OTCnow.gr
Το Ελληνικό portal για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.)

Αντιμετώπισης της αλλεργίας με φυσικό τρόπο

0 391

Ορισμός -Συμπτώματα-Διάγνωση

Σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς Κλινικής Ανοσολογίας και Αλλεργίας, η αλλεργία ορίζεται ως μη φυσιολογική ανοσολογική αντίδραση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες που ονομάζονται αλλεργιογόνα. Η γύρη, το τρίχωμα των ζώων και τα ακάρεα της σκόνης είναι κοινά αλλεργιογόνα. Μία από τις πιο γνωστές μορφές αλλεργίας είναι η αλλεργική ρινίτιδα ή ο πυρετός του χόρτου. Το φτέρνισμα, η ρινική καταρροή, η συμφόρηση των ρινικών κόλπων και ο κνησμός στα μάτια  είναι τυπικά συμπτώματα. Ακόμη μπορούμε να έχουμε δερματολογικά συμπτώματα όπως κνησμό, ερύθημα ή/και εξανθήματα [1].

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το Κέντρο Βιολογικής Αξιολόγησης και Έρευνας (CBER) του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει θέσει στην αγορά για την διάγνωση αλλεργιών δυο κύριους τύπους βιολογικών αλλεργιογόνων [2]:

 • Τα εκχυλίσματα αλλεργιογόνου τα οποία χορηγούνται είτε παρεντερικά είτε από του στόματος και χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση ακόμη και για τη θεραπεία ασθενειών όπως αλλεργική ρινίτιδα, αλλεργική ιγμορίτιδα, αλλεργική επιπεφυκίτιδα, αλλεργία από δηλητήριο μελισσών και τροφική αλλεργία.
 • Τα αλλεργιογόνα για επιδερμικές δοκιμασίες (patch test) που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό  συγκεκριμένης αιτίας εμφάνισης δερματίτιδας εξ επαφής στο άτομο που κάνει την εξέταση

Τα φάρμακα που χορηγούνται για την καταπράυνση των συμπτωμάτων της  αλλεργία  συχνά προκαλούν παρενέργειες, όπως υπνηλία, κεφαλαλγία ή/και ξηρότητα των βλεννογόνων. Τα φάρμακα αυτά έχουν στόχο την αναστολή της δράσης της ισταμίνης στον οργανισμό,  η οποία φυσιολογικά εμπλέκεται στην απόκριση και ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και είναι υπεύθυνη για τα περισσότερα ενοχλητικά συμπτώματα της αλλεργίας. [1];

Σήμερα έχει πλέον αποδειχθεί ότι υπάρχουν και πιο ήπιες και φυσικές μέθοδοι για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της αλλεργίας καθώς και κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής με σημαντικά οφέλη όπως το ιχθυέλαιο, ο ψευδάργυρος, ωοβλεννοειδές ορτυκιού, το φυτό Luffa operculata και οι ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό.

Ιχθυέλαιο

Αν και δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά δεδομένα, σε κάποιες κλινικές μελέτες φάνηκε ότι ασθένειες με αλλεργικό άσθμα που λάμβαναν 1 -1,2 g ιχθυελαίου την ημέρα είχαν σημαντική βελτίωση της αναπνευστικής τους λειτουργίας [3].

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι γνωστό ότι υποστηρίζει την φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος,η έλλειψη ψευδαργύρου σε παιδιά ή ενήλικες οδηγεί στην εξασθένιση του ανοσοποιητικού και στην εμφάνιση αλλεργικού άσθματος. Ακόμη μια μελέτη του 1997 που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Thorax έδειξε ότι η χαμηλή πρόσληψη ψευδαργύρου από τη διατροφή συνδέεται με σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αλλεργίας. Τον Μάρτιο του 2011, εμπειρογνώμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου ανέλυσαν 62 επιδημιολογικές μελέτες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ανεπάρκεια ψευδαργύρου, συνδέεται με υψηλότερη συχνότητα αλλεργίας και άσθματος. Απεναντίας η επαρκής πρόσληψη ψευδαργύρου έχει φανεί ότι μπορεί να καταπραΰνει τα συμπτώματα της αλλεργίας [3,4,5]

 Ωοβλεννοειδές  ορτυκιού

Το ωοβλεννοειδές ορτυκιού είναι μια γλυκοπρωτεΐνη που προέρχεται από αυγά ορτυκιών. Ήδη από την αρχαιότητα οι Κινέζοι και οι Ιάπωνες συνιστούσαν την βρώση ωμών αυγών ορτυκιού σε ασθένειες με συμπτώματα αλλεργίας ή/και άσθματος.  Η αποτελεσματικότητα το ωοβλεννοειδούς ορτυκιού αποδείχτηκε σε κλινικές σε υγιεί άτομα με συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας και σε μη κλινικές μελέτες. Οι μελέτες αυτές έδειξαν ότι το αυτό το συστατικό του αυγού ορτυκιού είναι πολύ ασφαλές καθώς δεν παρατηρήθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες, ενώ ανακουφίζει γρήγορα και αποτελεσματικά από τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας [6, 7].

Luffa operculata L.

Το υδατικό εκχύλισμα του φυτού Luffa operculate φάνηκε να είναι πολύ αποτελεσματικό  στην αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας τόσο σε κλινικές όσο και σε μη κλινικές μελέτες σε ζώα. Πράγματι φάνηκε ότι ο ρινικός ψεκασμός 0,14 ml,  4 φορές την ημέρα σε κάθε ρουθούνι του εκχυλίσματος βελτίωσε σημαντικά την ποιότητα ζωής ανθρώπων με  ρινοεπιπεφυκίτιδας και με αλλεργική ρινίτιδα, μειώνοντας σημαντικά τα ανεπιθύμητα συμπτώματα [8,9].

Φυσιολογικός ορός

Οι πλύσεις με φυσιολογικού ορό βοηθούν σημαντικά την αποσυμφόρηση της μύτης και απομακρύνουν τυχόν αλλεργιογόνα που έχουν εισέλθει στην ρινική κοιλότητα. Πράγματι έχει αποδειχθεί ότι ακόμη και οι πλύσεις αλατιού μπορεί να είναι χρήσιμες σε ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα και χρόνια ιγμορίτιδα [3].

 

Βιβλιογραφία

 1. Australian Society of Clinical Immunology and Allergy (ASCIA): Allergy and anaphylaxis What is allergy? https://www.allergy.org.au/patients/about-allergy/what-is-allergy
 2. US-Food and Drug Administration (FDA) : Vaccines, Blood & Biologics :Allergenics, https://www.fda.gov/BiologicsBloodVaccines/Allergenics/default.htm
 3. Jaber R Respiratory and allergic diseases: from upper respiratory tract infections to asthma Prim Care. 2002 Jun;29(2):231-61.
 4. “The Merck Manual of Diagnosis and Therapy, 18th Edition: Zinc”; Mark H. Beers, M.D., Editor-in-Chief; 2006
 5. “Thorax”; Bronchial Reactivity and Dietary Antioxidants; A. Soutar, et al.; February 1997
 6. Lianto Priscilia, Fredrick O. Ogutu, Yani Zhang, Feng He, and Huilian Che Inhibitory effects of quail egg on mast cells degranulation by suppressing PAR2-mediated MAPK and NF-kB activation. Food Nutr Res. 2018; 62: 10.29219/fnr.v62.1084.
 7. Benichou Annie-Claude, Marion Armanet, Anthony Bussière, Nathalie Chevreau, Jean-Michel Cardot, and Jan Tétard. A proprietary blend of quail egg for the attenuation of nasal provocation with a standardized allergenic challenge: a randomized, double-blind, placebo-controlled study. Food Sci Nutr. 2014 Nov; 2(6): 655–663.
 8. Champney R, Ferguson NM, Ferguson GG. Selected pharmacological studies of Luffa operculata. J Pharm Sci. 1974 Jun;63(6):942-3.
 9. Weiser M, Gegenheimer LH, Klein P. A randomized equivalence trial comparing the efficacy and safety of Luffa comp.-Heel nasal spray with cromolyn sodium spray in the treatment of seasonal allergic rhinitis. Forsch Komplementarmed. 1999 Jun;6(3):142-8.

 

- διαφήμιση -

Σχόλια
Φορτώνει...
* { display: none !important; } body, html { display: block !important; } #cpp-print-disabled { top: 0; left: 0; color: #111; width: 100%; height: 100%; min-height: 400px; z-index: 9999; position: fixed; font-size: 30px; text-align: center; background: #fcfcfc; padding-top: 200px; display: block !important; }