OTCnow.gr
Το Ελληνικό portal για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.)

Συμπληρώματα διατροφής για την ανακούφιση του πόνου των αρθρώσεων

Τα οφέλη των συμπληρωμάτων διατροφής σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα.

0 383

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μία από τις πιο κοινές μορφές αρθρίτιδας που παρατηρείται στην πρακτική της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Ο πόνος που σχετίζεται με αυτή την πάθηση είναι το κύριο παράπονο των περισσότερων ασθενών, γεγονός που τους ωθεί να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα. Ο πόνος μπορεί να προέρχεται από τους χόνδρους, τους μύες, τους συνδέσμους και τα οστά. Η τυποποιημένη φαρμακολογική θεραπεία περιλαμβάνει παράγοντες για τον έλεγχο του πόνου και της φλεγμονής (όπως μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα) και μια ομάδα βραδείας δράσης ουσιών με πολλά οφέλη για τις αρθρώσεις όπως η γλουταμίνη, η γλυκοζαμίνη, η χονδροϊτίνη, το MSM και το υαλουρονικό οξύ [1,2,3].

Γλουταμίνη [4,5]

Η γλουταμίνη είναι ένα το αμινοξύ που συναντάται σε μεγαλύτερες ποσότητες στον οργανισμό. Η γλουταμίνη παράγεται στους μύες και διανέμεται από το αίμα στα όργανα που την χρειάζονται. Μπορεί να βοηθήσει τη λειτουργία του εντέρου, το ανοσοποιητικό σύστημα και άλλες βασικές διαδικασίες στο σώμα, ειδικά σε περιόδους στρες. Η γλουταμίνη είναι επίσης απαραίτητη για την παραγωγή άλλων χημικών ουσιών στο σώμα, όπως άλλα αμινοξέα και γλυκόζη (ζάχαρη).

Η γλουταμίνη χρησιμοποιείται αποτελεσματικά για να βοηθήσει στην αποκατάσταση ιστών κυρίως των μυών, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται ευρέως απ’ τους αθλητές που κάνουν σκληρή προπόνηση. Επίσης έχει φανεί να βοηθάει ασθενείς που παίρνουν χημειοθεραπεία για την ανακούφιση του πόνου μυών και αρθρώσεων που προκαλούνται από την αγωγή τους.

Η λήψη γλουταμίνης είναι πολύ ασφαλής για τους περισσότερους ενήλικες όταν λαμβάνεται από το στόμα σε χαμηλές δόσεις. Ωστόσο δεν είναι κατάλληλη για ανθρώπους με κίρρωση του ήπατος ανθρώπους που πάσχουν από μανία ή άλλες διανοητικές διαταραχές, που έχουν ευαισθησία στο γλουταμινικού νάτριο ή που πάσχουν από επιληψία καθώς μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές.

Γλυκοσαμίνη (Glucosamine) [6,7,8]

Η γλυκοσαμίνη, είναι ένας τύπος αμινοσακχάρου, δηλαδή αποτελέιται από ένα αμινοξύ και ένα μόριο γλυκόζης. Η γλυκοζαμίνη είναι μια φυσική ένωση που βρίσκεται φυσιολογικά στον χόνδρο των αρθρώσεων, στον μεσοσπονδύλιο δίσκο και στο αρθρικό υγρό. Έτσι χρησιμοποιείται για την ανακούφιση απ’ την τη φλεγμονή, τη διάσπαση και την ενδεχόμενη απώλεια χόνδρου που παρατηρούνται και στην οστεοαρθρίτιδα. Έρευνες σχετικά με τη χρήση γλυκοζαμίνης δείχνουν ότι πράγματι προσφέρει κάποια ανακούφιση από τον πόνο στα άτομα με οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, του ισχίου ή της σπονδυλικής στήλης. Ακόμη μπορεί να μειώσει τον πόνο που σχετίζεται με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Η γλυκοζαμίνη φαίνεται να είναι ασφαλής και στα άτομα με πόνους στις αρθρώσεις που δεν μπορούν να λάβουν τα κλασικά παυσίπονα όπως (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα).

Όταν λαμβάνεται σε κατάλληλες ποσότητες, η γλυκοζαμίνη φαίνεται να είναι ασφαλής. Ωστόσο σε υψηλές δόσεις και για παρατεταμένη χρήση μπορεί να προκαλέσει: Ναυτία, καούρα, διάρροια, δυσκοιλιότητα, υπνηλία, δερματικές αντιδράσεις, κεφαλαλγία. Σε υψηλές δόσεις έχει συσχετιστεί με παγκρεατική βλάβη. Επίσης είναι ακατάλληλη για ανθρώπους που έχουν τροφική αλλεργία στα οστρακοειδή τα προϊόντα γλυκοζαμίνης προέρχονται συνήθως από τα κελύφη των οστρακοειδών. Ακόμη δεν πρέπει να χορηγείται σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη γιατί επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα γιατί διασπάται απελευθερώνει γλυκόζη στον οργανισμό.

Η λήψη γλυκοζαμίνης δεν θα πρέπει να συνδυάζεται με την ακεταμινοφαίνη (παρακεταμόλη) καθώς μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα τόσο του συμπληρώματος όσο και της φαρμακευτικής αγωγής. Ακόμη θα πρέπει να αποφεύγεται η χορήγησή της σε ανθρώπους που κάνουν χρήση αντιπηκτικών όπως η βαρφαρίνη γιατί μπορεί να αυξήσει τις επιδράσεις της οδηγώντας σε αιμορραγία.

Μεθυλοσουλφονυλομεθάνιο (MSM) [9,10]

Το MSM (μεθυλοσουλφονυλομεθάνιο) βρίσκεται στα πράσινα φυτά, στα ζώα και στους ανθρώπους. Το MSM μετά από εφαρμογή στο δέρμα ή από του στόματος χορήγηση έχει φανεί ότι βοηθάει στον χρόνιο πόνο, στην οστεοαρθρίτιδα, σε άλλες φλεγμονώδης παθήσεις των αρθρώσεων, στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, στην οστεοπόρωση, στην τενοντίτιδα, στην ανακούφιση απ’ τον μυικό πόνο και στις κράμπες. Οι ευεργετικές του ιδιότητες οφείλονται στην αντιφλεγμονώδη και ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση

Η λήψη του και απ’ το στόμα είναι πολύ ασφαλής σε δόσεις 1-3 γραμμάρια ημερησίως μαζί με το γεύμα, με λίγες γνωστές και ήπιες παρενέργειες όπως ναυτία, διάρροια, πονοκέφαλος, Φούσκωμα, κόπωση, αϋπνία, δυσκολία συγκέντρωσης.

Χονδροϊτίνη (Chondroitin) [11]

Η χονδροϊτίνη εμφανίζεται επίσης φυσικά στο σώμα και συμβάλλει στην υγεία των αρθρώσεων βοηθώντας τον χόνδρο να απορροφήσει υγρά και θρεπτικά συστατικά. Η χονδροϊτίνη είναι επίσης δομικό συστατικό του χόνδρου. Ως προς τη δράση του εμφανίζει σημαντικές ομοιότητες με την γλυκοζαμίνη. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι είναι πολύ αποτελεσματική για την ανακούφιση του πόνου των αρθρώσεων σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα του χεριού. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η χονδροϊτίνη μείωσε τόσο τον πόνο στο χέρι όσο και τη βελτιωμένη δυσκαμψία. Ακόμη αναφέρεται ότι στην Αμερικανή περίπου 27 εκ άνθρωποι ιδίως ηλικίας άνω των 60 ετών πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα και μια απ τις πρώτης γραμμής θεραπείες που χορηγούνται με ασφάλεια και αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα είναι η χονδροϊτίνη. Θα πρέπει ακόμη να ανφερθεί ότι ενώ αρκετές μελέτες έχουν βρει ότι η χονδροϊτίνη με ή χωρίς γλυκοζαμίνη είναι ευεργετική για την ανακούφιση από τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας, άλλες δεν απέδειξαν κάποιο όφελος.

Έχει αποδειχθεί ότι η λήψη χονδροϊτίνης είναι καλά ανεκτή με ελάχιστες και όχι σοβαρές παρενέργειες, με ένα παρόμοιο προφίλ ασφάλειας με της γλυκοζαμίνης.

Υαλουρονικό οξύ (Hyaluronic acid) [12,13]

Το υαλουρονικό οξύ υπάρχει φυσικά στον οργανισμό ως ουσία που λιπαίνει τις αρθρώσεις, αυξάνει την ελαστικότητα και αποτελεί βασικό συστατικό του συνδετικού ιστού. Έχει αποδειχθεί σε κλινικές μελέτες ότι η χορήγηση 200 mg υαλουρονικού οξέως μία φορά την ημέρα καθημερινά για 12 μήνες απ’ το στόμα βοήθησε σημαντικά την βελτίωση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας ανακουφίζοντάς τους και από τον πόνο (Tashiro et al., 2012). Η έγχυσή του στις αρθρώσεις κυρίως στο γόνατο φάνηκε επίσης να βελτιώνει σημαντικά την κινητικότητα και να βοηθάει στην ανακούφιση απ’ τον πόνο σε φλεγμονώδης παθήσεις των αρθρώσεων.

Άλλες ουσίες που βοηθούν το μυοσκελετικό σύστημα

Η βιταμίνη D3 είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D3 οδηγούν σε αυξημένο κίνδυνο για οστεοπόρωση, ραχίτιδα, οστεομαλακία, οστεοπενία, καθώς και σαρκοπενία και μυοσκελετικό πόνο [14]. Ακόμη το μαγνήσιο εκτελεί πάνω από 300 διαφορετικές δράσεις στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης του νευρικού συστήματος, της υγείας των οστών και της υγείας των μυών.
Τέλος το ασβέστιο είναι αναμφισβήτητα σημαντικό για την μυοσκελετική υγεία καθώς είναι υπεύθυνο για την φυσιολογική σύσπαση του μυός αλλά αποτελεί και δομικό συστατικό των οστών.

 

Βιβλιογραφία

 1. Hermann W, Lambova S, Muller-Ladner U. Current Treatment Options for Osteoarthritis. Curr Rheumatol Rev. 2018;14(2):108-116.
 2. Edmonds S Therapeutic targets for osteoarthritis. Maturitas. 2009 Jul 20;63(3):191-4.
 3. Barron MC, Rubin BR. Managing osteoarthritic knee pain. J Am Osteopath Assoc. 2007 Nov;107(10 Suppl 6):ES21-7.
 4. Rxlist Glutamine https://www.rxlist.com/glutamine/supplements.htm
 5. Legault Z, Bagnall N, Kimmerly DS. The Influence of Oral L-Glutamine Supplementation on Muscle Strength Recovery and Soreness Following Unilateral Knee Extension Eccentric Exercise. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2015 Oct;25(5):417-26
 6. Henrotin Yves, Ali Mobasheri, and Marc Marty Is there any scientific evidence for the use of glucosamine in the management of human osteoarthritis? Arthritis Res Ther. 2012; 14(1): 201.
 7. MayoClinic Glucosamine : https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-glucosamine/art-20362874
 8. Rxlist Glucosamine https://www.rxlist.com/script/main/art.asp?articlekey=7163
 9. Butawan M, Benjamin RL, Bloomer RJ Methylsulfonylmethane: Applications and Safety of a Novel Dietary Supplement. Nutrients. 2017 Mar 16;9(3).
 10. Rxlist MSM https://www.rxlist.com/consumer_msm_osteo_biflex_triflex/drugs-condition.htm
 11. Rxlist Supplement May Ease Pain Of Hand Osteoarthritis https://www.rxlist.com/script/main/art.asp?articlekey=149135
 12. Rxlist Hyaluronic Acid https://www.rxlist.com/script/main/art.asp?articlekey=25768
 13. Mayo Clinic Knee pain https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/knee-pain/diagnosis-treatment/drc-20350855
 14. Wintermeyer E, Ihle C, Ehnert S, Stöckle U, Ochs G, de Zwart P, Flesch I, Bahrs C, Nussler AK. Crucial Role of Vitamin D in the Musculoskeletal System. Nutrients. 2016 Jun 1;8(6).

- διαφήμιση -

Σχόλια
Φορτώνει...
* { display: none !important; } body, html { display: block !important; } #cpp-print-disabled { top: 0; left: 0; color: #111; width: 100%; height: 100%; min-height: 400px; z-index: 9999; position: fixed; font-size: 30px; text-align: center; background: #fcfcfc; padding-top: 200px; display: block !important; }