OTCnow.gr
Το Ελληνικό portal για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.)

Καρκίνος του δέρματος: Πως θα τον αναγνωρίσετε και πως θα τον προλάβετε;

0 1,553

Tι είναι ο καρκίνος του δέρματος;

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο που έχει ο άνθρωπος και καλύπτει τον ανθρώπινο οργανισμό επίσης είναι το μέρος του σώματος που έρχεται σε άμεση επαφή με το περιβάλλον. Το δέρμα μπορεί να χωριστεί σε δυο επιμέρους μέρη την επιδερμίδα και το χόριο. Η επιδερμίδα με την σειρά της χωρίζεται σε 5 στιβάδες διαφορετικών κυττάρων που η κάθε μια έχει διαφορετικό ρόλο. Οι στιβάδες αυτές είναι η βασική, η ακανθωτή, η κοκκώδης, η διαυγής και η κεράτινη στιβάδα.

Ο καρκίνος του δέρματος είναι η ανώμαλη και υπερβολικά γρήγορη ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος. Στατιστικά έχει αποδειχθεί ότι  εμφανίζεται κυρίως στα σημεία που εκτίθενται στον ήλιο. Τα βασικά είδη καρκίνου του δέρματος είναι:  το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και το μελάνωμα. Ανάλογα δηλαδή με το ποια στιβάδα κυττάρων έχει νοσήσει έχουμε και διαφορετικό τύπου καρκίνου.

Πώς θα τον αναγνωρίσετε ;

Ο καρκίνος του δέρματος εμφανίζεται κυρίως στις περιοχές του σώματός μας που είναι εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο, όπως είναι τα χείλη, το πρόσωπο, τ’ αυτιά, ο λαιμός, το στέρνο, τα χέρια, τα πόδια κλπ. Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες μπορει να εμφανιστεί ακόμη σε περιοχές που σπάνια εκτίθενται στον ήλιο, όπως οι παλάμες, οι πατούσες και τα γεννητικά όργανα.

Τα συμπτώματα των βασικών τύπων καρκίνου του δέρματος συνοψίζονται παρακάτω:

Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα: Αυτός ο τύπος καρκίνου πλήττει την επιδερμίδα και συγκεκριμένα την βασική στιβάδα του δέρματος. Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα παρουσιάζεται συνήθως ως λεία και γυαλιστερή επιφάνεια, έχει υφή κεριού και δείχνει συμπαγές και κόκκινο. Ακόμη, συχνά μπορεί να εμφανιστεί και ως τοπική αιμορραγία και να σχηματίσει κρούστα ή καύκαλο στην επιφάνεια, ενώ έχουμε αδυναμία πλήρους επούλωσης

Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα: Η αλλοίωση αυτή αφορά κυρίως στην ακανθωτή στιβάδα του δέρματος. Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα φαίνεται να πλήττει κυρίως περιοχές όπως το πρόσωπο, το λαιμό, το κρανίο, τα χέρια, τις παλάμες και τα κάτω άκρα. Ο τύπος αυτός εμφανίζεται ως φολίδες στην επιφάνεια του δέρματος, χαρακτηρίζεται από σκληρή επιφάνεια ενώ συχνά έχουμε εξόγκωμα στο δέρμα. Οι ασθενείς παρουσιάζουν ευαισθησία και πόνο στην πάσχουσα περιοχή του δέρματος κατά την ψηλάφηση ενώ υπάρχει η πιθανότητα αιμορραγίας. Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα είναι πιο σπάνιο από το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα.

Μελάνωμα: Το μελάνωμα είναι η πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος καθώς είναι ικανό να δώσει μεταστάσεις σε ζωτικά όργανα. Συνήθως το μελάνωμα εμφανίζεται σαν νέας ελιάς ή αλλοίωση υπάρχουσας ελιάς. Ουσιαστικά, το μελάνωμα είναι μια μορφή καρκίνου του δέρματος που αναπτύσσεται από τα μελανοκύτταρα (τα κύτταρα που παράγουν την φυσική μας χρωστική μελανίνη) και μπορεί να εμφανιστεί είτε σε φυσιολογικό δέρμα είτε πάνω σε σπίλο. Σε αντίθεση με τον σπίλο (την κλασική ελιά δηλαδή) έχει ασύμμετρο σχήμα, χείλη ανώμαλα και χρώμα ανομοιογενές.

Άλλα είδη καρκίνου: Υπάρχουν ακόμη άλλοι πιο σπάνιοι τύποι καρκίνου, όπως το σάρκωμα Kaposi, που αφορά κυρίως άτομα με ένα πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα όπως για παράδειγμα αυτούς που έχουν AIDS ή άτομα που είχαν υποστεί μεταμόσχευση  οργάνου, το καρκίνωμα κυττάρων Merkel και το καρκίνωμα του σμηγματογόνου αδένα.

Που οφείλεται η εμφάνιση καρκίνου του δέρματος ;

Η βασική αιτία αυτής της νόσου είναι η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) η οποία πλήττει το DNA των κυττάρων του δέρματος. Ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες όπως τοξικές ουσίες, που πυροδοτούν αυτές τις παθήσεις καθώς εμφανίζονται και σε περιοχές του δέρματος που δεν εκτίθενται στον ήλιο

Ποια άτομα έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του δέρματος ;

 • Άτομα με πιο ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα
 • Άτομα που έχουν υποστεί πολλά σοβαρά εγκαύματα στο παρελθόν
 • Άτομα που εκτίθενται υπερβολικά πολύ στον ήλιο
 • Άτομα που έχουν πολλές μη φυσιολογικές κρεατοελιές
 • Άτομα που έχουν ακτινική κεράτωση
 • Άτομα που έχουν στην οικογένειά τους ιστορικό καρκίνου του δέρματος
 • Άτομα που ήδη έχουν εμφανίσει καρκίνο του δέρματος και στο παρελθόν
 • Άτομα με πολύ αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα
 • Άτομα που εκτίθενται στην ακτινοβολία (π.χ λόγω κάποιας θεραπείας)
 • Άτομα που εκτίθενται σε τοξικές ουσίες όπως το αρσενικό

Πώς μπορείτε να προλάβετε την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος;

 • Αποφύγετε τον ήλιο μεταξύ 10 π.μ και 4 μ.μ
 • Φορέστε το αντηλιακό σας όλο το χρόνο
 • Φορέστε τα κατάλληλα ρούχα που να καλύπτουν τα χέρια και τα πόδια σας ώστε να σας προστατεύουν απ’ την ακτινοβολία
 • Αποφύγετε το σολάριουμ
 • Μην εκτίθεστε στην ηλιακή ακτινοβολία εάν τυχόν λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή που προκαλεί φωτοευαισθησία (π.χ κάποια αντιβιοτικά)
 • Να ελέγχετε τακτικά το δέρμα σας για ενδεχόμενες αλλαγές τις οποίες θα πρέπει ν’αναφέρετε στο γιατρό σας

 

Τρόποι θεραπείας του καρκίνου του δέρματος.

Η θεραπεία του καρκίνου του δέρματος και των ακτινικών κερατώσεων ποικίλει ανάλογα με το είδος , το μέγεθος και το βάθος τους.

Οι πιο συνηθισμένες θεραπείες συμπεριλαμβάνουν : κρυοχειρουργική, αφαίρεση του καρκινικού ιστού, θεραπεία με τη χρήση ειδικής ακτινοβολίας, χημειοθεραπεία και φωτοδυναμική θεραπεία.

Συμπέρασμα

Εάν λοιπόν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε κάποιο είδος καρκίνου του δέρματος μη διστάσετε ν ’απευθυνθείτε στον γιατρό σας ώστε να σας κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις για την άμεση και έγκαιρη αντιμετώπιση του. Συνιστάται μεγάλη προσοχή ιδίως τους θερινούς μήνες όπου θα πρέπει να προστατεύουμε κατάλληλα το δέρμα μας για να αποφύγουμε αυτές τις απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις.

 

Βιβλιογραφία

- διαφήμιση -

Σχόλια
Φορτώνει...
* { display: none !important; } body, html { display: block !important; } #cpp-print-disabled { top: 0; left: 0; color: #111; width: 100%; height: 100%; min-height: 400px; z-index: 9999; position: fixed; font-size: 30px; text-align: center; background: #fcfcfc; padding-top: 200px; display: block !important; }