OTCnow.gr
Το Ελληνικό portal για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.)

Παιδιά και διαταραχή διαγωγής: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

0 441

Τι είναι η διαταραχή διαγωγής ;

Η διαταραχή διαγωγής είναι μια ομάδα συμπεριφορικών και συναισθηματικών προβλημάτων τα οποία συνήθως εμφανίζονται κατά την παιδική ηλικία ή κατά την εφηβεία. Τα παιδιά και οι έφηβοι με αυτή τη διαταραχή δυσκολεύονται να τηρήσουν κάποιους κανόνες και να συμπεριφέρονται με έναν κοινωνικά αποδεκτό τρόπο. Αυτά τα άτομα μπορεί να δείξουν βίαιη, καταστροφική και μη έντιμη συμπεριφορά, η οποία έρχεται αντιμέτωπη ακόμη και με τα δικαιώματα των υπολοίπων. Αν και τα άτομα με τέτοιου είδους διαταραχές μπορεί να φαίνονται σκληρά και γεμάτα αυτοπεποίθηση, στην πραγματικότητα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ανασφαλή και να πιστεύουν ότι οι άλλοι άνθρωποι δρουν απειλητικά και βίαια προς αυτά.

 

Ποια είναι τα κύρια είδη διαταραχής διαγωγής;

Υπάρχουν τρία βασικά είδη αυτής της διαταραχής, ανάλογα με την ηλικία του ατόμου που την εμφανίζει. Οι κατηγορίες είναι οι εξής:

 • Η παιδική, στην οποία ανήκουν τα άτομα που εμφανίζουν τέτοια σημάδια και είναι κάτω των 10 ετών
 • Η εφηβική, στην οποία ανήκουν τα άτομα που εμφανίζουν σημάδια αυτής της διαταραχής κατά τα εφηβικά χρόνια
 • Η απροσδιόριστη, στην οποία ανήκουν άτομα που έχουν σημάδια της διαταραχής και των οποίων η ηλικία παραμένει απροσδιόριστη.

Υπάρχει ακόμη η πιθανότητα κάποια παιδιά να διαγνωστούν με διαταραχή διαγωγής επειδή εμφανίζουν περιορισμένα προ-κοινωνικά συναισθήματα. Συχνά άτομα που έχουν αυτή τη μορφή της διαταραχής έχουν την τάση να είναι σκληρά και να μην έχουν θετικά συναισθήματα.

 

Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα της διαταραχής διαγωγής;

Συνήθως τα παιδιά με συμπεριφορικές διαταραχές είναι πολύ δύσκολα καθώς δεν υπακούνε σε κανόνες και δρουν αυθόρμητα χωρίς να λάβουν υπ’οψιν τις συνέπειες των πράξεών τους. Ακόμη αγνοούν τα συναισθήματα των υπολοίπων και αδιαφορούν γι’ αυτά. Το παιδί σας μπορεί να έχει διαταραχή διαγωγής εάν δείχνει να συμπεριφέρεται κατ’ εξακολούθηση με επιθετικότητα, ανέντιμα ή να παραβαίνει του κανόνες. Ας δούμε όμως και πιο αναλυτικά τα σημάδια αυτών των συμπεριφορών :

 • Η Επιθετική συμπεριφορά περιλαμβάνει τη λεκτική βία, τη φυσική βία σε άλλα άτομα ή ζώα εσκεμμένα και τη διάπραξη βιασμού
 • Η Ανέντιμη συμπεριφορά περιλαμβάνει το ψέμα, την κλοπή και την πλαστογραφία
 • Η Καταστροφική συμπεριφορά περιλαμβάνει τον εμπρησμό, και γενικότερα την εκ προθέσεως καταστροφή ιδιοκτησίας.
 • Η Παράβαση κανόνων περιλαμβάνει την κοπάνα από το σχολείο, να το σκάσει από το σπίτι, την χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ και τη σεξουαλική συμπεριφορά σε πολύ νεαρή ηλικία

Τα αγόρια που έχουν μια διαταραχή διαγωγής είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν βίαιη και καταστροφική συμπεριφορά, ενώ τα κορίτσια είναι πιο επιρρεπή στο να δείξουν στοιχεία ανέντιμης συμπεριφοράς, όπως και στο να παραβαίνουν κανόνες.Τέλος τα προαναφερθέντα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια, μέτρια ή και αρκετά σοβαρά ανάλογα με τον βαθμό της ζημιάς που προκαλούν τα άτομα που έχουν κάποια διαταραχή διαγωγής.

Ποια είναι τα αίτια της διαταραχή διαγωγής ;

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που οδηγούν σε μια τέτοια διαταραχή. Αυτοί μπορεί να είναι τόσο γενετικοί όσο περιβαλλοντικοί.

 • Γενετικά αίτια: Ο μετωπιαίος λοβός είναι το τμήμα του εγκεφάλου το οποίο ρυθμίζει σημαντικές νοητικές δεξιότητες, όπως είναι η μνήμη, η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και η συναισθηματική έκφραση. Οπότε είναι πιθανό στα άτομα που έχουν αυτή τη διαταραχή ο μετωπιαίος λοβός να μη λειτουργεί εντελώς φυσιολογικά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει την έλλειψη ελέγχου του αυθορμητισμού τους, μειωμένη ικανότητα να προγραμματίσουν μελλοντικές δράσεις και τέλος μειώνει την ικανότητα να μαθαίνουν από τις αρνητικές εμπειρίες του παρελθόντος. Η βλάβη στο μετωπιαίο λοβό μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς λόγους, να είναι κληρονομική ή να έχει προκύψει από κάποιον τραυματισμό του εγκεφάλου. Ακόμη είναι πιθανό ένα παιδί να κληρονομήσει κάποια στοιχεία του χαρακτήρα των γονιών του, τα οποία μπορεί να ανήκουν στα συμπτώματα αυτής της διαταραχής.
 • Περιβαλλοντικά αίτια: Τα περιβαλλοντικά αίτια που συνήθως σχετίζονται με την διαταραχή διαγωγής περιλαμβάνουν την παιδική κακοποίηση, ένα δυσλειτουργικό οικογενειακό περιβάλλον, την κατάχρηση εξαρτησιογόνων ουσιών από τους γονείς και τέλος την φτώχεια.

Πως θα καταλάβετε ότι το παιδί σας έχει διαταραχή διαγωγής;

Εαν το παιδί σας δείχνει σημάδια διαταραχής διαγωγής, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό για να βεβαιωθείτε ότι πρόκειται για κάτι τέτοιο. Γενικά για να διαπιστωθεί ότι το παιδί σας όντως έχει διαταραχή διαγωγής θα πρέπει να έχει εμφανίσει τουλάχιστον 3 συμπεριφορές από αυτές που θεωρούνται ως συμπτώματα και περιεγράφηκαν παραπάνω. Ακόμη το παιδί σας πρέπει να έχει δείξει τουλάχιστον μια συμπεριφορά από αυτές μέσα στους τελευταίους 6 μήνες. Τέλος, σημάδι ότι το παιδί σας έχει διαταραχή διαγωγής αποτελεί το γεγονός ότι τα προβλήματα συμπεριφοράς του τον επηρεάζουν αρκετά τόσο κοινωνικά όσο και  στο σχολείο.

Πως θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί η διαταραχή διαγωγής;

Τα παιδιά τα οποία έχουν αυτή τη διαταραχή και ζουν σε ένα περιβάλλον κακοποίησης θα πρέπει να αλλάξουν περιβάλλον. Εάν δεν υπάρχει κακοποίηση, ο ψυχολόγος που παρακολουθεί το παιδί μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποια θεραπεία έτσι ώστε να του διδάξει πως να εκφράζει και να ελέγχει με σωστό τρόπο τα συναισθήματά του. Ακόμη μπορεί να διδάξει στους γονείς πως να διαχειριστούν τη συμπεριφορά του παιδιού. Τέλος εάν υπάρχει και κάποια άλλη ψυχική διαταραχή σε συνδυασμό με τη συμπεριφορική , μπορεί να σας δώσει κάποια θεραπευτική αγωγή.

Κλείνοντας λοιπόν..

Η διαταραχή διαγωγής μπορεί να προκαλέσει αρκετά προβλήματα τόσο στο παιδί σας όσο και στον περίγυρό του. Είναι εξαιρετικά σημαντικό εαν υπάρχει η πιθανότητα το παιδί σας να έχει αυτή τη διαταραχή να επισκεφτεί κάποιον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας ώστε να πάρει την υποστήριξη και την βοήθεια που χρειάζεται προκειμένου να περιοριστεί το πρόβλημα. Αυτό θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πιο σύντομα έτσι ώστε να προληφθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα επικίνδυνες καταστάσεις στις οποίες θα μπορούσε να οδηγήσει η παραπάνω διαταραχή.

 

Βιβλιογραφία
 1. Conduct disorder.American academy of child and adolo (2013, August)
  aacap.org/AACAP/Families_and_Youth/Facts_for_Families/FFF-Guide/Conduct-Disorder-033.aspx last accessed : 28/07/2019
 2. Conduct disorder.Johns Hopkins Medicine,retrieved from : https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/conduct-disorde last accessed: 28/07/2019
 3. Conduct: Disorder in children and adolescents,Collective experts reports( 2005) , retrieved from : https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK7133/ last accessed: 28/07/2019
 4. Mental health guide: Conduct disorder. Child Mind Institute, retrieved from : https://childmind.org/guide/guide-to-conduct-disorder/ last accessed: 28/07/2019
 5. Benjamin Rolon-Arroyo, David H. Arnold, and Elizabeth A. Harvey, The Predictive Utility of Conduct Disorder Symptoms in Preschool Children: A 3-Year Follow-Up Study, Child Psychiatry Hum Dev. 2014 Jun; 45(3): 329–337.
 6. Abhishek Ghosh, Anirban Ray, and Aniruddha Basu, Oppositional defiant disorder: current insight, Psychol Res Behav Manag. 2017; 10: 353–367

- διαφήμιση -

Σχόλια
Φορτώνει...
* { display: none !important; } body, html { display: block !important; } #cpp-print-disabled { top: 0; left: 0; color: #111; width: 100%; height: 100%; min-height: 400px; z-index: 9999; position: fixed; font-size: 30px; text-align: center; background: #fcfcfc; padding-top: 200px; display: block !important; }