OTCnow.gr
Το Ελληνικό portal για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.)

Αποτρίχωση με λέιζερ: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

0 3,832

Αποτρίχωση με λέιζερ

Η αποτρίχωση με λέιζερ είναι η πιο δημοφιλής μέθοδος αποτρίχωσης κυρίως τα τελευταία χρόνια. Είναι μια επεμβατική διαδικασία η οποία κάνει χρήση συγκεκριμένης ακτινοβολίας λέιζερ για να αφαιρέσει τις ανεπιθύμητες τρίχες. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας το λέιζερ εκπέμπει ακτινοβολία η οποία απορροφάται από τη μελανίνη της τρίχας. Η ενέργεια του φωτός μετατρέπεται σε θερμότητα η οποία καταστρέφει τους θύλακες των τριχών και έτσι εμποδίζεται η ανάπτυξή τους. Συνήθως αυτή η μέθοδος είναι πιο κατάλληλη και αποτελεσματική για τα άτομα που έχουν ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα και πολύ σκούρα τρίχα.

Γιατί χρησιμοποιείται αυτή η μέθοδος;

Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται για την μείωση των ανεπιθύμητων τριχών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν σε όλες τις περιοχές του σώματος. Τόσο το χρώμα της τρίχας όσο και το χρώμα του δέρματος, μπορούν να επηρεάσουν την επιτυχία αυτής της μεθόδου. Ο βασικός κανόνας είναι ότι η μελανίνη της τρίχας και όχι αυτή του δέρματος θα πρέπει να απορροφήσει το φως και το λέιζερ να βλάπτει μόνο το θύλακα της τρίχας και όχι το δέρμα. Γι’ αυτό το λόγο μια αντίθεση μεταξύ του χρώματος της τρίχας και αυτό του δέρματος (σκούρες τρίχες και ανοιχτόχρωμο δέρμα) επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα. Αντίθετα, είναι πιο πιθανό το δέρμα να υποστεί κάποια ζημιά όταν υπάρχει μικρή αντίθεση μεταξύ του δέρματος και της τρίχας. Το λέιζερ είναι λιγότερο αποτελεσματικό όταν το χρώμα της τρίχας είναι ανοιχτό διότι οι τρίχες δεν απορροφούν καλά τις ακτίνες λέιζερ.

Ποια είναι τα ρίσκα που μπορεί να έχει αυτή η μέθοδος αποτρίχωσης;

Τα ρίσκα που μπορεί να έχει αυτή η μέθοδος αποτρίχωσης εξαρτώνται από τον τύπο του δέρματος, το χρώμα της τρίχας, το πλάνο θεραπείας (είδος μηχανήματος εκπομπής λέιζερ, αριθμός συνεδριών, χρήστης μηχανήματος, διάρκεια συνεδρίας) και την φροντίδα πριν και μετά την θεραπεία. Οι συνήθεις παρενέργειες του λέιζερ είναι:

Ερεθισμός του δέρματος: Ο ερεθισμός εμφανίζεται ως προσωρινή ενόχληση, κοκκινίλα και οίδημα. Συνήθως τέτοια συμπτώματα εξαφανίζονται μετά από αρκετές ώρες.

Μεταβολές στη μελανίνη : Η αποτρίχωση με λέιζερ θα μπορούσε να κάνει προσωρινά το χρώμα του δέρματος πιο ανοιχτό ή πιο σκούρο. Συνήθως το χρώμα του δέρματος μπορεί να γίνει πιο ανοιχτό σε αυτούς που δεν αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο πριν ή/και μετά από μια συνεδρία λέιζερ και έχουν πιο σκουρόχρωμη επιδερμίδα.

Πιο σπάνια αυτή η μέθοδος μπορεί να προκαλέσει φουσκάλες, ξεφλούδισμα ή άλλες μεταβολές στην υφή του δέρματος. Επίσης είναι μια μέθοδος που δεν συνιστάται για περιοχές κοντά στο μάτι καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς του ματιού.

Πως να προετοιμαστείτε σωστά για αποτρίχωση με λέιζερ;

Εάν σας ενδιαφέρει αυτή η μέθοδος αποτρίχωσης, καλό θα ήταν να επιλέξετε έναν έμπειρο γιατρό με εξειδίκευση στη δερματολογία ή στην πλαστική χειρουργική. Πριν αποφασίσετε να ξεκινήσετε να εφαρμόζεται αυτή τη μέθοδο συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν αυτή η μέθοδος είναι η κατάλληλη για εσάς. Εάν κρίνει ότι μπορείτε να προχωρήσετε καλό θα ήταν πριν από κάθε συνεδρία να κάνετε τα εξής :

 • Προσπαθήστε να μην εκτεθείτε στην ηλιακή ακτινοβολία: Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο τουλάχιστον για 6 εβδομάδες πριν προχωρήσετε στη διαδικασία αφαίρεσης τριχών με λέιζερ και φροντίστε να χρησιμοποιείτε καθημερινά ένα καλό αντηλιακό.
 • Φροντίστε το δέρμα σας να είναι όσο γίνεται πιο ανοιχτόχρωμο: Θα πρέπει να αποφύγετε τη χρήση οποιουδήποτε προϊόντος αυτόματου μαυρίσματος, καθώς όσο πιο ανοιχτόχρωμο το δέρμα σας σε σχέση με το χρώμα των τριχών σας τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχετε
 • Αποφύγετε άλλες μεθόδους αποτρίχωσης: Η χαλάουα, το κερί και η ηλεκτρόλυση μπορεί να ενοχλήσουν τους θύλακες των τριχών και καλό θα ήταν να τα αποφύγετε τουλάχιστον για 4 εβδομάδες πρίν προχωρήσετε στην αφαίρεση των τριχών με λέιζερ.
 • Αποφύγετε τα συγκεκριμένα φάρμακα: Ρωτήστε τον γιατρό σας τι φάρμακα θα πρέπει να\αποφύγετε πριν τη διαδικασία αποτρίχωσης με λέιζερ, καθώς για παράδειγμα το να πάρετε πριν τις συνεδρίες σας κάποια αντιπηκτικά, κάποια αντιφλεγμονώδη ή και κάποιες αντιβιώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε παρενέργειες λόγο φωτοευαισθησίας.
 • Ξυρίστε τις περιοχές στις οποίες θέλετε να εφαρμοστεί το λέιζερ: Συνιστάται την προηγούμενη ημέρα από το ραντεβού σας για λέιζερ να έχετε ξυρίσει τις περιοχές στις οποίες θέλετε να εφαρμοστεί. Με αυτό τον τρόπο αφαιρείτε τις τρίχες πάνω από το δέρμα σας που μπορεί να προκαλέσουν κάποια ζημιά επειδή καίγονται από τις ακτίνες λέιζερ. Ακόμη όταν οι τρίχες είναι μακριές, οι ρίζες των τριχών μένουν άθικτες κάτω από την επιφάνεια του δέρματός σας και έτσι η αποτρίχωση δεν θα έχει το μόνιμο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τι μπορείτε να περιμένετε από αυτή τη μέθοδο;

Η αποτρίχωση με λέιζερ, συνήθως χρειάζεται από 2 έως 6 συνεδρίες. Το διάστημα που θα μεσολαβήσει από τη μία μέχρι την επόμενη εξαρτάται κυρίως από την περιοχή του εφαρμόστηκε το λέιζερ. Στα σημεία όπου η τρίχα αναπτύσσεται γρήγορα, όπως για παράδειγμα στο μουστάκι, το διάστημα μεταξύ των συνεδριών θα είναι από 4 έως 8 εβδομάδες. Αντίθετα, στις περιοχές όπου η ανάπτυξη της τρίχας είναι πιο αργή μπορούν να περάσουν 12 με 16 εβδομάδες πριν την επόμενη συνεδρία.

Συμβουλές για μετά από μια συνεδρία αποτρίχωσης με λέιζερ

Υπάρχει περίπτωση μετά από τη διαδικασία να παρατηρήσετε κοκκινίλες, ενόχληση και ερεθισμό για κάποιες ώρες. Για να μειώσετε την ενόχληση μπορείτε να τοποθετήσετε πάγο στην περιοχή όπου εφαρμόστηκε το λέιζερ, ο γιατρός επίσης μπορεί να σας βάλει κάποια κρέμα για να σας ανακουφίσει. Μετά από την διαδικασία και μεταξύ των συνεδριών φροντίστε ν’ αποφεύγετε την έκθεση στην ακτινοβολία τόσο την ηλιακή όσο κι αυτή από τεχνητές πηγές από το σολάριουμ. Είναι επίσης σημαντικό να περιποιείστε καθημερινά το δέρμα σας και να βάζετε αντιηλιακό.

Τι αποτελέσματα μπορείτε να περιμένετε;

Οι τρίχες δεν φεύγουν αμέσως. Χρειάζονται επαναλαμβανόμενες συνεδρίες για μόνιμο αποτέλεσμα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το λέιζερ είναι πιο αποτελεσματικό όταν οι θύλακες τις τρίχας είναι σε αρχικό του κύκλου ζωής τους, δηλαδή το στάδιο ανάπτυξης. Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι διαφορετικά στον κάθε άνθρωπο και γι’ αυτό είναι δύσκολο να τα προβλέψουμε. Σε πολλούς ανθρώπους το αποτέλεσμα της αποτρίχωσης με λέιζερ διαρκεί αρκετούς μήνες και μπορεί να κρατήσει ακόμη και για χρόνια. Ωστόσο το λέιζερ δεν εγγυάται μόνιμη αφαίρεση των τριχών ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες, όμως συνήθως η τρίχα που αναπτύσσεται μετά από λέιζερ είναι πιο λεπτή, ανοιχτόχρωμη και σημαντικά αποδυναμωμένη.

 

Βιβλιογραφία
 1. American Society for Dermatological Surgery. Laser hair removal information. Retrieved from : https://www.asds.net/skin-experts/skin-conditions/hair-removal Last accessed: 25/06/2019
 2. Donald W Shenenberger, MD,Removal of unwanted hair. Retrieved from : https://www.uptodate.com/contents/removal-of-unwanted-hair?search=Shenenberger%20DW%20%20Removal%20of%20unwanted%20hair.&source=search_result&selectedTitle=1~150&usage_type=default&display_rank=1 Last accessed : 25/06/2019
 3. Robinson JK, et al., eds. Laser hair removal. In: Surgery of the Skin. 3rd ed. Philadelphia, Pa.: Saunders Elsevier; 2015.
 4. Gan SD, et al. Laser hair removal: A review. Dermatologic Surgery. 2013;39:823.
 5. Laser hair removal: Preparation. American Academy of Dermatology. https://www.aad.org/public/diseases/cosmetic-treatments/laser-hair-removal#preparation. Accessed April 9, 2018.
 6. Hession MT, et al. A review of hand-held, home-use cosmetic laser and light devices. Dermatologic Surgert. 2015;41:307.
 7. Brown AY. Allscripts EPSi. Mayo Clinic, Rochester, Minn. Jan. 29, 2018.

- διαφήμιση -

Σχόλια
Φορτώνει...
* { display: none !important; } body, html { display: block !important; } #cpp-print-disabled { top: 0; left: 0; color: #111; width: 100%; height: 100%; min-height: 400px; z-index: 9999; position: fixed; font-size: 30px; text-align: center; background: #fcfcfc; padding-top: 200px; display: block !important; }