OTCnow.gr
Το Ελληνικό portal για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.)

Σκασμένα χείλη …ένα φαινομενικά αθώο σύμπτωμα!

0 14,103

Σκασμένα χείλη ή το πιο συχνό δερματολογικό πρόβλημα…

Στην ουσία με τον όρο σκασμένα χείλη εννοούμε τα ξερά χείλη και είναι το πιο συχνό δερματολογικό πρόβλημα αφού λίγο πολύ όλοι μέσα στον χρόνο κάποια στιγμή θα το εμφανίσουμε. Αυτό μπορεί να προκύψει από διάφορους παράγοντες όπως είναι ο καιρός, το σάλιο, έλλειψη βιταμινών ή ακόμα και κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Παρόλο  που συμβαίνει αρκετά συχνά στους περισσότερους ανθρώπους πολλοί το συγχέουν με μια άλλη πάθηση γνωστή ως χειλίτιδα η οποία οφείλεται σε μικροβιακή μόλυνση και χαρακτηρίζεται από σκάσιμο του δέρματος στις γωνίες των χειλιών.

Αντίθετα όταν μιλάμε για σκασμένα χείλη συνήθως εννοούμε την κατάσταση όπου συναντάμε ξηρότητα των χειλιών, ξεφλούδισμα, πρήξιμο, σκάσιμο, αιμορραγία, και πόνο σε όλη την επιφάνεια των χειλιών.

Ποια είναι τα αίτια των σκασμένων χειλιών;

Τα χείλη είναι το μοναδικό σημείο του δέρματος που δεν έχει αδένες έκκρισης σμήγματος. Το σμήγμα είναι ένα λιπαρό συστατικό που προστατεύει σημαντικά το δέρμα απ’ την αφυδάτωση. Αυτό σημαίνει ότι τα χείλη είναι πιο επιρρεπή στο να ξεραθούν απ’ το υπόλοιπο δέρμα και ως εκ τούτου να σκάσουν. Η μειωμένη πρόσληψη νερού μπορεί να εντείνει ακόμη περισσότερο την αφυδάτωση των χειλιών.

Ακόμη, τους χειμερινούς μήνες που ο αέρας έχει χαμηλή υγρασία και τους θερινούς μήνες όπου τα χείλη εκτίθενται υπερβολικά στον ήλιο ευνοείται η άδηλη απώλεια νερού απ’ τα χείλη επιδεινώνοντας έτσι την κατάσταση. Μια άλλη αρκετά συνηθισμένη αιτία των σκασμένων χειλιών είναι το σάλιο, καθώς αυτό μπορεί να αφαιρέσει και την λίγη λιπαρότητα από τα χείλη καθιστώντας τα ακόμη πιο ξηρά.

Ποια άτομα έχουν αυξημένες πιθανότητες να αποκτήσουν σκασμένα χείλη;

‘Όλοι οι άνθρωποι είναι πιθανό κάποια στιγμή να έχουμε σκασμένα χείλη ιδιαιτέρως εάν το δέρμα μας έχει την τάση να είναι από τη φύση του ξηρό. Ωστόσο  τα άτομα που υποσιτίζονται ή δεν προσλαμβάνουν αρκετά υγρά για να είναι επαρκώς ενυδατωμένα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν ξηρότητα στα χείλη. Ακόμη η λήψη κάποιων φαρμάκων μπορεί επίσης να οδηγήσει τα χείλη μας στο να σκάσουν. Τέλος η χειλίτιδα αποτελεί επίσης αιτία για την προχωρημένη ξηρότητα των χειλιών.

Αφυδάτωση και υποσιτισμός.

Όπως προαναφέρθηκε, μια από τις κύριες αιτίες  για τις οποίες μπορούν να σκάσουν τα χείλη είναι η υπερβολική αφυδάτωση του οργανισμού και ο υποσιτισμός. Η αφυδάτωση προκύπτει από την μειωμένη πρόσληψη υγρών και ιδιαίτερα νερού ενώ ο υποσιτισμός είναι η μειωμένη πρόσληψη σημαντικών για τον οργανισμό στοιχείων όπως βιταμινών , που κατά κύριο λόγο παρέχονται από τα τρόφιμα.
Τα κύρια συμπτώματα αφυδάτωσης και υποσιτισμού είναι:

 • Ζαλάδα
 • Δυσκοιλιότητα
 • Μειωμένη παραγωγή ούρων
 • Στεγνό στόμα
 • Πονοκέφαλος
 • Μυϊκή αδυναμία
 • Τερηδόνα
 • Εύθραυστα κόκαλα
 • Αίσθημα φουσκώματος

Φαρμακευτική αγωγή και σκασμένα χείλη.

Πολλά φάρμακα έχουν ως παρενέργεια τα σκασμένα χείλη. Παραδείγματα τέτοιων φαρμάκων είναι τα ρετινοειδή (που χορηγούνται για την θεραπεία της ακμής), το λίθιο (συνήθως χρησιμοποιείται στη θεραπεία της διπολικής διαταραχής) και αντικαρκινικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται στις χημειοθεραπείες.

Πως θα ξεχωρίσουμε τα σκασμένα χείλη απ’ την χειλίτιδα;

Εάν διαπιστώσετε ότι ακόμη και εάν φροντίσετε τα σκασμένα σας χείλη, η κατάσταση δεν βελτιώνεται είναι πιθανό να έχετε χειλίτιδα. Αυτή η κατάσταση συνήθως χαρακτηρίζεται από σκασμένο δέρμα στα γωνίες του στόματος αλλά και στα χείλη. Ανάμεσα στα συμπτώματα της χειλίτιδας είναι η εμφάνιση ουλών, το σκούρο ροζ ή κόκκινο χρώμα των χειλιών, οι  μικροδιαβρώσεις, και  οι λευκές κρούστες στις άκρες των χειλιών. Καλό θα ήταν εάν παρατηρήσετε τέτοια συμπτώματα να απευθυνθείτε σε κάποιο δερματολόγο έτσι ώστε να σας συμβουλέψει για την αποτελεσματικότερη θεραπεία αυτής της κατάστασης.

Πως μπορείτε να προλάβετε και να θεραπεύσετε τα σκασμένα χείλη;

Συνήθως η θεραπεία και η πρόληψη των σκασμένων χειλιών δεν είναι δύσκολο εγχείρημα και δεν χρειάζεται εξειδικευμένη βοήθεια. Δοκιμάστε να εφαρμόσετε τις παρακάτω συμβουλές και θα ανακουφιστείτε αρκετά από το τσούξιμο και την ενόχληση που μπορεί να προκύψουν από αυτό το πρόβλημα.

 1. Εφαρμόστε κάποιο ενυδατικό προϊόν χειλιών με βαζελίνη ή βούτυρο κακάο τακτικά μέσα στην ημέρα
 2. Καταναλώστε περισσότερο νερό
 3. Αποφύγετε το κρύο ή καλύψτε το στόμα σας με ένα κασκόλ
 4. Κατά τους θερινούς μήνες εφαρμόστε ενυδατικό προϊόν χειλιών με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 15 SPF
 5. Εφαρμόστε κάποιο φυτικό σκεύασμα όπως είναι η αλόη, το έλαιο καρύδας, το έλαιο καριτέ, το μέλι ή και το αγγούρι
 6. Κάντε απολέπιση στα χείλη σας
 7. Αποφύγετε το κάπνισμα

Συμπερασματικά …

Το σκάσιμο των χειλιών είναι κάτι που ταλαιπωρεί τους περισσότερους ανθρώπους κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες. Είναι λοιπόν σημαντικό να μην παραμελούμε την ενυδάτωση των χειλιών και να καταναλώνουμε φρούτα, λαχανικά και νερό για την αποτελεσματικότερη ενυδάτωση του οργανισμού και συνεπώς την μείωση των πιθανοτήτων να ξεραθούν τα χείλη σας.

 

Βιβλιογραφία

 1. Mayo Clinic Staff. (2017). Dehydration: Definition. Retrieved from : https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dehydration/symptoms-causes/syc-20354086 last accessed : 15/09/2019
 2. Devani A. , Answer: Can you identify this condition? Can Fam Physician. 2007 Jun; 53(6): 1022–1023
 3. Gibson LE. (2016). Chapped lips: What’s the best remedy? Retrieved from : https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dry-skin/expert-answers/chapped-lips/faq-20057819 ,last accessed : 15/09/2019
 4. Jamie Eske, Best 6 ways to relieve chapped lips(2019). Retrieved from: https://www.medicalnewstoday.com/articles/324281.php , last accessed: 15/09/2019
 5. Nathan S. Trookman et al. Clinical Assessment of a Combination Lip Treatment to Restore Moisturization and Fullness, J Clin Aesthet Dermatol. 2009 Dec; 2(12): 44–48.
 6. William Gossman et al. Cheilitis, StatPearls Publishing(2019)

- διαφήμιση -

Σχόλια
Φορτώνει...
* { display: none !important; } body, html { display: block !important; } #cpp-print-disabled { top: 0; left: 0; color: #111; width: 100%; height: 100%; min-height: 400px; z-index: 9999; position: fixed; font-size: 30px; text-align: center; background: #fcfcfc; padding-top: 200px; display: block !important; }