OTCnow.gr
Το Ελληνικό portal για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.)

Έγκαυμα από τον ήλιο: Συμβουλές για να το αντιμετωπίσεις άμεσα

Πως θα το αναγνωρίσετε και πως θα το αντιμετωπίσετε σωστά

0 262

Πού οφείλεται το έγκαυμα από τον ήλιο ;

Πριν σας προτείνουμε λύσεις γι’αυτή την κατάσταση στην οποία μπορεί να βρεθείτε ή να έχετε βρεθεί ήδη πάνω από μία φορά εξαιτίας του κλίματος που επικρατεί στη χώρα μας κυρίως τους θερινούς μήνες, είναι σκόπιμο ν’αναφερθεί που μπορεί να οφείλεται μια τέτοια κατάσταση.

Γνωρίζετε ήδη την απλή εξήγηση πίσω από το ηλιακό έγκαυμα, δηλαδή όταν το δέρμα σας είναι εκτεθειμένο στον ήλιο για μια χρονική περίοδο, σταδιακά αρχίζει να καίγεται μέχρι που γίνεται κόκκινο και ερεθισμένο.

Ωστόσο τα πράγματα στην πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκα . Ο ήλιος διαθέτει τριών ειδών ακτίνες , τις ακτίνες UVA,τις UVB και τις UVC. Οι ακτίνες UVC δεν φτάνουν έως την επιφάνεια της γης σε αντίθεση με τις άλλες δύο οι οποίες ευθύνονται για τη ζημιά που προκαλείται στο δέρμα σας αφού έχουν την ικανότητα να το διαπεράσουν.

Η ζημιά που σας προκαλούν αυτές οι ακτίνες δεν είναι μόνο αυτή που φαίνεται με με γυμνό μάτι καθώς μπορούν ακόμη να μεταβάλλουν το DNA των κυττάρων, οδηγώντας σε πρόωρη γήρανση και καρκίνο.

Το πόσο γρήγορα θα εμφανιστεί ένα έγκαυμα εξαρτάται από τα εξής:

 • Tον τύπο του δέρματός σας
 • Το πόσο έντονος είναι ο ήλιος
 • Πόση ώρα εκτίθεστε στον ήλιο

Σημάδια που μαρτυρούν ότι έχετε υποστεί έγκαυμα είναι:

 • Το δέρμα σας θα κοκκινίσει και θα πονάει
 • Θα εμφανίσετε φουσκάλες στα εγκαύματα
 • Ίσως να αισθανθείτε σαν να έχετε κάποια ίωση αφού οδηγεί σε συμπτώματα όπως κρυάδες, ναυτία, πονοκεφάλους κ.λ.π.
 • Μετά από κάποιες μέρες θα αρχίσετε να ξεφλουδίζετε και να έχετε φαγούρα καθώς το σώμα σας προσπαθεί να ξεφορτωθεί τα κύτταρα που έχουν υποστεί ζημιά από τον ήλιο.

Τι  μπορείτε να κάνετε στην περίπτωση που καείτε απολαμβάνοντας τον ήλιο του καλοκαιριού ;

 • Κομπρέσες : Εφαρμόστε κρύες κομπρέσες στο δέρμα σας ή κάντε ένα δροσερό μπάνιο για να ανακουφίσετε το κάψιμο.
 • Κρέμες ή Γέλες : Τρίψτε απαλά την περιοχή με μια κρέμα ή γέλη που περιέχει συστατικά όπως είναι η μενθόλη ή η αλόη . Εάν εφαρμόσετε την κρέμα ή την γέλη αφού πρώτα την έχετε ψύξει θα ανακουφιστείτε ακόμη περισσότερο από το κάψιμο.
 • Να μένετε ενυδατωμένοι : Να πίνετε άφθονο νερό και άλλα υγρά έτσι ώστε να μην αφυδατωθείτε
 • Να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο : Μέχρι να επανέλθει το δέρμα σας από το κάψιμο πρέπει να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο.

Εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στο γιατρό σας. 

 • Πυρετός άνω των 39 oC
 • Κρυάδες
 • Έντονος πόνος
 • Φουσκάλες στα εγκαύματα που καλύπτουν πάνω από το 20 % του σώματός σας
 • Στεγνό στόμα, δίψα, μειωμένα ούρα, ζαλάδα, και κόπωση (τα οποία είναι σημάδια αφυδάτωσης).

Ακόμη είναι σημαντικό ν ’αναφερθούν τα μέτρα που θα πρέπει να λάβετε προκειμένου να περιορίσετε την πιθανότητα εμφάνισης εγκαύματος.

Δώστε σημασία στην ώρα: Οι ακτίνες του ήλιου είναι ισχυρότερες μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ. Εάν δεν μπορείτε να παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος, τουλάχιστον να είστε σε σκιερά μέρη.  ·

Φορέστε κατάλληλα ρούχα: Ντυθείτε με ρούχα που μπορούν να σας προστατέψουν από τον ήλιο. Προτιμήστε μακριά παντελόνια , καπέλα που έχουν μεγάλο γείσο και γυαλιά ηλίου κατά των ακτίνων UV.

Χρησιμοποιείστε αντηλιακό : Καλύψτε κάθε εκτεθειμένη επιφάνεια με αντηλιακό που να σας προστατεύει τόσο κατά των ακτινών UVA όσο και κατά των ακτίνων UVB καθώς επίσης να έχει δείκτη προστασίας (SPF) τουλάχιστον 30.

Ακολουθώντας λοιπόν τις παραπάνω συμβουλές θα μπορέσετε ν’απολαύσετε τον καλοκαιρινό ήλιο καθώς και όμορφες καλοκαιρινές στιγμές χωρίς να σταθεί εμπόδιο  σ’αυτό ο πόνος ενός εγκαύματος.

 Bιβλιογραφία
 1. WebMD, Sunburn.
 2. Buller, D. Journal of the American Academy of Dermatology, November 2011.
 3. Auerbach, P. Wilderness Medicine, Mosby Elsevier, 2007.
 4. Lucille Packard Children’s Hospital: “Facts About Sunburn.”
 5. Cancer Research UK: “Sunburn — Skin Cancer Prevention Advice.”
 6. Johns Hopkins Medicine: “Sunburn in Children.”
 7. American Academy of Dermatology: “Be Sun Smart.”
 8. Skin Cancer Foundation: “The Skin Cancer Foundation’s Guide to Sunscreens;” “Facts about Sunburn and Skin Cancer;” and “Five Ways to Treat a Sunburn.”

- διαφήμιση -

Σχόλια
Φορτώνει...
* { display: none !important; } body, html { display: block !important; } #cpp-print-disabled { top: 0; left: 0; color: #111; width: 100%; height: 100%; min-height: 400px; z-index: 9999; position: fixed; font-size: 30px; text-align: center; background: #fcfcfc; padding-top: 200px; display: block !important; }