OTCnow.gr
Το Ελληνικό portal για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.)

Αιμορροΐδες: Συμπτώματα – Αίτια – Αντιμετώπιση

0 490

Τι είναι οι αιμορροΐδες;

Γύρω από τον πρωκτό υπάρχει ένα δίκτυο φλεβών που ονομάζονται αιμορροϊδικές φλέβες, οι οποίες όταν για διάφορους λόγους διαταθούν αναπτύσσονται τότε οι εσωτερικές ή εξωτερικές αιμορροΐδες. Στην ουσία δηλαδή οι αιμορροΐδες είναι πρησμένες φλέβες γύρω από τον πρωκτό. Υπάρχουν τριών ειδών αιμορροΐδες, οι εξωτερικές, οι εσωτερικές και αυτές με θρόμβωση.

Οι αιμορροΐδες είναι μια πολύ συνηθισμένη κατάσταση στο δυτικό κόσμο. Υπολογίζεται ότι το 50% των ανδρών και γυναικών σίγουρα αιμορροΐδες σε κάποια περίοδο της ζωής τους, ενώ περίπου το 10-20% αυτών θα απαιτήσει χειρουργική επέμβαση.

Ποια είναι τα συμπτώματα των αιμορροΐδων;

Στην περίπτωση των εξωτερικών αιμορροΐδων τα συμπτώματα περιλαμβάνουν φαγούρα ή ενόχληση στην περιοχή του πρωκτού, πόνο, πρήξιμο και αιμορραγία.

Όσον αφορά στις εσωτερικές αιμορροΐδες που πρόκειται για διογκωμένες φλέβες στο εσωτερικό του ορθού, έχουν ως μοναδικό τους σύμπτωμα μια ανώδυνη αιμορραγία κατά την κίνηση του εντέρου. Βέβαια εαν είναι αρκετά σοβαρές μπορεί και στις εσωτερικές αιμορροΐδες να έχουμε πόνο και ενόχληση.

Στην περίπτωση που στις εξωτερικές αιμορροΐδες έχει δημιουργηθεί θρόμβος μπορούν να εμφανιστούν συμπτώματα όπως σοβαρός πόνος, πρήξιμο, φλεγμονή, καθώς και η δημιουργία ενός σκληρού εξογκώματος στην περιοχή του πρωκτού.

Που οφείλονται οι αιμορροΐδες;

Οι αιμορροΐδες δημιουργούνται όταν οι φλέβες γύρω από τον πρωκτό πιέζονται και ως εκ τούτου πρήζονται. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν κάτι τέτοιο, μεταξύ αυτών η πίεση κατά την κίνηση του εντέρου, η χρόνια διάρροια ή δυσκοιλιότητα, η παχυσαρκία , η εγκυμοσύνη και η χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών.

Σημειώνεται ότι στους υπερήλικες είναι πιο εύκολο να εμφανιστούν καθώς με το πέρασμα του χρόνου οι ιστοί που στηρίζουν τις φλέβες στο ορθό αποδυναμώνονται και η κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή γίνεται λιγότερο αποτελεσματική.

Πως μπορείτε να προλάβετε την εμφάνισή τους;

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω οι αιμορροΐδες προκύπτουν κυρίως εάν πιεστεί υπερβολικά η περιοχή του πρωκτού, κάτι που είναι συχνά σχεδόν αναπόφευκτο κατά την αφόδευση. Συνεπώς είναι σημαντικό να φροντίσετε κυρίως μέσω της διατροφής σας τα κόπρανά σας να παραμένουν σε τέτοια μορφή ώστε να μην χρειάζεται να πιέζεστε πολύ κατά την αφόδευση.

Αρχικά, είναι καλό να τρώτε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και οι σπόροι. Επιπλέον φροντίστε να καταναλώνετε πολλά υγρά, τουλάχιστον 6 με 8 ποτήρια νερού την ημέρα. Ακόμη, μπορείτε να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής που να περιέχει φυτικές ίνες εάν δεν προσλαμβάνετε επαρκή ποσότητα από την διατροφή σας. Μάλιστα κάποια τέτοια προϊόντα όπως αυτά που περιέχουν μεθυλοκυτταρίνη ανακουφίζουν άμεσα από τα συμπτώματα των αιμορροΐδων.

Για να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης των αιμορροΐδων φροντίστε επίσης να μην πιέζεστε κατά την αφόδευση, καθώς αυτό προκαλεί τεράστια πίεση στις φλέβες στον πρωκτό.

Τέλος είναι πολύ σημαντικό να εισάγεται τη γυμναστική στη ζωή σας, καθώς η φυσική δραστηριότητα βοηθάει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και μειώνει την πίεση που ασκείται στις φλέβες.

Καταλήγοντας λοιπόν .. πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις αιμορροΐδες ;

Υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορείτε να κάνετε σε περίπτωση που έρθετε αντιμέτωποι με αυτό το πρόβλημα. Κάποια από αυτά είναι τα εξής:

  • Καταναλώστε περισσότερες φυτικές ίνες καθώς αυτές συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου και συνεπώς στη φυσιολογική αφόδευση απαλλάσσοντας έτσι το ορθό από την πίεση που του ασκείται λόγω δυσκοιλιότητας.
  • Δοκιμάστε να εφαρμόσετε κάποια εδική κρέμα για τις αιμορροΐδες που θα σας ανακουφίσει από τον πόνο η οποία μπορεί να περιέχει ελαιόλαδο, αλόη ή πανθενόλη. Δηλαδή χρησιμοποιείστε συστατικά γνωστά για τις καταπραϋντικές τους ιδιότητες.
  • Τοποθετείστε για περίπου 10 με 15 λεπτά την περιοχή σε ζεστό νερό 2 με 3 φορές την ημέρα.
  • Για να ανακουφιστείτε άμεσα από τον πόνο μπορείτε ακόμη να πάρετε κάποιο παυσίπονο.

Σημειώνεται ότι εάν το πρόβλημα επιμένει θα πρέπει να συμβουλευτείτε γαστρεντερολόγο, ο οποίος πιθανότατα θα σας δώσει κατάλληλες συμβουλές με την περίπτωσή σας. Σε κάθε περίπτωση η αλλαγή του τρόπου ζωής και οι παραπάνω συμβουλές θα ανακουφίσουν σημαντικά τα συμπτώματα και θα μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης των αιμορροΐδων.

 

Βιβλιογραφία

  1. Davis BR, et al. The American Society of Colon and Rectal Surgeons clinical practice guidelines for the management of hemorrhoids. Diseases of the Colon and Rectum. 2018;61:284.
  2. Definition & facts of hemorrhoids. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Retrieved from: https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/hemorrhoids/symptoms-causes. Last accessed: 02/09/2019
  3. What are hemorrhoids? The American Society of Colon and Rectal Surgeons. https://www.fascrs.org/patients/disease-condition/hemorrhoids-expanded-version Last accessed: 02/09/2019.
  4. Kellerman RD, et al. Hemorrhoids, anal fissure, and anorectal abscess and fistula. In: Conn’s Current Therapy 2019. Philadelphia, Pa.: Elsevier; 2019
  5. Bleday R, et al. Home and office treatment of symptomatic hemorrhoids. https://www.uptodate.com/contents/home-and-office-treatment-of-symptomatic-hemorrhoids?search=.%20Home%20and%20office%20treatment%20of%20symptomatic%20hemorrhoids&source=search_result&selectedTitle=1~150&usage_type=default&display_rank=1 .  Last accessed: 02/09/2019
  6. Brown AY. AllScripts EPSi. Rochester, Minn. April 16, 2019.

- διαφήμιση -

Σχόλια
Φορτώνει...
* { display: none !important; } body, html { display: block !important; } #cpp-print-disabled { top: 0; left: 0; color: #111; width: 100%; height: 100%; min-height: 400px; z-index: 9999; position: fixed; font-size: 30px; text-align: center; background: #fcfcfc; padding-top: 200px; display: block !important; }