού είναι η δακρύρροια, ο πόνος στα μάτια και ο σχηματισμός τσίμπλας.

7. Φραγμένοι δακρυϊκοί πόροι

Οι δακρυϊκοί σας υπάρχου στην μέσα άκρη του ματιού και είναι απαραίτητοι για να διώχνουν τα δάκρυα και το νερό από τα μάτια σας. Εάν αυτοί έχουν φράξει, το υγρό συσσωρεύεται γύρω από τα μάτια, κάτι που τα κάνει να πρηστούν. Σημάδια που μαρτυρούν ότι οι δακρυϊκοί πόροι είναι φραγμένοι συμπεριλαμβάνουν : μάτια που δακρύζουν, θολή όραση, ερεθισμένα μάτια, φλεγμονή ή μόλυνση του ματιού, πόνος και πρήξιμο.

8. Κάποιος τραυματισμός της περιοχής των ματιών.

Ένας τραυματισμός μπορεί να προκύψει από κάτι τόσο απλό όσο ένα νύχι. Ακόμη και ένας μικροτραυματισμός μπορεί να αποτελέσει αιτία των μαύρων κύκλων καθώς το σώμα προσπαθεί να θεραπεύσει το λεπτό δέρμα στην περιοχή των ματιών με αποτέλεσμα αυτή να πρήζεται.

Πως μπορείτε να φροντίσετε την περιοχή κάτω από τα μάτια;

Για να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης μαύρων κύκλων και σακουλών κάτω απ’ τα μάτια, θα ήταν καλό να φροντίζετε την περιοχή η οποία όπως προαναφέρθηκε είναι εξαιρετικά ευαίσθητη.
Παρακάτω σας παραθέτουμε 5 πρακτικές συμβουλές για την περιποίηση αυτής της περιοχής.

Φακελάκια τσαγιού

Φακελάκια τσαγιούΗ καφεΐνη που περιέχεται στο μαύρο και στο πράσινο τσάι μπορεί να μειώσει τους μαύρους κύκλους και το πρήξιμο τραβώντας τα υγρά που έχουν συσσωρευτεί στην περιοχή. Χρησιμοποιήστε 2 φακελάκια τσαγιού τα οποία αφού θα τα έχετε βγάλει από το νερό θα τα βάλετε στο ψυγείο σας για 10 λεπτά και μετά θα τα τοποθετήσετε στα μάτια σας τουλάχιστον για 15 λεπτά.

Αγγούρι

ΑγγούριΤα αγγούρια αποτελούν πλούσια πηγή βιταμίνης C και φολικού οξέως. Αυτά τα συστατικά ενισχύουν την ανάπτυξη των κυττάρων και συνεπώς μπορούν να μειώσουν ορατά τον ερεθισμό και το πρήξιμο στην περιοχή κάτω από τα μάτια.

Μασάζ ματιών

Μασάς ματιώνΜπορείτε να κάνετε μασάζ χρησιμοποιώντας τον δείκτη και το μεσαίο δάχτυλο για να πιέσετε απαλά με κυκλικές κινήσεις γύρω από τις κόγχες και κατά μήκος των φρυδιών και των ζυγωματικών . Αυτό μπορεί να τονώσει το δέρμα σας και να μειώσει τη φλεγμονή, ενώ αυξάνει σημαντικά την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή.

Κρέμα ματιών

Κρέμα ματιώνΜπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ενυδατική κρέμα ματιών που να περιέχει καφεΐνη, ρετινόλη, υαλουρονικό οξύ ή βιταμίνες C, E, και K.

Χρησιμοποιήστε με χρώμα.

Concealer ματιών

Εάν έχετε να παραβρεθείτε σε κάποιο γεγονός και θέλετε να κρύψετε τους μαύρους κύκλους δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε concealer στην απόχρωση που ταιριάζει περισσότερο στο δέρμα σας. Οπότε επιλέξτε πορτοκαλί concealer εάν έχετε σκουρόχρωμη επιδερμίδα, ροζ εάν έχετε ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα ή κίτρινο εάν οι μαύροι κύκλοι σας είναι αρκετά έντονοι.

 

 Βιβλιογραφία

  1. Ahmadraji F, et al. Evaluation of the clinical efficacy and safety of an eye counter pad containing caffeine and vitamin K in emulsified Emu oil base. Adv Biomed Res. 2015; 4: 10.
  2. 8 reasons for your swollen eye or eyelid (2016).Retrieved from : https://health.clevelandclinic.org/puffy-eyes-what-causes-them-and-what-to-do-about-it/ ,last accessed: 05/10/2019
  3. Mayo Clinic Staff. Bags under the eyes(2018). Retrieved from : https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bags-under-eyes/symptoms-causes/syc-20369927 , last accessed: 05/10/2019
  4. Mayo Clinic Staff. Blocked tear duct (2018).Retrieved from : https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/blocked-tear-duct/symptoms-causes/syc-20351369 , last accessed: 05/10/2019
  5. Mayo Clinic Staff. Graves’ disease(2018).Retrieved from : https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/graves-disease/symptoms-causes/syc-20356240 , last accessed: 05/10/2019
  6. Sawant SP. Hoagland sign: An early manifestation of acute infectious mononucleosis: A case report Curr Pediatr Res 2017; 21 (3): 400-402
  7. Sundelin T, et al. (2013). Cues of fatigue: Effects of sleep deprivation on facial appearance(2013),36: 9, 1, Pages 1355–1360
  8. Turbert D. (2018). What are eye allergies?. Retrieved from :  https://www.aao.org/eye-health/diseases/allergies , last accessed : 05/10/2019

- διαφήμιση -

Σχόλια
Φορτώνει...
* { display: none !important; } body, html { display: block !important; } #cpp-print-disabled { top: 0; left: 0; color: #111; width: 100%; height: 100%; min-height: 400px; z-index: 9999; position: fixed; font-size: 30px; text-align: center; background: #fcfcfc; padding-top: 200px; display: block !important; }