OTCnow.gr
Το Ελληνικό portal για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.)

Γρίπη: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

0 139

Τι είναι η γρίπη και ποιες είναι οι βασικές της διαφορές με το κοινό κρυολόγημα;

Η γρίπη είναι μια ιογενής μεταδοτική λοίμωξη που πλήττει το αναπνευστικό σύστημα (τη μύτη, τον λαιμό και τους πνεύμονες).
Τα αρχικά συμπτώματα της γρίπης μοιάζουν σημαντικά με αυτά του κοινού κρυολογήματος, δηλαδή καταρροή, μπούκωμα στην μύτη, πονόλαιμος και φτέρνισμα, με την διαφορά ότι το κρύωμα εμφανίζει μια σταδιακή εξέλιξη ενώ τα συμπτώματα της γρίπης εμφανίζονται ξαφνικά.
Στην συνέχεια εμφανίζονται και τα κύρια συμπτώματα της γρίπης δηλαδή ο υψηλός πυρετός (>38°C), ο μυϊκός πόνος, οι κρυάδες, ο ιδρώτας, ο πονοκέφαλος, ο ξερόβηχας και η αδυναμία που συνεχίζουν να συνυπάρχουν με τα προηγούμενα μέχρι να ξεπεράσουμε την ασθένεια.

Ποια άτομα είναι πιο πιθανό να νοσήσουν από γρίπη;

Όπως και με τις περισσότερες ασθένειες, έτσι και με τη γρίπη υπάρχουν κάποιες κατηγορίες ατόμων που είναι πιο πιθανό να νοσήσουν από αυτή. Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά κάτω των 5 ετών, οι ενήλικες άνω των 65, οι οικότροφοι εγκαταστάσεων φροντίδας όπως γηροκομεία, οι γυναίκες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και άτομα με χρόνιες ασθένειες (π,χ άσθμα, διαβήτη, ασθένειες του καρδιαγγειακού κ.λπ). Τέλος οι άνθρωποι που πάσχουν από παχυσαρκία είναι πιο πιθανό να κολλήσουν γρίπη απ’ ότι άλλα άτομα με φυσιολογικό σωματικό βάρος

Τι ακριβώς προκαλεί την γρίπη;

Η γρίπη είναι μια μεταδοτική ασθένεια προκαλείται από RNA ιούς της οικογένειας των Ορθοβλεννοϊών. Οι ιοί της γρίπης τύπου A είναι τα πιο ιογενή ανθρώπινα παθογόνα μεταξύ όλων των τύπων και παραδείγματα τέτοιων ιών αποτελούν ο H1N1, ο οποίος προκάλεσε την Ισπανική Γρίπη το 1918, και την Γρίπη των Χοίρων το 2009, ο H5N1, ο οποίος προκάλεσε την Γρίπη των Πτηνών το 2004 και ο H3N2, ο οποίος προκάλεσε την Γρίπη του Χονγκ Κονγκ το 1968.

Ο ιός της γρίπης μεταφέρεται αρκετά εύκολα μέσω των σταγονιδίων που υπάρχουν στον αέρα από το βήχα, το φτέρνισμα ή ακόμη και κατά τη συνομιλία. Έτσι είναι πολύ εύκολο να εκτεθεί κανείς σε αυτόν όταν στο περιβάλλον του υπάρχουν άνθρωποι φορείς του ιού. Τα άτομα που έχουν τον ιό μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια από την πρώτη κιόλας ημέρα που θα κολλήσουν (ακόμη και δεν έχουν συμπτώματα) έως και 5 περίπου ημέρες μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων. Δυστυχώς οι ιοί που προκαλούν τη γρίπη μεταβάλλονται σημαντικά, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και εάν έχετε ήδη νοσήσει από γρίπη και έχετε αναπτύξει αντισώματα για τον συγκεκριμένο ιό, μπορεί να ξανά νοσήσετε, αλλά αυτή τη φορά από κάποιο νέο είδος ιού της γρίπης, με πιο έντονα ενδεχομένως συμπτώματα.

Πως μπορείτε να προλάβετε τη γρίπη;

Όπως αναφέρουν και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων παγκοσμίως, ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος στα άτομα άνω των 6 μηνών. Το εποχιακό εμβόλιο της γρίπης κάθε χρόνου περιέχει 3 ή 4 ιούς της γρίπης που είναι αυτοί που θεωρούνται ως οι πιο πιθανοί να κολλήσει κάποιος εκείνη την περίοδο. Κάνοντας το εμβόλιο λοιπόν μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες να νοσήσετε τόσο εσείς όσο και οι γύρω σας.

Τι μπορείτε να κάνετε σε περίπτωση που νοσήσετε από γρίπη;

Στην περίπτωση που η γρίπη σας είναι αρκετά σοβαρής μορφής, δηλαδή επιμένει για πάνω από 5 ημέρες και τα συμπτώματα εντείνονται αντί να υποχωρούν θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν γιατρό, ενδεχομένως έναν πνευμονολόγο. Ο γιατρός σας μπορεί να σας γράψει κάποιο αντιβιοτικό προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν βακτήρια που άρχισαν να πολλαπλασιάζονται λόγο της μειωμένης άμυνας του οργανισμού που προσπαθεί να αντιμετωπίσει την γρίπη. Πολλά αντιβιοτικά μπορούν να έχουν ως παρενέργεια τη ναυτία, τον εμετό και την διάρροια. Για να μειώσετε αυτές τις παρενέργειες, καλό θα ήταν να παίρνετε το φάρμακό σας αφού πρώτα έχετε φάει κάτι, ενώ συνίσταται την περίοδο που παίρνετε το αντιβιοτικό να παίρνετε και προβιοτικά. Εάν η γρίπη σας είναι ήπια μπορεί να σας περάσει απλά με αρκετή ξεκούραση, με την πρόσληψη μεγάλης ποσότητας υγρών και κάποιου αντιπυρετικού.

 

 Βιβλιογραφία

  1. Jameson JL, et al., eds. Influenza. In: Harrison’s Principles of Internal Medicine. 20th ed. New York, N.Y.: The McGraw-Hill Companies; 2018
  2. Goldman L, et al., eds. Influenza. In: Goldman-Cecil Medicine. 25th ed. Philadelphia, Pa.: Saunders Elsevier, 2016.
  3. Bope ET, et al. The infectious diseases. In: Conn’s Current Therapy 2018. Philadelphia, Pa.: Elsevier,2018.
  4. Live attenuated influenza vaccine [LAIV] (The nasal spray flu vaccine). Centers for Disease Control and Prevention. Retrieved from : https://www.cdc.gov/flu/prevent/nasalspray.htm?CDC_AA_refVal=https%3A%2F%2Fwww.cdc.gov%2Fflu%2Fabout%2Fqa%2Fnasalspray.htm ,last accessed :  23/10/2019
  5. AskMayoExpert. Influenza vaccination. Rochester, Minn.: Mayo Foundation for Medical Education and Research; 2017.
  6. Grohskopf LA, et al. Prevention and control of seasonal influenza with vaccines: Recommendations of the Advisory Committee on Immunization Practices — United States, 2018-2019 influenza season. MMWR Recommendations and Reports. 2018;67:3.
  7. AskMayoExpert. Influenza. Mayo Clinic; 2017.
  8. Grohskopf LA, et al. Prevention and control of seasonal influenza with vaccines: Recommendations of the Advisory Committee on Immunization Practices — United States, 2019-2020 influenza season. MMWR Recommendations and Reports. 2019
  9. Tosh PK (expert opinion). Mayo Clinic. Sept. 4, 2019.

- διαφήμιση -

Σχόλια
Φορτώνει...
* { display: none !important; } body, html { display: block !important; } #cpp-print-disabled { top: 0; left: 0; color: #111; width: 100%; height: 100%; min-height: 400px; z-index: 9999; position: fixed; font-size: 30px; text-align: center; background: #fcfcfc; padding-top: 200px; display: block !important; }