OTCnow.gr
Το Ελληνικό portal για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.)

Ροδόχρους ακμή: Αίτια & Αντιμετώπιση

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ροδόχρους ακμή.

0 3,433

Τι είναι η ροδόχρους ακμή;

Η ροδόχρους ακμή είναι μια χρόνια αλλά θεραπεύσιμη κατάσταση που επηρεάζει το δέρμα του προσώπου και χαρακτηρίζεται συχνά από εξάρσεις και υφέσεις. Παρόλο που η ροδόχρους ακμή μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, οι έρευνες δείχνουν ότι συνήθως ξεκινά μετά την ηλικία των 30 ετών ως ερυθρότητα στα μάγουλα, τη μύτη, το πηγούνι ή το μέτωπο. Με την πάροδο του χρόνου η κοκκινίλα γίνεται πιο έντονη, το δέρμα εμφανίζει πάχυνση και γίνονται ορατά τα αιμοφόρα αγγεία.
Ασθενείς που αφέθηκαν χωρίς θεραπεία, ανέπτυξαν φλεγμονώδη εξογκώματα και σπυράκια, και σε σοβαρές περιπτώσεις – ιδιαίτερα στους άνδρες – έχουμε έντονη πάχυνση της μύτης. Σε ποσοστό έως και 50% των ασθενών επηρεάζονται και τα μάτια, εμφανίζοντας ερεθισμό, δακρύρροια ακόμη και εμφάνιση αίματος. Η ροδόχρους εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες ωστόσο στους άνδρες φαίνεται να έχει πιο σοβαρά συμπτώματα.
Τα συνηθέστερα συμπτώματα της ροδόχρους ακμής αφορούν στο πρόσωπο και περιλαμβάνουν ερυθρότητα, πάχυνση του δέρματος, σπυράκια, ορατά αγγεία του αίματος και ερεθισμό των ματιών.

Τι προκαλεί την ροδόχρους ακμή;

Τα ακριβή αίτια της εμφάνισής της δεν έχουν ακόμη βρεθεί με βεβαιότητα, ωστόσο με τα χρόνια έρευνας φαίνεται ότι οι αίτια που οδηγούν στην νόσο περιλαμβάνουν :  εγγενές πρόβλημα του ανοσοποιητικού, κάποια δυσλειτουργία της σύνδεσης νεύρων και αγγείων του προσώπου, πρόβλημα σε αγγεία ή/και φλέβες, μικρόβια όπως τα ακάρεα Demodex folliculorum και γονιδιακοί παράγοντες. Πράγματι, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η ερυθρότητα του προσώπου είναι πιθανό να είναι η αρχή μια φλεγμονώδους αντίδρασης που ξεκινά από ένα συνδυασμό νευροαγγειακής δυσλειτουργίας και εγγενούς ανοσοποιητικού συστήματος. Ακόμη το ακάρεο Demodex προάγει τη φλεγμονή στην περιοχή. Τα ακάρεα αυτά κατοικούν φυσιολογικά στο ανθρώπινο δέρμα όμως στους ασθενείς με ροδόχρους ακμή φαίνεται να είναι πολύ περισσότερα. Τέλος, οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι δύο συγκεκριμένα γονίδια μπορεί να σχετίζονται σημαντικά με τη διαταραχή.

Προσδιορίστε και αποφύγετε τους παράγοντες που την πυροδοτούν την ροδόχρους ακμή

Η ροδόχρους ακμή δεν εμφανίζει πάντα τα ίδια συμπτώματα στην ίδια ένταση, αντίθετα έχει εξάρσεις και υφέσεις. Υπάρχουν ωστόσο κάποιοι περιβαλλοντικοί παράγοντες που οδηγούν την νόσο σε έξαρση. Σημειώνεται ότι ο κάθε ασθενείς μπορεί να επηρεάζεται σε διαφορετικό βαθμό από αυτό γι’ αυτό το λόγω θα πρέπει οι άνθρωποι με ροδόχρους ακμή να βρίσκουν τι είναι αυτό που επηρεάζει περισσότερο την έξαρση των συμπτωμάτων τους. Η λίστα τέτοιων  πιθανών παραγόντων μπορεί να είναι ατελείωτη, ωστόσο μια μελέτη 1.066 ασθενών με ροδόχρους ακμή διαπίστωσε ότι οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες περιλαμβάνουν τα ακόλουθα: 81% έκθεση στον ήλιο, 79% συναισθηματικό στρες, 75% ζέστη, 57% έντονη άσκηση, 52% Κατανάλωση αλκοόλ, 51% ζεστά λουτρά, 46% κρύος καιρός, 45% καυτερό φαγητό, 44% υγρασία και 41% θέρμανση εσωτερικού χώρου.

Περιποιηθείτε σωστά το δέρμα σας

Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή, ήπια προϊόντα φροντίδας του δέρματος μπορούν να βοηθήσουν, καθώς έχει αποδειχθεί ότι η καθημερινή φροντίδα του προσώπου είναι ένας ανώδυνος και αποτελεσματικός τρόπος διατήρησης των συμπτωμάτων σε ύφεση. Η φροντίδα του δέρματος θα πρέπει να περιλαμβάνει: πλύσιμο του προσώπου πρωί- βράδυ με ειδικά προϊόντα καθαρισμού για ασθενείς με ροδόχρου ακμή, απαλό στέγνωμα του προσώπου με απαλή βαμβακερή πετσέτα, εφαρμογή κατάλληλης ενυδατικής κρέμας και τακτική χρήση αντιηλιακού πριν την έκθεση στον ήλιο.

Προσέξτε την ψυχική σας υγεία και ελέγξτε το άγχος

Η ψυχολογική και κοινωνική επίδραση της ροδόχρου ακμής δεν πρέπει να υποτιμάται ή να αγνοείται. Η ερυθρότητα, οι κηλίδες και τα οίδημα που προκαλούνται στο δέρμα μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση, ενώ η αβεβαιότητα σχετικά με το πότε μπορεί να εμφανιστεί μια φλεγμονή μπορεί να αυξήσει το στρες και το άγχος. Είναι ακόμη σημαντικό να αναφερθεί ότι το άγχος και το στρες είναι παράγοντες που οδηγούν στην εμφάνιση της νόσου και την επιδείνωση των συμπτωμάτων της. Θα πρέπει λοιπόν να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για τη διαχείριση του συναισθηματικού στρες.

Θεραπευτικές προσεγγίσεις για την ροδόχρους ακμή

Επειδή τα συμπτώματα της ροδόχρου ακμής ποικίλλουν από ασθενή σε ασθενή, η θεραπεία πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες του καθενός κατά περίπτωση και να έχει σχεδιαστεί από εξειδικευμένους γιατρούς. Λόγω της πολυπλοκότητας της ροδόχρου ακμής, έχει ταξινομηθεί σε υποτύπους σύμφωνα με τα συμπτώματα, οι ασθενείς ωστόσο μπορεί να έχουν ταυτόχρονα χαρακτηριστικά περισσότερων του ενός υποτύπων.

 • Υποτύπος 1: έχει κύριο σύμπτωμα την ερυθρότητα προσώπου, ενώ συχνά είναι ορατά αιμοφόρα αγγεία στο πρόσωπο. Επειδή αυτός ο υποτύπος είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί με ιατρική θεραπεία, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εντοπίσετε και να αποφύγετε τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που οδηγούν σε έξαψη και ερεθισμό. Είναι επίσης σημαντική η κατάλληλη φροντίδα του προσώπου. Οι ευρυαγγείες του προσώπου μπορεί να μειωθούν με λέιζερ
 • Υποτύπος 2: έχει κύριο σύμπτωμα φουσκώματα, εξογκώματα και σπυράκια ενώ συνυπάρχει επίσης επίμονη ερυθρότητα του προσώπου. Αντίθετα από τον υποτύπο 1 έχει μελετηθεί εκτενώς και υπάρχουν αρκετές προσεγγίσεις για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, ενώ θεωρείται η πιο κοινή μορφή ροδόχρου ακμής. Σε ήπιες έως μέτριες περιπτώσεις, οι γιατροί συνταγογραφούν αντιβιοτικά από το στόμα και τοπική θεραπεία ροδόχρου ακμής για να θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο, ενώ η θεραπεία αυτή ακολουθείτε από μακροχρόνια χρήση τοπικής θεραπείας.
 • Υποτύπος 3: έχει κύριο σύμπτωμα την πάχυνση του δέρματος κυρίως γύρω από τη μύτη. Αν και οι ήπιες περιπτώσεις μπορεί να θεραπευτούν με φάρμακα, οι μέτριες έως σοβαρές συνήθως απαιτούν χειρουργική επέμβαση. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα χειρουργικών επιλογών που περιλαμβάνουν λέιζερ ή/και νυστέρι για να απομακρυνθεί ο περίσσιος ιστός.
 • Υποτύπος 4 : έχει κύριο σύμπτωμα τον ερεθισμό των ματιών. οφθαλμική ροδόχρους ακμή χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως εμφάνισης σταγόνων αίματος απ τα μάτια, αίσθημα καύσου ή τσιμπήματος, ξηροφθαλμία, κνησμός κ.α. Η θεραπεία για ήπια έως μέτρια οφθαλμική ροδόχρους μπορεί να περιλαμβάνει τεχνητά δάκρυα, αντιβιοτικά από το στόμα και καθημερινό καθαρισμό των ματιών με ειδικά προϊόντα.

Συμπέρασμα

Εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από ροδόχρου ακμή, αλλά με τα σημερινά μέσα όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιτυγχάνουν ουσιαστικό έλεγχο της διαταραχής τους, διατηρώντας τη σε ύφεση. Η καλύτερη στρατηγική που μπορεί να υιοθετηθεί απ τους ασθενείς με ροδόχρου ακμή είναι η συμμόρφωση με τη μακροχρόνια θεραπεία, τη φροντίδα του δέρματος και την ελαχιστοποίηση των παραγόντων που επιδεινώνουν την ατομική σας κατάσταση. Μέσω αυτών των στρατηγικών, η ροδόχρου ακμή μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία.

 

Βιβλιογραφία

 1. National Rosacea Society, http://www.rosacea.org
 2. Yamasaki K, DiNardo A, Bardan A, et al. Increased serine protease activity and cathelicidin promotes skin inflammation in rosacea.Nature Medicine 2007;13:975-980.
 3. Muto Y, Wang Z, Vanderberghe M, Two A, Gallo RL, Di Nardo A. Mast cells are key mediators of cathelicidin-initiated skin inflammation in rosacea.Journal of Investigative Dermatology doi:10.1038/jid.2014. May 20, 2014.
 4. Schwab VD, Sulk M, Seeliger S, et al. Neurovascular and neuroimmune aspects in the pathophysiology of rosacea.Journal of Investigative Dermatology Symposium Proceedings 2011;15:53-62.
 5. Wladis EJ, Carlson JA, Wang MS, Bhoiwala DP, Adam AP. Toll-like receptors and vascular markers in ocular rosacea.Ophthalmic Plastic and Reconstructive Surgery 2013;29:290-293.
 6. Stohl LL, Zang JB, Ding W, Manni M, Zhou XK, Granstein RD. Norepinephrine and adenosine-5’-triphosphate synergize in inducing IL-6 production by human dermal microvascular endothelial cells.Cytokine 2013;53:605-612.
 7. Yamasaki K, Gallo RL. The molecular pathology of rosacea.Journal of Dermatological Science 2009;55:77-81.
 8. Gallo RL, Granstein RD, Kang S, et al. Standard classification and pathophysiology of rosacea: The 2017 update by the National Rosacea Society Expert Committee. J Am Acad Dermatol2018 Jan;78(1):148-155.
 9. Forton FM. Papulopustular rosacea, skin immunity and Demodex: pityriasis folliculorum as a missing link.Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology 2012;26:19-28.
 10. Ni Raghallaigh S, Bender K, Lacey N, Brennan L, Powell FC. The fatty acid profile of the skin surface lipid layer in papulopustular rosacea.British Journal of Dermatology 2012;166:279-287.

- διαφήμιση -

Σχόλια
Φορτώνει...
* { display: none !important; } body, html { display: block !important; } #cpp-print-disabled { top: 0; left: 0; color: #111; width: 100%; height: 100%; min-height: 400px; z-index: 9999; position: fixed; font-size: 30px; text-align: center; background: #fcfcfc; padding-top: 200px; display: block !important; }