OTCnow.gr
Το Ελληνικό portal για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.)

Μύκητες στα νύχια: Πρόληψη και θεραπεία

0 409

Μύκητες στα νύχια: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η μύκητες γενικά είναι κάτι που μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματός σας. Οι μύκητες στα νύχια (ονυχομυκητίαση) όμως αφορά αποκλειστικά στην μόλυνση από μύκητες των νυχιών είτε των ποδιών είτε των χεριών. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι μύκητες θέλουν το χρόνο τους για να αναπτυχθούν, έτσι από την στιγμή της λοίμωξης χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι το πρόβλημα να εμφανιστεί ως διαφορά στην όψη του νυχιού και να γίνει αντιληπτό. Παρακάτω παρουσιάζονται τα κύρια σημεία αυτής της πάθησης.

Τι προκαλεί τους μύκητες στα νύχια;

Η μυκητίαση εμφανίζεται λόγω του υπερπολλαπλασιασμού των μυκητών μέσα, κάτω ή πάνω στο νύχι. Ο πολλαπλασιασμός των μυκήτων ευνοείται συνήθως σε συνθήκες ζέστης και υγρασίας. Έτσι, οι μύκητες που υπάρχουν ήδη στο σώμα μας φυσιολογικά μπορούν να προκαλέσουν κάποια μυκητίαση νυχιού. Ακόμη μεταφέρονται πολύ εύκολα από ένα άτομο που έχει μολυνθεί σε κάποιο άλλο άτομο που δεν είχε ποτέ μυκητίαση. Γι’ αυτό όταν πηγαίνετε να φτιάξετε τα νύχια σας σε κάποιον επαγγελματία, να βεβαιώνεστε ότι αποστειρώνονται όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιούν αρκετά συχνά προκειμένου να μην σας μεταφερθούν μυκητιάσεις από προηγούμενους πελάτες.
Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Δερματολογίας , οι μυκητιάσεις εμφανίζονται συχνότερα στα νύχια των ποδιών απ’ότι σε αυτά των χεριών, διότι μέσα στα παπούτσια επικρατούν οι τέλειες συνθήκες για τον πολλαπλασιασμό τους.

Ποια άτομα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν μύκητες στα νύχια;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση μυκητίασης. Τέτοιοι παράγοντες είναι οι εξής:

 • Ο διαβήτης
 • Ασθένειες που δυσχεραίνουν την κυκλοφορία του αίματος στα νύχια
 • Ηλικία άνω των 65 ετών
 • Η εφαρμογή ψεύτικου/χτιστού νυχιού
 • Δημόσιες πισίνες
 • Αυξημένη εφίδρωση/υγρασία στα νύχια των χεριών ή των ποδιών
 • Πληγή στο νύχι ή γύρω από αυτό.
 • Αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα
 • Κλειστά παπούτσια όπως είναι τα αθλητικά ή οι μπότες

Οι άνδρες συνήθως είναι πιο πιθανό να κολλήσουν κάποια μόλυνση στο νύχι από τις γυναίκες και επίσης είναι κάτι που συμβαίνει πιο τακτικά στους ενήλικες από τα παιδιά. Ακόμη εάν έχετε κάποιο μέλος της οικογενείας σας το οποίο συχνά εμφανίζει τέτοιου τύπου μολύνσεις, είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί και σε εσάς. Τέλος οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κάποια μυκητίαση στο νύχι καθώς η κυκλοφορία του αίματός τους έχει αρχίσει να μειώνεται και τα νύχια τους μεγαλώνουν πιο αργά και σκληραίνουν με το πέρασμα του χρόνου.

Πώς μοιάζει η ονυχομυκητίαση;

Η ονυχομυκητίαση μπορεί να επηρεάσει ένα μέρος του νυχιού ή ολόκληρο το νύχι. Τα σημάδια μιας τέτοιας μυκητίασης είναι τα εξής :

 • Στρώσεις κάτω από το νύχι κάτι που ονομάζεται υπογονιμη υπερκεράτωση
 • Λευκές ή κίτρινες γραμμές στο νύχι
 • Ένα τμήμα του νυχιού που είναι έτοιμο να φύγει
 • Λευκές περιοχές που ξεφλουδίζουν και βαθουλώματα στην επιφάνεια του νυχιού
 • Η εμφάνιση κίτρινων σημαδιών στο κάτω μέρος του νυχιού
 • Το νύχι ξεκολλάει από το δέρμα
 • Παραμόρφωση του νυχιού
 • Χαρακτηριστική μυρωδιά που προέρχεται από το νύχι που έχει μολυνθεί
 • Εύθραυστο νύχι ή ιδιαίτερα παχύ νύχι

Πως μπορείτε να θεραπεύσετε την μυκητίαση του νυχιού;

Η πιο συνηθισμένη θεραπεία κατά της μυκητίασης είναι η λήψη φαρμάκων από το στόμα που περιέχουν δραστικά αντι-μυκητισιακά. Ακόμη χρησιμοποιούνται ειδικά μανό ή τοπικά διαλύματα αντι-μυκητισιακών φαρμάκων. Ανάλογα με το πόσο έχει επεκταθεί ο μύκητας αλλά και με το είδος του μπορεί να χρειαστεί να κάνετε χρήση του σκευάσματος που θα σας προτείνει ο γιατρός , ακόμη και για αρκετούς μήνες. Ωστόσο η μυκητίαση συχνά τείνει να επανεμφανίζεται ακόμη και εάν την έχετε θεραπεύσει

Πώς μπορείτε να προλάβετε την εμφάνιση μυκήτων στα νύχια σας ;

Το να αλλάξετε κάποια πράγματα στην καθημερινότητά σας θα σας βοηθήσει να προλάβετε την εμφάνιση μυκητίασης στα νύχια σας. Παρακάτω παρουσιάζονται κάποιες συμβουλές που μπορεί να σας φανούν χρήσιμες :

 • Να χρησιμοποιείτε τακτικά αντιμυκητισιακά σπρέι ή πούδρες στα παπούτσια σας
 • Να πλένετε τα χέρια σας αφού έχετε αγγίξει ένα μολυσμένο νύχι
 • Πάντα να στεγνώνετε τα πόδια σας μετά το μπάνιο και κυρίως την περιοχή μεταξύ των δαχτύλων
 • Να κάνετε μανικιούρ η πεντικιούρ σε επαγγελματίες που είστε σίγουροι ότι τηρούν τους κανόνες υγιεινής
 • Να έχετε τα προσωπικά σας εργαλεία πεντικιούρ όταν το κάνετε στο σπίτι
 • Να φοράτε βαμβακερές κάλτσες που απορροφούν τον ιδρώτα και όχι συνθετικές που διατηρούν την υγρασία του ποδιού
 • Να αποφεύγετε να είστε ξυπόλυτοι σε δημόσιους χώρους
 • Να ελαττώσετε τη χρήση ψεύτικων νυχιών και βερνικιού

Η θεραπεία μιας μυκητίασης των νυχιών είναι δύσκολο εγχείρημα για πολλούς ανθρώπους. Μπορούμε να πούμε ότι μια τέτοια μυκητίαση έχει θεραπευτεί πλήρως μόνο όταν έχει βγει ένα νέο νύχι που πλέον είναι ανεπηρέαστο από τη μόλυνση. Παρόλαυτά ακόμη και αν το παραπάνω γεγονός είναι ένα δείγμα ότι πλέον το νύχι δεν είναι μολυσμένο, υπάρχει πιθανότητα η επανεμφάνισης της μυκητίασης. Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες μπορεί να υπάρξει μόνιμη ζημιά του νυχιού και τότε θα πρέπει να αφαιρεθεί με χειρουργική επέμβαση.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να επισκεφτείτε τον γιατρό σας εάν έχετε διαβήτη και μια εμφανιστεί μια μυκητίαση στο νύχι. Τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη είναι πιο εύκολο να έχουν πιο σοβαρές επιπλοκές προερχόμενες από αυτή τη μόλυνση.

Συμπέρασμα

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι η μυκητίαση των νυχιών δεν είναι κάτι τόσο απλό, αντίθετα είναι εξαιρετικά δύσκολη η πλήρης αντιμετώπισή της. Έτσι λοιπόν θα πρέπει να υιοθετηθούν κάποιες αυστηρές συνήθειες υγιεινής  για την προφύλαξη των νυχιών μας από μια τέτοια μόλυνση. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνουμε τους θερινούς μήνες καθώς η ζέστη ευνοεί την ανάπτυξη των μυκήτων. Το καλοκαίρι θα πρέπει λοιπόν να φροντίζεται να μην έχετε υγρασία στα πόδια σας, να τα διατηρείτε πάντα στεγνά και ν’αποφευγετε να κολυμπάτε σε δημόσιες πισίνες.

Βιβλιογραφία

 1. BMJ,Fungal nail infections. (2015, September 16)Retrieved from : https://www.bmj.com/content/337/bmj.39357.558183.94 Last accessed : 13 June 2019
 2. Mayo Clinic Staff. (2015, July 21). Nail fungus: Treatment and drugs Retrieved from : https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nail-fungus/diagnosis-treatment/drc-20353300 Last accessed : 13 June 2019
 3. American Academy of Dermatology.Nail care.(2016)Retrieved from : https://www.aad.org/public/diseases/contagious-skin-diseases/nail-fungus Last accessed : 13 June 2019

- διαφήμιση -

Σχόλια
Φορτώνει...
* { display: none !important; } body, html { display: block !important; } #cpp-print-disabled { top: 0; left: 0; color: #111; width: 100%; height: 100%; min-height: 400px; z-index: 9999; position: fixed; font-size: 30px; text-align: center; background: #fcfcfc; padding-top: 200px; display: block !important; }