OTCnow.gr
Το Ελληνικό portal για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.)

Αισθητική πλαστική χειρουργική: Οι προσδοκίες και οι κίνδυνοι

0 303

Λίγα λόγια για την αισθητική πλαστική χειρουργική

Η πλαστική χειρουργική συνήθως γίνεται για αισθητικούς λόγους και συνεπώς έχει ως στόχο την τόνωση της αυτοπεποίθησης του ατόμου που υποβάλλεται σε μια τέτοια διαδικασία. Η πλαστική χειρουργική μπορεί να γίνει σχεδόν σε οποιοδήποτε σημείο του προσώπου και του σώματος. Υπάρχουν πολλά είδη πλαστικών επεμβάσεων με τα πιο διαδεδομένα να είναι το μπότοξ και το λίφτινγκ για το πρόσωπο, και η λιποαναρρόφηση και η ανόρθωση του στήθους για το σώμα.

Τι να περιμένει κανείς από την πλαστική χειρουργική;

Η πλαστική χειρουργική επιφέρει σημαντικές και μόνιμες αλλαγές στην εξωτερική εμφάνιση των ανθρώπων. Ως εκ τούτου είναι εξαιρετικά σημαντικό όσοι αποφασίσουν να καταφύγουν σε αυτή να έχουν επίγνωση των συνεπειών της και να έχουν προσδιορίσει τους λόγους για τους οποίους επιθυμούν ν ’αλλάξουν την εμφάνισή τους. Καλό θα ήταν κάποιος που έχει σκεφτεί να προχωρήσει σε μια τέτοια επέμβαση:

 • Να έχει ρεαλιστικές και πραγματοποιήσιμες προσδοκίες
 • Να έχει πλήρη επίγνωση των ρίσκων που υπάρχουν. Δεν θα πρέπει κανείς να ξεχνά ότι τις περισσότερες φορές πρόκειται για χειρουργικές επεμβάσεις που απαιτούν ακόμη και πλήρη νάρκωση. Θα πρέπει επίσης να έχει υπόψιν την αλλαγή που θα υποστεί ο τρόπος ζωής του λόγω του διαστήματος ανάρρωσης, αλλά και το τεράστιο κόστος που έχει μια τέτοια διαδικασία.
 • Να έχει συζητήσει τον ακριβή του στόχο με τον πλαστικό χειρούργο και να έχει λύσει όλες του τις απορίες.
 • Να έχει θέσει υπό έλεγχο τις όποιες χρόνιες ασθένειες από τις οποίες μπορεί κανείς να πάσχει
 • Να μην είναι καπνιστής ή να έχει κάνει αποχή από το τσιγάρο και γενικότερα προϊόντα που περιέχουν νικοτίνη για διάστημα τουλάχιστον 4-6 μηνών πριν την επέμβαση
 • Το βάρος του να έχει παραμείνει σταθερό για ένα διάστημα 6 μηνών με ενός έτους

Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν σε μια τέτοια επέμβαση;

Οποιοδήποτε είδος εγχείρησης έχει και ένα βαθμό επικινδυνότητας το ίδιο συμβαίνει και με τις πλαστικές. Όσοι έχουν ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, διαβήτη, παχυσαρκίας ή σοβαρής ασθένειας του αναπνευστικού έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν  σοβαρές επιπλοκές όπως εγκεφαλικό, έμφραγμα ή θρόμβους στους πνεύμονες. Ακόμη, το κάπνισμα  μπορεί να αυξήσει το ρίσκο μιας τέτοιας εγχείρισης και να παρεμποδίσει την επούλωση μετεγχειρητικά. Οι πιο συνηθισμένες επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν από μια τέτοια επέμβαση περιλαμβάνουν:

 • Επιπλοκές που συνδέονται με την αναισθησία, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονικής καταστολής, των θρόμβων και σε σπάνιες περιπτώσεις τον θάνατο
 • Λοίμωξη του σημείου τομής, κάτι που μπορεί να επιβραδύνει ή να αλλοιώσει την διαδικασία της επούλωσης σε τέτοιο βαθμό που να χρειαστεί επιπρόσθετη εγχείρηση
 • Δημιουργία υγρού κάτω από το δέρμα και πρήξιμο
 • Ήπια αιμορραγία, η οποία μπορεί να χρειάζεται μια επιπλέον χειρουργική επέμβαση ή να απαιτεί ακόμη και μετάγγιση
 • Εμφανείς ουλές ή δερματική αποκόλληση που προκύπτει συνήθως ενώ το δέρμα επουλώνεται και αποκόπτεται από το υγιές και πρέπει να αφαιρεθεί με νέο χειρουργείο.
 • Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στο σημείο που έγινε η επέμβαση εξαιτίας της βλάβης των νευρών στην περιοχή κάτι που μπορεί να είναι ακόμη και μόνιμο.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ακόμη και με την κατάλληλη προετοιμασία και φροντίδα μπορεί το σημείο που κάνατε την επέμβαση να μελανιάσει ή και να πρηστεί. Για να εξαφανιστούν οι μελανιές χρειάζονται τουλάχιστον 3 εβδομάδες, ενώ το πρήξιμο μπορεί να χρειαστεί ακόμη περισσότερο. Κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης μπορεί ακόμη να νιώθετε ψυχολογικά πεσμένοι.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι ο στόχος αυτών των επεμβάσεων είναι η βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης και όχι η τελειότητα. Έτσι ο κάθε άνθρωπος μπορεί να έχει διαφορετικά αποτελέσματα.

Εάν έχετε σκοπό να υποβληθείτε σε μια τέτοια διαδικασία, να έχετε στο νους σας ότι το μελάνιασμα και το πρήξιμο είναι παροδικά όμως οι χειρουργικές ουλές μπορεί να γίνουν και μόνιμες. Επίσης είναι πολύ πιθανό να χρειαστούν επιπλέον εγχειρίσεις για να φτάσετε τον αρχικό σας στόχο. Τέλος ο χρόνος ανάρρωσης εξαρτάται από τον άνθρωπο και από τη διαδικασία, ωστόσο συνήθως είναι 6 με 12 εβδομάδες.

Συμπέρασμα

Οι επιπλοκές  που μπορεί να προκύψουν μετά από μια πλαστική επέμβαση είναι ποικίλες και μπορεί να αποδειχθούν αρκετά σοβαρές. Εάν παρόλα αυτά, αποφασίσετε να προχωρήσετε σε μια τέτοια διαδικασία θα πρέπει αρχικά να συζητήσετε διεξοδικά το ιατρικό ιστορικό σας με τον πλαστικό χειρούργο, ώστε να κρίνει εάν μπορείτε πράγματι να προχωρήσετε σε μια τέτοια επέμβαση χωρίς να βάζετε σε κίνδυνο τη ζωή σας. Ακόμη καλό θα ήταν να έχετε ρεαλιστικές και πραγματοποιήσιμες προσδοκίες για το αποτέλεσμα έτσι ώστε να μην απογοητευτείτε από το αποτέλεσμα. Τέλος, να έχετε υπόψιν σας ότι αν και πολλά από τα φυσικά σας χαρακτηριστικά μπορούν να αλλάξουν επιτυχώς, ενώ άλλα δεν μπορούν. Συνεπώς όσο πιο ρεαλιστικές είναι οι προσδοκίες σας τόσο πιο πιθανό είναι το αποτέλεσμα να σας ικανοποιήσει.

Βιβλιογραφία

 1. Neligan PC. Managing the cosmetic patient. In: Plastic Surgery. 3rd ed. London, England: Elsevier Saunders; 2013.
 2. Neligan PC. Patient safety in plastic surgery. In: Plastic Surgery. 3rd ed. London, England: Elsevier Saunders; 2013.
 3. Quit smoking before your operation. American College of Surgeons. Retrieved from : https://www.facs.org/education/patient-education/patient-resources/prepare/quit-smokingLast Accessed: 05/07/2019.
 4. Patient safety tips. American Society for Aesthetic Plastic Surgery. Retrieved from : https://www.surgery.org/consumers/patient-safety/surgical-risks-overview Last Accessed:05/07/2019.
 5. Tummy tuck guide. American Board of Cosmetic Surgery. Retrieved from : https://www.americanboardcosmeticsurgery.org/procedure-learning-center/body/tummy-tuck-guide/ Last Accessed: 05/07/2019.
 6. Ericksen WL1, Billick SB. Psychiatric issues in cosmetic plastic surgery. Psychiatry Quarterly. 2012;83:343.

- διαφήμιση -

Σχόλια
Φορτώνει...
* { display: none !important; } body, html { display: block !important; } #cpp-print-disabled { top: 0; left: 0; color: #111; width: 100%; height: 100%; min-height: 400px; z-index: 9999; position: fixed; font-size: 30px; text-align: center; background: #fcfcfc; padding-top: 200px; display: block !important; }