OTCnow.gr
Το Ελληνικό portal για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.)

Μαύρα στίγματα : Πως θα τα αντιμετωπίσετε;

0 1,509

Τι είναι τα μαύρα στίγματα;

Τα μαύρα στίγματα είναι μικρά εξογκώματα τα οποία εμφανίζονται στο δέρμα όταν οι πόροι και οι θύλακες των τριχών έχουν φράξει από ρύπους και σμήγμα. Ονομάζονται έτσι γιατί η επιφάνεια τους είναι σκούρα έως και μαύρη. Τα μαύρα στίγματα θεωρούνται μια ήπια εκδοχή της ακμής, τα οποία συνήθως σχηματίζονται στο πρόσωπο άλλα μπορούν επίσης να εμφανιστούν και στην πλάτη, το λαιμό, το στήθος, τα χέρια και τους ώμους.

Που οφείλονται τα μαύρα στίγματα;

Τα μαύρα στίγματα δημιουργούνται όταν φράζουν οι πόροι του δέρματος και οι θύλακες των τριχών. Κάθε θύλακας περιέχει μια τρίχα και έναν σμηγματογόνο αδένα ο οποίος παράγει ένα ελαιώδες έκκριμα το οποίο ονομάζεται σμήγμα. Αυτό βοηθάει να διατηρηθεί το δέρμα σφιχτό, απαλό και ενυδατωμένο. Όταν όμως συσσωρεύονται στους πόρους του δέρματος νεκρά κύτταρα και σμήγμα δημιουργείται ένα εξόγκωμα που ονομάζεται φαγέσωρας. Όταν το εξόγκωμα αυτό παραμένει κλειστό τότε δείχνει σαν σπυράκι και ίσως εμφανίζει λευκή μύτη. Αντίθετα όταν ανοίξει ο φαγέσωρας και το περιεχόμενό του έρθει σε επαφή με το οξυγόνο του αέρα το σμήγμα οξειδώνεται και έτσι αποκτά σκούρο χρώμα, γι’ αυτό κι ονομάζεται μαύρο στίγμα.

Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες οι οποίοι μπορούν ν’αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης μαύρων στιγμάτων, μεταξύ αυτών είναι: η υπερβολική παραγωγή σμήγματος από το σώμα, ο ερεθισμός των θυλάκων των τριχών, τα νεκρά κύτταρα του δέρματος που δεν έχουν απομακρυνθεί και η ανάπτυξη κάποιον βακτηρίων στο δέρμα.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η παραγωγή σμήγματος από το σώμα επηρεάζεται με την σειρά της από πολλούς παράγοντες. Οι ορμονολογικές αλλαγές που προκαλούνται κατά τη διάρκεια της εφηβείας, την έμμηνο ρύση ή εξαιτίας της λήψης αντισυλληπτικών χαπιών είναι ένας από αυτούς.

Ακόμη υπάρχουν ορισμένα φάρμακα τα οποία προωθούν την εμφάνισης μαύρων στιγμάτων όπως αυτά που περιέχουν κορτιζόνη. Τέλος η κατανάλωση τροφίμων που αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα όπως για παράδειγμα οι υδατάνθρακες, παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της ακμής και διαταραχών του δέρματος.

Πως μπορούν να αντιμετωπιστούν τα μαύρα στίγματα;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να απαλλαγείτε από τα μαύρα στίγματα. Παρακάτω αναλύονται κάποιοι από αυτούς.

Χρησιμοποιήστε ένα κατάλληλο δερμοκαλλυντικό προϊόν

Στο εμπόριο υπάρχουν πολλά μη συνταγογραφούμενα προϊόντα σε μορφή κρέμας ή γέλης τα οποία εφαρμόζονται στο δέρμα. Υπάρχουν επίσης φάρμακα τα οποία χορηγούνται κυρίως για την θεραπεία της ακμής και δρουν σκοτώνοντας τα βακτήρια, μειώνοντας το σμήγμα που εκκρίνεται και υποχρεώνοντας το δέρμα τα αποβάλλει τα νεκρά κύτταρα. Ακόμη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο προϊόν που να περιέχει βιταμίνη Α σε μορφή κρέμας ή γέλης. Η βιταμίνη Α μπορεί να βοηθήσει εμποδίζοντας τους θύλακες της τρίχας και τους πόρους να φράξουν, ενώ ταυτόχρονα επιταχύνει την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων. Εάν τα μαύρα σας στίγματα είναι μέσα στα πλαίσια μιας προχωρημένης ακμής, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο ώστε να σας χορηγήσει το κατάλληλο φάρμακο.

Αφαίρεση

Οι δερματολόγοι και άλλοι ειδικοί στη φροντίδα του δέρματος χρησιμοποιούν ένα ειδικό μηχάνημα αφαίρεσης των μαύρων στιγμάτων. Με αυτό το μηχάνημα αρχικά κάνουν ένα άνοιγμα και μετά εφαρμόζουν πίεση και με αυτόν τον τρόπο αποφράζεται ο θύλακας της τρίχας ή ο πόρος και απομακρύνεται το περιεχόμενό του.

Μικροδερμοαπόξεση

Κατά τη μικροδερμοαπόξεση, ένας γιατρός ή κάποιος ειδικός, χρησιμοποιεί ένα ειδικό εργαλείο με σκληρή επιφάνεια για να τρίψει τα πάνω στρώματα του δέρματός σας. Τρίβοντας το δέρμα αφαιρεί στην ουσία τα μαύρα στίγματα, ενώ προκαλεί την ανάπλαση της επιδερμίδας.

Χημικό peeling

Το χημικό peeling μπορεί να αφαιρέσει αποτελεσματικά τα μαύρα στίγματα αποβάλλοντας τα νεκρά κύτταρα που συμβάλλουν στο σχηματισμό τους. Κατά τη διάρκεια αυτής της μεθόδου, μια δυνατή χημική λοσιόν εφαρμόζεται στο δέρμα, έτσι τα πάνω στρώματα του δέρματος φεύγουν και ανανεώνεται η επιδερμίδα.

Λέιζερ και φωτοθεραπεία

Σε αυτές τις μεθόδους χρησιμοποιούνται μικρές ακτίνες έντονου φωτός οι οποίες μειώνουν το σμήγμα που παράγεται και σκοτώνουν τα βακτήρια. Τόσο στο λέιζερ όσο και στη φωτοθεραπεία οι ακτίνες στοχεύουν κάτω από την επιφάνεια του δέρματος για να αφαιρέσουν τα μαύρα στίγματα, αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο άθικτα τα πάνω στρώματα του δέρματος.

 

Πως μπορείτε να προλάβετε την εμφάνισή τους;

Δοκιμάστε να εφαρμόσετε τις παρακάτω συμβουλές προκειμένου να αποφύγετε ή να μειώσετε τη δημιουργία μαύρων στιγμάτων στο δέρμα σας.

Να πλένεστε τακτικά

Καλό θα ήταν μόλις ξυπνάτε και πριν πάτε για ύπνο να πλένετε το πρόσωπό σας, ώστε να απομακρύνεται το σμήγμα που έχει δημιουργηθεί κατά την διάρκεια της νύχτας ή της ημέρας αντίστοιχα. Ωστόσο, σημειώνεται ότι το να πλένεται το πρόσωπό σας πάνω από δυο φορές την ημέρα μπορεί να είναι επιβλαβές για το δέρμα σας.

Χρήση ήπιου καθαριστικού

Καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε ένα ήπιο καθαριστικό για το πρόσωπό σας που δεν θα σας προκαλεί ερεθισμό. Κάποια προϊόντα καθαρισμού για την ακμή μάλιστα περιέχουν και αντιβακτηριδιακά συστατικά που σκοτώνουν τα βακτήρια που προκαλούν την ακμή.

Συχνό λούσιμο.

Καλό θα ήταν να λούζεστε σε καθημερινή βάση, ιδιαίτερα εάν έχετε λιπαρά μαλλιά κι αν κάνετε γυμναστική. Το σμήγμα που παράγουν τα μαλλιά καθώς και ο ιδρώτας που παγιδεύεται σε αυτά συμβάλλουν στο να φράξουν οι πόροι σας.

Αποφύγετε τη χρήση προϊόντων περιποίησης δέρματος και μαλλιών που περιέχουν έλαια.

Όλα τα προϊόντα που περιέχουν έλαια μπορούν να συμβάλλουν στο σχηματισμό μαύρων στιγμάτων, καθώς αυξάνουν την λιπαρότητα της επιδερμίδας και οδηγούν στο να φράζουν οι πόροι. Γι’ αυτό το λόγο να είστε προσεκτικοί τα προϊόντα που επιλέγεται, είτε πρόκειται για make-up, είτε για λοσιόν είτε για αντηλιακά να μην περιέχουν έλαια για να μη χειροτερέψει το πρόβλημά σας.

Χρήση κάποιου προϊόντος απολέπισης

Προϊόντα απολέπισης π.χ. scrubs ή μάσκες απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα από το δέρμα και συμβάλλουν στη μείωση των μαύρων στιγμάτων. Αναζητήστε το κατάλληλο προϊόν με βάση το δέρμα σας έτσι ώστε να μην σας προκαλέσει ερεθισμό.

Είναι λοιπόν εμφανές ότι τα μαύρα στίγματα δημιουργούνται όταν φράζουν οι θύλακες των τριχών μας ή οι πόροι του δέρματος. Υπάρχουν πολλοί τρόποι ν’απαλλαγείτε από αυτά αλλά και διάφορες μέθοδοι πρόληψης, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν να κάνουν με την τακτική φροντίδα του δέρματός μας. Οπότε, εάν έχετε την τάση να εμφανίζετε μαύρα στίγματα καλό θα ήταν να προμηθευτείτε κάποιο ειδικό προϊόν καθαρισμού κατάλληλο για το δέρμα σας για καθημερινή χρήση, περιορίζοντας έτσι τις πιθανότητες να ξαναεμφανιστούν ή να αυξηθούν.

 

Βιβλιογραφία
  1. American Academy of Dermatology Association,Acne. Retrieved from : https://www.aad.org/public/diseases/acne-and-rosacea/acne Last accessed: 05/07/2019
  2. Diet and acne. Retrieved from: https://www.acne.org/diet.html Last accessed:05/07/2019
  3. Mayo Clinic Staff. Acne: Causes (2015). Retrieved from : org/diseases-conditions/acne/basics/causes/con-20020580 Last accessed : 05/07/2019 
  4. Marguerite R. Lerner, Clear Skin. A Step-by-Step Program to Stop Pimples, Blackheads, Acne Yale J Biol Med. 1979 Nov-Dec; 52(6): 599.
  5. Conrad J. Benedetto; Leela Athalye. Dilated Pore Of Winer (Black Head), Statpearls ( 2019)

- διαφήμιση -

Σχόλια
Φορτώνει...
* { display: none !important; } body, html { display: block !important; } #cpp-print-disabled { top: 0; left: 0; color: #111; width: 100%; height: 100%; min-height: 400px; z-index: 9999; position: fixed; font-size: 30px; text-align: center; background: #fcfcfc; padding-top: 200px; display: block !important; }