OTCnow.gr
Το Ελληνικό portal για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.)

Αυχενικό σύνδρομο : Πρόληψη & Αντιμετώπιση

Αυχενικό σύνδρομο: Ό,τι πρέπει να ξέρουμε για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του

0 124

Τι είναι το αυχενικό σύνδρομο;

Το πιάσιμο στον αυχένα είναι κάτι αρκετά ενοχλητικό και μπορεί να σταθεί εμπόδιο σε πολλές δραστηριότητες της καθημερινότητά μας. Ο αριθμός των ατόμων που φαίνεται να βρίσκονται σε μια τέτοια κατάσταση έχει αυξηθεί κατακόρυφα λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής που περιλαμβάνει την χρήση κινητών τηλεφώνων και  υπολογιστών. Ουσιαστικά η στάση του σώματός μας ενώ κοιτάμε αυτές τις συσκευές υποβάλλει τους μύες του αυχένα μας σε έντονη πίεση με αποτέλεσμα αυτός να επιβαρύνεται και να οδήγουμαστε σε ‘πιάσιμο’ ή μυϊκό σπασμό.

Άλλες αιτίες ορθοπεδικών προβλημάτων στον αυχένα περιλαμβάνουν επίσης την κακή στάση του σώματος για μεγάλο χρονικό διάστημα, το άγχος που οδηγεί σε αύξηση της τάσης των μυών στην περιοχή, συνεχής κίνηση του αυχένα, οστεοαρθρίτιδα ή κάποιος τραυματισμός του αυχένα ή της σπονδυλικής στήλης

Πως μπορείτε να προλάβετε μια τέτοια κατάσταση;

Συνήθως μπορούμε να προλάβουμε τον πόνο στον αυχένα αλλάζοντας λίγο τον τρόπο ζωής μας. Δηλαδή βελτιώνοντας τη στάση του σώματός μας, δημιουργώντας ένα κατάλληλο περιβάλλον εργασίας και εντάσσοντας την άσκηση στην καθημερινότητά μας. Πράγματι, η γυμναστική ενδυναμώνει τους μύες μας και συνεπώς μειώνεται η πιθανότητα να πάθουν κάτι.

Πώς να δουλεύετε προστατεύοντας τον αυχένα σας;

Πολλοί άνθρωποι εργάζονται χρησιμοποιώντας πολλές ώρες ηλεκτρονικό υπολογιστή ή κάνουν δουλειά γραφείου. Οι δουλειές αυτές οδηγούν σε κακή στάση του σώματος για μεγάλο χρονικό διάστημα προκαλώντας βλάβη στον αυχένα. Εάν κάνετε μια τέτοια δουλειά, παρακάτω σας παραθέτουμε κάποιες συμβουλές για να την προλάβετε:

 • Ρυθμίστε την καρέκλα σας έτσι ώστε να είστε άνετα και καθίστε με τα πόδια σας ν’αγγίζουν πλήρως το έδαφος και τα γόνατά σας σε ορθή γωνία
 • Προσπαθήστε να κάθεστε με την πλάτη σας ευθεία και τα χέρια σας στο επίπεδο του γραφείου
 • Ρυθμίστε τον υπολογιστή σας έτσι ώστε να είναι στο ύψος των ματιών σας
 • Χρησιμοποιήστε κατάλληλο πληκτρολόγιο και ποντίκι
 • Προσπαθήστε κάθε μια ώρα να σηκώνεστε για να τεντώνεστε
 • Περιορίστε το χρόνο που κοιτάτε το κινητό σας

Η συνήθεια να κοιτάμε συνεχώς το κινητό επιβαρύνει τους μύες του αυχένα. Εάν όμως είναι απαραίτητο δοκιμάστε να εφαρμόσετε τις ακόλουθες οδηγίες για να προστατέψετε τον αυχένα σας:

 • Κρατήστε το κινητό σας στο ύψος των ματιών σας
 • Μην τοποθετείτε το κινητό σας μεταξύ του αυχένα και του αυτιού σας για να μιλήσετε
 • Να χρησιμοποιείτε ακουστικά
 • Να κάνετε διάλειμμα από το κινητό σας κάθε μια ώρα.

Όπως το να κάθεστε όλη μέρα σε ένα γραφείο, έτσι και να κάθεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα μπροστά από το τιμόνι του αυτοκινήτου μπορεί να επηρεάσει τον αυχένα. Εάν ωστόσο είναι απαραίτητο να οδηγείτε για μεγάλα χρονικά διαστήματα παρακάτω υπάρχουν κάποιες συμβουλές για να επιβαρυνθεί ο αυχένας σας όσο το δυνατόν λιγότερο :

 • Να σταματάτε σε κατάλληλα σημεία το αυτοκίνητο για να σηκώνεστε και να τεντώνεστε
 • Να βάλετε μια ειδοποίηση να σας θυμίζει να τσεκάρετε τη στάση του σώματός σας ενώ οδηγείτε
 • Να ρυθμίσετε το κάθισμα σας με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο βοηθητικό και να θέτει το σώμα σας στην πιο σωστή στάση
 • Μην γράφετε μηνύματα και οδηγείτε παράλληλα. Όπως καταλαβαίνετε είναι παράνομο, επικίνδυνο αλλά και επιβαρύνει τον αυχένα σας.

Πως όμως είναι το σωστό τέντωμα ;

 • Ρολάρετε τους ώμους σας πίσω και εμπρός
 • Πιέστε μαζί τις ωμοπλάτες σας αρκετές φορές
 • Σιγά σιγά μετακινήστε το αυτί σας προς τον ώμο σας σε κάθε πλευρά
 • Σιγά σιγά γυρίστε το κεφάλι σας από τη μία πλευρά στην άλλη

Ποια είναι η σωστή στάση να κοιμάστε ;

Η στάση κατά την οποία κοιμάστε μπορεί να επηρεάσει τον αυχένα σας. Το να κοιμάστε στα πλάγια ή ανάσκελα επιβαρύνει λιγότερο τον αυχένα σας από το να κοιμάστε μπρούμυτα. Πράγματι όταν κοιμόμαστε μπρούμυτα καταπονούμε περισσότερο τον αυχένα. Καλό θα ήταν να χρησιμοποιείται ανατομικό μαξιλάρι, καθώς αγκαλιάζει τον αυχένα και τον ξεκουράζει αποτελεσματικά.

Τι μπορείτε να κάνετε σε περίπτωση που ο αυχένας σας πιαστεί ή τραυματιστεί ;

Για ν’ ανακουφιστείτε από τον πόνο των αυχενικών προβλημάτων μπορείτε να ακολουθείτε τις παρακάτω συμβουλές :

 • Εφαρμόστε θερμότητα ή πάγο. Εφαρμόστε πάγο για 20 λεπτά πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορείτε ακόμη να κάνετε εναλλαγές κρύου- ζεστού. Το να κάνετε ένα ζεστό ντουζ ή να χρησιμοποιήσετε μια θερμαινόμενη κουβέρτα μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα.
 • Τεντωθείτε αλλά αποφεύγοντας τις απότομες κινήσεις : Το τέντωμα μπορεί να βοηθήσει ν ’ανακουφιστείτε από τον πόνο και από το πιάσιμο καθώς και να το προλάβετε. Ωστόσο, οι απότομες κινήσεις μπορούν να εντείνουν τη φλεγμονή και τον πόνο. Τοποθετήστε μια θερμαινόμενη κουβέρτα ή κάντε ένα ζεστό μπάνιο πριν τεντωθείτε. Τεντωθείτε βάσει των οδηγιών που σας παραθέσαμε παραπάνω.
 • Μασάζ! Πηγαίνετε για μασάζ σε κάποιον εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή
 • Ελαττώστε τη φυσική άσκηση: Εάν το πιάσιμο και ο πόνος που νιώθετε στον αυχένα σας έχει προκληθεί από κάποια φυσική δραστηριότητα, θα πρέπει να περιορίσετε αυτή την δραστηριότητα μέχρι να λυθεί το πρόβλημα που έχετε τελείως. Ακόμη θα πρέπει να περιορίσετε να σηκώνετε βάρη καθώς και άλλες δραστηριότητες που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τους μύες του αυχένα σας κάθε φορά που αισθάνεστε πόνο σε αυτόν.
 • Ελαττώστε το στρες :Το στρες μπορεί να τσιτώσει τους μύες του αυχένα. Εάν λοιπόν περιορίσετε το στρες μπορείτε πιο εύκολα να προλάβετε και να θεραπεύσετε ένα ενδεχόμενο αυχενικό σύνδρομο.
 • Να ασκείστε τακτικά : Η τακτική άσκηση μπορεί να ενδυναμώσει τους μύες σας για να προλάβετε πιθανούς τραυματισμούς. Ακόμη η γυμναστική βοηθάει να βελτιώσετε τη στάση του σώματός σας και να διώξετε το άγχος της καθημερινότητας.
 • Φροντίστε την στάση του σώματος κατά την διάρκεια του ύπνου: Βάλτε ένα κατάλληλο στρώμα στο κρεβάτι σας και χρησιμοποιήστε ανατομικό μαξιλάρι. Προτιμήστε να κοιμάστε είτε ανάσκελα είτε στο πλάι και φροντίστε πριν πάτε για ύπνο να έχετε χαλαρώσει..
Βιβλιογραφία
 1. Cleveland Clinic,Do you have a stiff neck? Try these simple remedies. (2015). Retrieved from : https://health.clevelandclinic.org/do-you-have-a-stiff-neck-try-these-simple-remedies/ Last accessed : 13 June  2019
 2. QuickStats: Percentage of adults who had migraines or severe headaches, pain in the neck, lower back, or face/jaw, by sex — National health interview survey, 2009. (2010). Retrieved from : https://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/mm5947a6.htmLast accessed: 13 June 2019
 3. Orthoinfo,Neck pain. (2013). Retrieved from: https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/neck-pain Last accessed : 13 June 2019
 4. Mayo Clinic Staff. (2018). Neck pain. Retrieved from : https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/neck-pain/symptoms-causes/syc-20375581 Last accessed: 13 June 2019

- διαφήμιση -

Σχόλια
Φορτώνει...
* { display: none !important; } body, html { display: block !important; } #cpp-print-disabled { top: 0; left: 0; color: #111; width: 100%; height: 100%; min-height: 400px; z-index: 9999; position: fixed; font-size: 30px; text-align: center; background: #fcfcfc; padding-top: 200px; display: block !important; }