OTCnow.gr
Το Ελληνικό portal για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.)

Ξηροδερμία: αίτια και πως να την αντιμετωπίσετε

0 3,087

Ξηροδερμία: λίγα λόγια

Η ξηροδερμία συνήθως εμφανίζεται εξαιτίας του πολύ κρύου καιρού, της χαμηλής υγρασίας στον αέρα ή της χρήσης καυτού νερού στο μπάνιο. Συνήθως η ξηροδερμία είναι κάτι το προσωρινό, όμως υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες αυτή είναι χρόνια. Γενικά δεν είναι μια ανησυχητική κατάσταση όμως μερικές φορές μπορεί να είναι αρκετά σοβαρής μορφής. Η σοβαρή ξηροδερμία μπορεί να οδηγήσει σε ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα) και διάφορες λοιμώξεις που προκύπτουν από το γεγονός ότι τα βακτήρια έχουν πιο εύκολη πρόσβαση στον οργανισμό μέσω του σκασμένου δέρματος.

Πως εκδηλώνεται η ξηροδερμία;

Τα σημάδια που μαρτυρούν ότι κάποιο άτομο έχει ξηροδερμία μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία, την γενικότερη υγεία του, τον τόπο διαμονής, το χρόνο που περνάει έξω και την αιτία που του προκάλεσε αυτό το πρόβλημα.
Τα πιο συχνά συμπτώματα που εμφανίζει κάποιο άτομο με ξηροδερμία είναι τα εξής :

 • Αίσθημα ότι το δέρμα τραβάει, ιδιαίτερα μετά από το μπάνιο ή το κολύμπι
 • Αισθάνεται το δέρμα του τραχύ
 • Φαγούρα
 • Ξεφλούδισμα του δέρματος
 • Δέρμα που σκάει
 • Χλωμό δέρμα
 • Ερυθρότητα
 • Βαθιές πληγές που αιμορραγούν

Ποια είναι τα αίτια της ξηροδερμίας;

Συνήθως πίσω από την ξηροδερμία κρύβεται μια αιτία που σχετίζεται με το περιβάλλον και τον τρόπο ζωής του ατόμου. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες παθήσεις που μπορούν να επηρεάσουν αρκετά το δέρμα. Οι κυριότεροι παράγοντες που επηρεάζουν την κατάσταση του δέρματός μας είναι οι εξής:

 • Ο καιρός: Το δέρμα τείνει να είναι πιο ξηρό κατά την χειμερινή περίοδο, καθώς η θερμοκρασία και τα επίπεδα υγρασίας πέφτουν απότομα
 • Η θέρμανση: Τα περισσότερα μέσα θέρμανσης (καλοριφέρ, σόμπες, τζάκια, κ.λ.π) μειώνουν σημαντικά την υγρασία με αποτέλεσμα το δέρμα να ξεραίνεται πιο εύκολα .
 • Η θερμοκρασία του νερού: Η χρήση καυτού νερού κατά το μπάνιο μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση του δέρματος. Ακόμη, το συχνό κολύμπι και ιδιαίτερα σε πισίνες με πολύ χλώριο είναι ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει ξηροδερμία.
 • Η χρήση σαμπουάν και απορρυπαντικών. Πολλά σαμπουάν και απορρυπαντικά του εμπορίου τείνουν να αφυδατώνουν το δέρμα καθώς έχουν σχεδιαστεί για να αφαιρούν τη λιπαρότητα.
 • Η ηλικία: Από την ηλικία των 40 οι πιθανότητες εμφάνισης ξηροδερμίας αυξάνονται σημαντικά καθώς μειώνεται η ικανότητα του δέρματος να συγκρατεί το νερό.
 • Ο τόπος διαμονής: Τα άτομα που ζουν σε ένα ξηρό και κρύο κλίμα με χαμηλή υγρασία μπορούν πιο εύκολα να εμφανίσουν ξηροδερμία
 • Το επάγγελμα: Τα άτομα που κάνουν ένα επάγγελμα που απαιτεί τη συχνή επαφή με το νερό (π.χ οι κομμώτριες) έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν ξηροδερμία

Πως μπορείτε να προλάβετε την ξηροδερμία;

Η ξηροδερμία συχνά μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ενοχλητική εάν είναι σοβαρής μορφής, γι’ αυτό σας προτείνουμε κάποιες συμβουλές για την πρόληψής της:

 • Φροντίστε να ενυδατώνεστε. Χρησιμοποιείστε κάποια ενυδατική λοσιόν ή κρέμα προκειμένου να κρατήσετε το δέρμα σας ενυδατωμένο
 • Περιορίστε την έκθεσής σας στο νερό. Φροντίστε το μπάνιο σας να μη διαρκεί περισσότερο από 10 λεπτά και προτιμήστε το χλιαρό νερό από το ζεστό.
 • Αποφύγετε τα αφρόλουτρα για λιπαρές επιδερμίδες. Προτιμήστε τις κρέμες καθαρισμού, τα καθαριστικά για ευαίσθητες επιδερμίδες και τα ενυδατικά αφρόλουτρα.
 • Προσπαθήστε όταν έχει κρύο και αέρα να καλύπτεστε όσο περισσότερο μπορείτε. Ο χειμώνας είναι κύριος υπαίτιος της ξηροδερμίας, γι’ αυτό το λόγο καλό θα ήταν να φροντίζετε να προστατεύεστε επαρκώς από το κρύο και τον αέρα φορώντας γάντια, κασκόλ ή σκούφο.
 • Χρησιμοποιείστε γάντια από καουτσούκ. Εάν πρέπει να βάλετε τα χέρια σας μέσα στο νερό για πολλή ώρα ή χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε κάποιο απορρυπαντικό, φορέστε γάντια από καουτσούκ για να προστατέψετε τα χέρια σας.

Πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε την ξηροδερμία;

Εάν πλέον έχετε εμφανίσει ξηροδερμία υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορείτε να κάνετε ώστε για να ανακουφιστείτε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Παρακάτω σας παραθέτουμε κάποιες χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπισή της.

 • Ενυδατωθείτε. Χρησιμοποιήστε ενυδατικές λοσιόν οι οποίες λειτουργούν ως ασπίδα που συγκρατεί την υγρασία στο δέρμα. Εφαρμόστε το προϊόν ενυδάτωσης πολλές φορές μέσα στην ημέρα. Εαν το δέρμα σας είναι υπερβολικά ξηρό μπορεί να σας βοηθήσει να χρησιμοποιήσετε κάποιο έλαιο ή κάποιο πολύ λιπαρό προϊόν όπως η βαζελίνη. Να φροντίζετε να χρησιμοποιείτε κάποιο ενυδατικό προϊόν αμέσως μετά από το μπάνιο σας αφού έχετε σκουπιστεί ελαφρώς με μια πετσέτα, έτσι ώστε να συγκρατείτε την υγρασία στο δέρμα σας.
 • Αποφύγετε τη χρήση αφρόλουτρων για λιπαρά δέρματα. Προτιμήστε τα ήπια αφρόλουτρα με ενυδατικά στοιχεία, έλαια και λίπη. Καλό θα ήταν μέχρι το δέρμα σας να επανέλθει να αποφεύγετε τη χρήση αποσμητικών, και αρωμάτων.
 • Χρησιμοποιήστε υγραντήρα. Ο ξηρός, ζεστός αέρας τείνει να χειροτερεύει την ξηροδερμία και τα συμπτώματά της όπως τη φαγούρα και το ξεφλούδισμα. Ο υγραντήρας θα προσθέσει υγρασία στην ατμόσφαιρα, κάτι που μπορεί να βελτιώσει την κατάστασή σας.
 • Προτιμήστε ρούχα φιλικά προς το δέρμα σας. Τα φυσικά υφάσματα όπως είναι το βαμβάκι και το μετάξι επιτρέπουν στο δέρμα σας να αναπνέει. Ωστόσο το μαλλί αν και φυσικό, θα μπορούσε να ερεθίσει το δέρμα σας. Ακόμη, φροντίστε να πλένετε τα ρούχα σας με άοσμα απορρυπαντικά.
 • Άλλες συμβουλές: Εάν η ξηροδερμία σας προκαλεί έντονη φαγούρα, δοκιμάστε να εφαρμόσετε κομπρέσες στην περιοχή. Για να μειώσετε τη φλεγμονή μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε κάποια κατάλληλη αλοιφή

Εάν δεν παρατηρήσετε κάποια βελτίωση ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, και η ξηροδερμία σας είναι σοβαρής μορφής και επίμονη, θα πρέπει να επισκεφτείτε οπωσδήποτε κάποιον δερματολόγο έτσι ώστε να σας γράψει κάποιο πιο ενισχυμένο φαρμακευτικό προϊόν για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Βιβλιογραφία

 1. Moncrieff G, et al. Use of emollients in dry-skin conditions: Consensus statement. Clinical and Experimental Dermatology. 2013;38:231.
 2. Dry skin. American Osteopathic College of Dermatology. Retrieved from: https://www.aocd.org/page/DrySkin, last accessed: 01/12/2019
 3. Dry skin. American Academy of Dermatology. Retrieved from: https://www.aad.org/diseases/a-z/dry-skin-treatment , last accessed: 01/12/2019
 4. Goldsmith LA, et al., eds. Cosmetics and skin care in dermatology. In: Fitzpatrick’s Dermatology in General Medicine. 8th ed. New York, N.Y. The McGraw-Hill Companies; 2012.
 5. Berger TG, et al. Pruritus in the older patient: A clinical review. 2013;310:2443.
 6. Papadakis MA, et al., eds. Dermatologic disorders. In: Current Medical Diagnosis & Treatment 2016. 55th ed. New York, N.Y.: The McGraw-Hill Companies; 2016.
 7. Anneke Andriessen. Prevention, recognition and treatment of dry skin conditions.British Journal of Nursing.2013;22:1

- διαφήμιση -

Σχόλια
Φορτώνει...
* { display: none !important; } body, html { display: block !important; } #cpp-print-disabled { top: 0; left: 0; color: #111; width: 100%; height: 100%; min-height: 400px; z-index: 9999; position: fixed; font-size: 30px; text-align: center; background: #fcfcfc; padding-top: 200px; display: block !important; }