OTCnow.gr
Το Ελληνικό portal για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.)

Μουσικοθεραπεία: Όταν η μουσική αποκτά θεραπευτική υπόσταση

0 84

Τι είναι η μουσικοθεραπεία;

Η μουσικοθεραπεία όπως προδίδει και η λέξη χρησιμοποιεί τη μουσική ως θεραπεία διάφορων παθήσεων ή διαταραχών. Τα άτομα που ασχολούνται με αυτήν, είναι κατά κύριο λόγο μουσικοί οι οποίοι γνωρίζουν σε βάθος πώς και ποια μουσική μπορεί να πυροδοτήσει τις κατάλληλες ψυχολογικές και νοητικές διεργασίες ώστε το άτομο να χαλαρώσει, να κινητοποιηθεί ή να θεραπευτεί από κάποια πάθηση. Οι μουσικοθεραπευτές μπορούν είτε να παίξουν μουσική για τον ασθενή ή με τον ασθενή ή ακόμη και να του διδάξουν κάποιο μουσικό όργανο.

Σε τι βοηθάει η μουσικοθεραπεία;

Η μουσικοθεραπεία είναι μια θεραπευτική μέθοδος η οποία γίνεται ολοένα και πιο γνωστή ανά τον κόσμο καθώς μπορεί τόσο να ενισχύσει τα αποτελέσματα των συμβατικών θεραπειών όσο και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών. Πιο συγκεκριμένα, η μουσικοθεραπεία μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά ωφέλιμη ιδιαίτερα στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Άγχος. Σε κάποιες κλινικές μελέτες στις οποίες συμμετείχαν άτομα που έπρεπε να υποβληθούν σε κάποια διαδικασία όπως  κολονοσκόπηση,  καρδιακή αγγειογραφία ή  εγχείρηση στο γόνατο, φάνηκε ότι αυτοί που άκουγαν μουσική πριν υποβληθούν σε αυτή τη διαδικασία παρουσίαζαν λιγότερο άγχος. Επιπλέον τα άτομα που άκουγαν μουσική μέσα στο χειρουργείο αισθάνθηκαν μικρότερη ενόχληση κατά τη διάρκεια της εκάστοτε διαδικασίας. Τέλος όσοι άκουγαν μουσική κατά την ανάρρωσή τους, φάνηκε ότι χρειάστηκαν μικρότερη δόση παυσίπονων για την ανακούφιση του πόνου.

Στην περίπτωση απώλειας της ομιλίας. Έχει αποδειχθεί ότι η μουσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ανακτήσουν την ομιλία μετά από έμφραγμα ή από κάποιο τραυματισμό του εγκεφάλου στην περιοχή που συνδέεται με την ομιλία. Ο μουσικοθεραπευτής βάζει τα άτομα αρχικά να τραγουδούν τις σκέψεις τους και ύστερα σταδιακά βγάζει τη μελωδία, απενεργοποιώντας έτσι την εγκεφαλική λειτουργία της ομιλίας.

Παρενέργειες στη θεραπεία του καρκίνου. Η μουσική μειώνει το άγχος που συνδέεται με τις χημειοθεραπείες και τις ραδιοθεραπείες. Επίσης έχει φανεί ότι μπορεί να μειώσει παρενέργειες όπως η ναυτία και ο εμετός στους ασθενής που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία. Γι’ αυτό το λόγο η μουσικοθεραπεία χρησιμοποιείται συχνά σαν υποστηρικτική θεραπεία στους καρκινοπαθείς.

Ενισχύει την αποτελεσματικότητα της φυσικοθεραπείας. Αν εκτελείτε τις φυσιοθεραπευτικές ασκήσεις ακούγοντας πάντα  μια συγκεκριμένη λίστα τραγουδιών θα σας βοηθήσει να τις κάνετε τακτικά, πιο σωστά και με περισσότερη διάθεση. Όπως φάνηκε και σε διάφορες μελέτες, η μουσικοθεραπεία μπορεί να ενισχύσει τη φυσική, την ψυχολογική, τη διανοητική και την συναισθηματική λειτουργία κατά τη διάρκεια των ασκήσεων αποκατάστασης.

Συμβάλλει στην ανακούφιση από τον πόνο. Η μουσικοθεραπεία έχει εφαρμοστεί σε διάφορους ασθενείς με ποικίλα προβλήματα, από έντονους σύντομους πόνους έως άτομα που είχαν χρόνιο πόνο και υπέφερα από αρθρίτιδα. Φάνηκε λοιπόν πως η μουσικοθεραπεία έχει την ικανότητα να μειώνει την αντίληψη του πόνου, αλλά και να συμβάλλει στην ανακούφιση της κατάθλιψης στα άτομα πού αισθάνονται χρόνιο πόνο.

Βελτιώνει την μνήμη και την ποιότητα ζωής στα άτομα με άνοια. Κάποια τραγούδια έχουν την ικανότητα να μας θυμίζουν κάποια περίοδο της ζωής μας ή κάποιο γεγονός. Ξεκινώντας από αυτή τη διαπίστωση οι ερευνητές μελέτησαν το κατά πόσο η μουσική μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη στους ενήλικες στα αρχικά στάδια της άνοιας. Σε μια μελέτη που διεξήχθη το 2013  συμμετείχαν 60 ενήλικες που μάθαιναν ουγγρικά. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, αυτοί που θα έπρεπε να πούνε άγνωστες ουγγρικές φράσεις, αυτοί που έπρεπε να λένε τις ίδιες φράσεις με ένα συγκεκριμένο ρυθμό και αυτοί που έπρεπε να τις τραγουδούν. Σε αυτή τη μελέτη λοιπόν φάνηκε ότι όσοι τραγουδούσαν τις φράσεις είχαν μεγαλύτερη ευκολία στο να τις ανακαλούν με ακρίβεια  απ’ ότι οι άλλες δύο ομάδες. Πέρα από αυτή την μελέτη, πολλές ακόμη έρευνες έδειξαν ότι η μουσική μπορεί να συμβάλλει στην ανάκληση αναμνήσεων στα άτομα με διαταραχές όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ. Επιπλέον η μουσικοθεραπεία μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής αυτών των ατόμων καθώς όπως φάνηκε η μουσική έχει τη δυνατότητα να τους φτιάχνει το κέφι, να μειώσει τη σύγχυσή τους, να συμβάλλει στην καλύτερη επικοινωνία τους με τους άλλους ανθρώπους και να βελτιώνει το συντονισμό των κινήσεών τους.

Η μουσική λοιπόν… έχει θεραπευτική δράση!

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι η μουσικοθεραπεία είναι μια πολύ αποτελεσματική μορφή θεραπείας που εάν χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με τις συμβατικές μεθόδους θεραπείας μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους ανθρώπους που πάσχουν ακόμη και από απειλητικές για την ζωή ασθένειες.

 

 Βιβλιογραφία

  1. Harvard Medical school, how music can help you heal, Harvard Health Publishing. Retrieved from : https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/how-music-can-help-you-heal . Last accessed: 21/09/2019
  2. Daniel Leubner, Reviewing the Effectiveness of Music Interventions in Treating Depression, Front Psychol. 2017; 8: 1109.
  3. Heeyoun Kim Cho,The Effects of Music Therapy-Singing Group on Quality of Life and Affect of Persons With Dementia: A Randomized Controlled Trial, Front Med (Lausanne). 2018; 5: 279.
  4. Alfredo Raglio,et al. Effects of music and music therapy on mood in neurological patients, World J Psychiatry. 2015 Mar 22; 5(1): 68–78.
  5. Shirlene Vianna Moreira et al. Can musical intervention improve memory in Alzheimer’s patients? Evidence from a systematic review, Dement Neuropsychol. 2018 Apr-Jun; 12(2): 133–142.
  6. Michael Trimble and Dale Hesdorffer, Music and the brain: the neuroscience of music and musical appreciation, BJPsych Int. 2017 May; 14(2): 28–31.
  7. Jacqueline Redding, “Where’s the Music?” Using Music Therapy for Pain Management, Fed Pract. 2016 Dec; 33(12): 46–49.

- διαφήμιση -

Σχόλια
Φορτώνει...
* { display: none !important; } body, html { display: block !important; } #cpp-print-disabled { top: 0; left: 0; color: #111; width: 100%; height: 100%; min-height: 400px; z-index: 9999; position: fixed; font-size: 30px; text-align: center; background: #fcfcfc; padding-top: 200px; display: block !important; }