OTCnow.gr
Το Ελληνικό portal για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.)

Ψείρες της κεφαλής : Πώς να απαλλαγείτε από αυτές

0 181

Τι είναι οι ψείρες;

Κάθε χρόνο οι γονείς, κυρίως των παιδιών που φοιτούν στο δημοτικό, έρχονται αντιμέτωποι με τις ψείρες. Τι είναι όμως ακριβώς οι ψείρες; Ψείρες είναι το κοινό όνομα για τα είδη της υποτάξης Ανόπλουρα, που κατατάσσεται στην τάξη εντόμων φθειράπτερα, δηλαδή είναι μικροσκοπικά, παρασιτικά έντομα τα οποία τρέφονται με αίμα. Οι ψείρες μεταδίδονται από άτομο σε άτομο αρκετά εύκολα με την προσωπική επαφή αλλά και με την ανταλλαγή πραγμάτων, κάτι που συμβαίνει συχνά μεταξύ των μικρών παιδιών. Τις ψείρες της κεφαλής κυρίως τις συναντάμε στο κρανίο, τον αυχένα καθώς και πίσω από τ’αυτιά.

Πως θα καταλάβετε ότι το παιδί σας έχει προσβληθεί από ψείρες;

Εάν αντιληφθείτε ότι το παιδί σας υποφέρει από έντονο κνησμό στο κεφάλι καθώς επίσης εάν αισθάνεται ότι κάτι περπατάει πάνω στο κεφάλι του είναι πολύ πιθανό να έχει κολλήσει ψείρες. Ακόμη ίσως παρατηρήσετε ότι έχει αυγά ψειρών στα μαλλιά του ονομάζονται κόνιδες και δείχνουν λευκά σαν πιτυρίδα. Τέλος εάν το παιδί σας έχει προσβληθεί από ψείρες είναι πιθανό να φαίνονται μικρά κόκκινα εξογκώματα στο κρανίο, τον αυχένα και τους ώμους του.

Ποιες μπορεί να είναι οι αιτίες για τις οποίες το παιδί σας κόλλησε ψείρες;

Συνήθως κάποιο άτομο μπορεί να κολλήσει ψείρες όταν έρθει σε επαφή με αυτές ή με τ ’αυγά τους, πιθανότατα δηλαδή μέσω ενός άλλου ατόμου που είναι φορέας τους. Ακόμη είναι πιθανό κάποιο άτομο να κολλήσει εάν τα αντικείμενα του φυλάσσονται σε κοινό χώρο με αυτά άλλων ατόμων τα οποία έχουν προσβληθεί από ψείρες , κάτι που είναι πολύ συχνό στο περιβάλλον του σχολείου. Αναφέρεται ότι καλό θα ήταν να αποφεύγεται η χρήση των προσωπικών αντικειμένων άλλων άτομα είτε αυτά είναι του οικογενειακού είτε του φιλικού περίγυρου. Επίσης είναι πιθανόν οι ψείρες να μεταδοθούν από έπιπλα τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί από άτομα που έχουν προσβληθεί από αυτές όπως κρεβάτι, καναπές κτλ.

Πως μπορείτε να προλάβετε τις ψείρες;

Είναι αρκετά δύσκολο να περιορίσετε την εξάπλωση των ψειρών στα παιδιά στο σχολείο, εφόσον η επαφή με άλλα παιδιά και τα προσωπικά τους αντικείμενα είναι αναπόφευκτη. Έτσι γίνεται αντιληπτό ότι εάν το παιδί σας έχει κολλήσει ψείρες δεν ευθύνεται ούτε το ίδιο ούτε εσείς και οι συνήθειες υγιεινής που έχετε στο σπίτι. Ωστόσο μπορείτε να προτρέψετε το παιδί σας να ακολουθήσει κάποιες συμβουλές προκειμένου να μειωθούν οι πιθανότητες να κολλήσει ψείρες. Δηλαδή:

 • Ν’ αποφεύγει την επαφή με το κεφάλι άλλων συμμαθητών καθώς παίζουν ή κάνουν κάποια άλλη δραστηριότητα.
 • Ν’ αποφεύγει να μοιράζεται τα προσωπικά του αντικείμενα όπως για παράδειγμα καπέλα, κασκόλ, βούρτσες, και αξεσουάρ μαλλιών με τους συμμαθητές του
 • Ν ’αποφεύγει να τοποθετεί τα προσωπικά του αντικείμενα στον ίδιο χώρο που τοποθετούνται τα αντικείμενα και άλλων παιδιών.

Ωστόσο καθώς είναι πολύ δύσκολο να αποφευχθεί οποιαδήποτε επαφή με τους συμμαθητές του, η εξάπλωση των ψειρών είναι πολύ δύσκολο να περιοριστεί.

Αντιμετώπιση

Για να αντιμετωπίσετε τις ψείρες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο ειδικό σαμπουάν που να περιέχει ουσίες που μειώνουν τον πολλαπλασιασμό τους, τέτοια προϊόντα είναι ευρέως διαθέσιμα στο εμπόριο. Ακόμη, υπάρχουν κάποια ειδικά φάρμακα που τα εφαρμόζετε τοπικά στο κεφάλι, τα αφήνετε για κάποιο ορισμένο χρονικό διάστημα και τα ξεπλένετε. Καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό ή τον παιδίατρό σας, ώστε να σας προτείνει ποιο είναι το κατάλληλο και αποτελεσματικό προϊόν βάση της ηλικίας του παιδιού και της περίπτωσης.
Αξίζει να αναφερθεί ότι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο ο συνδυασμός θεραπείας και προσωπικής υγιεινής. Οπότε, σιγουρευτείτε αρχικά ότι έχουν αφαιρεθεί όλες οι κόνιδες και ότι όλα τα προσωπικά σας αντικείμενα, τα ρούχα, τα σεντόνια, και τα έπιπλα είναι εντελώς καθαρά από ψείρες ή κόνιδες. Παρακάτω σας παραθέτουμε και κάποιες επιπλέον συμβουλές για τον περιορισμό της εξάπλωσης των ψειρών:

 • Ελέγξτε όλα τα μέλη της οικογένειας για ψείρες και κόνιδες και θεραπεύστε με φαρμακευτική αγωγή όποιον έχει συμπτώματα που δείχνουν ότι έχει προσβληθεί από αυτές.
 • Χρησιμοποιήστε λοσιόν και σαμπουάν για να σκοτώσετε τις ψείρες έχοντας διαβάσει πρώτα προσεκτικά τις οδηγίες εφαρμογής του προϊόντος. Υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί επανάληψη της χρήσης του προϊόντος μέσα σε λίγες ημέρες
 • Χτενίστε με προσοχή τα βρεγμένα μαλλιά. Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιήστε μια κατάλληλα σχεδιασμένη χτένα για ψείρες, ώστε να αφαιρέσετε όσες παραπάνω γίνεται. Επαναλάβετέ αυτή τη διαδικασία κάθε 3 με 4 ημέρες τουλάχιστον για διάρκεια 2 εβδομάδων. Αυτή η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνδυαστικά με κάποια άλλη θεραπεία και συνήθως συνίσταται ως θεραπεία πρώτου βαθμού για τα παιδιά κάτω των 2 ετών.
 • Φροντίστε να πλένετε καλά τα αντικείμενα που είναι πιθανό να έχουν μολυνθεί από ψείρες. Πλύνετε καλά τα σεντόνια, τα λούτρινα παιχνίδια των παιδιών σας, τα ρούχα, τα καπέλα και γενικότερα όποιο αντικείμενο θεωρείτε πως είναι πιθανό να έχει επιμολυνθεί.
  Συνίσταται η να εφαρμόζεται ζεστό νερό και αρκετό απορρυπαντικό και πλύση στο πλυντήριο σε αρκετά υψηλή θερμοκρασία προκειμένου να διασφαλιστεί ο καθαρισμός απ’ τις ψείρες.
 • Καθαρίστε καλά με την ηλεκτρική σκούπα το πάτωμα και τα έπιπλα.
 • Φροντίστε να πλένετε καλά τις χτένες και τις βούρτσες. Χρησιμοποιήστε πολύ ζεστό νερό και πολύ σαπούνι και μουλιάστε τις σε οινόπνευμα για μια ώρα τουλάχιστον.

Κλείνοντας λοιπόν…

Φαίνεται ότι οι ψείρες είναι πολύ εύκολο να εξαπλωθούν κυρίως σε ένα περιβάλλον όπως το σχολείο, γι’ αυτό το λόγο τα παιδιά είναι πολύ πιθανό να κολλήσουν. Δεν είναι σε καμία περίπτωση κάτι το ανησυχητικό καθώς υπάρχουν διάφορα προϊόντα στο εμπόριο για την καταπολέμηση τους. Ωστόσο το πιο σημαντικό τόσο στην πρόληψη όσο και στην καταπολέμηση των ψειρών είναι η προσωπική υγιεινή και η λήψη κάποιων μέτρων όπως αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω.

 

Βιβλιογραφία

 1. Devore CD, et al. Head lice. Pediatrics. 2015;135:e1355.
 2. AskMayoExpert. Lice. Rochester, Minn.: Mayo Foundation for Medical Education and Research; 2018.
 3. Bennett JE, et al., eds. Lice (Pediculosis). In: Mandell, Douglas, and Bennett’s Principles and Practice of Infectious Diseases. 8th ed. Philadelphia, Pa.: Saunders Elsevier; 2015.
 4. Head lice: Treatment. Centers for Disease Control and Prevention. Retrieved from : https://www.cdc.gov/parasites/lice/head/gen_info/faqs_treat.html Last accessed: 28/07/2019
 5. Constance M Mazurek and Nancy P Lee ,How to manage head lice West J Med. 2000 May; 172(5): 342–345.
 6. Abdoul Karim Sangaré,  Ogobara K. Doumbo,  and Didier Raoult, Management and Treatment of Human Lice, Biomed Res Int. 2016;
 7. Mumcuoglu KY, Prevention and treatment of head lice in children. Paediatr Drugs. 1999 Jul-Sep;1(3):211-8.

- διαφήμιση -

Σχόλια
Φορτώνει...
* { display: none !important; } body, html { display: block !important; } #cpp-print-disabled { top: 0; left: 0; color: #111; width: 100%; height: 100%; min-height: 400px; z-index: 9999; position: fixed; font-size: 30px; text-align: center; background: #fcfcfc; padding-top: 200px; display: block !important; }