Τι είναι τα τικ;
Τα τικ είναι ακούσιες, επαναλαμβανόμενες κινήσεις ή εκφράσεις του προσώπου. Μπορεί να είναι απλά ή σύνθετα. Τα απλά τικ είναι σύντομα και επαναλαμβανόμενα, όπως το ανασήκωμα του ώμου ή το κλείσιμο του ματιού. Τα σύνθετα τικ είναι πιο περίπλοκα και μπορεί να περιλαμβάνουν κινήσεις ολόκληρου του σώματος ή εκφράσεις του προσώπου, όπως το ούρλιαγμα ή η κατάποση.
Τα τικ μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσουν σημαντικό άγχος ή δυσφορία στο άτομο που τα βιώνει.
Σύνδρομο Τουρέτ: Τί είναι;
Το σύνδρομο Τουρέτ είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την παρουσία πολλαπλών κινητικών και φωνητικών τικ.
Σύνδρομο Τουρέτ: Διάγνωση
Για να γίνει η διάγνωση του συνδρόμου Τουρέτ, τα τικ πρέπει να πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:
- Να εμφανίζονται τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, σχεδόν καθημερινά, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός έτους.
- Να συνυπάρχουν πολλαπλά κινητικά (π.χ. βλεφαρισμοί, ανασήκωμα των ώμων) και τουλάχιστον ένα φωνητικό τικ (π.χ. «καθάρισμα» του λαιμού, «ρούφηγμα» της μύτης).
- Τα συμπτώματα να εμφανίζονται για πρώτη φορά πριν την ηλικία των 18 ετών.
- Τα τικ να μην οφείλονται σε λήψη φαρμάκων, ουσιών ή σε κάποια υποκείμενη νευρολογική πάθηση.
Το σύνδρομο Τουρέτ είναι μια κληρονομική διαταραχή. Οι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνισή της περιλαμβάνουν γενετικά, περιβαλλοντικά και νευροχημικά αίτια.
Η διάγνωση του συνδρόμου Τουρέτ γίνεται από νευρολόγο ή ψυχίατρο. Η διάγνωση βασίζεται στην κλινική αξιολόγηση του ασθενούς, η οποία περιλαμβάνει την λήψη ιστορικού, την κλινική εξέταση και την αξιολόγηση των τικ.
Τα συμπτώματα του σύνδρομου Τουρέτ
Τα συμπτώματα του συνδρόμου Τουρέτ μπορεί να ποικίλλουν από άτομο σε άτομο. Τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Κινητικά τικ, όπως βλεφαρισμοί, ανασήκωμα των ώμων, μορφασμοί του προσώπου, τίναγμα του κεφαλιού, τίναγμα των χεριών και ποδιών.
- Φωνητικά τικ, όπως «καθάρισμα» του λαιμού, ρούφηγμα της μύτης, γρύλισμα, ουρλιαχτό, κραυγή, επαναλαμβανόμενες λέξεις ή φράσεις.
- Ιδεοληψίες και ψυχαναγκασμοί.
- Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).
- Άγχος και κατάθλιψη.
Σύνδρομο Τουρέτ: Αντιμετώπιση
Η αντιμετώπιση του συνδρόμου Τουρέτ εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Σε ήπιες περιπτώσεις, μπορεί να μην απαιτείται καμία θεραπεία. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή ή ψυχοθεραπεία.
Η φαρμακευτική αγωγή που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του συνδρόμου Τουρέτ περιλαμβάνει:
- Αντιψυχωσικά, όπως η ρισπεριδόνη και η αμηναζίνα.
- Αντιεπιληπτικά, όπως η καρβαμαζεπίνη και η τοπιραμάτη.
- Αντικαταθλιπτικά, όπως η φλουοξετίνη και η σερτραλίνη.
- Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει το άτομο με σύνδρομο Τουρέτ να αναπτύξει στρατηγικές για τη διαχείριση των τικ και των άλλων συμπτωμάτων της διαταραχής.
Συμβουλευτική και υποστήριξη
Τα άτομα με σύνδρομο Τουρέτ και οι οικογένειές τους μπορεί να επωφεληθούν από τη συμβουλευτική και την υποστήριξη. Η συμβουλευτική μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματα που μπορεί να προκαλούν τα τικ, όπως το άγχος, η απογοήτευση και η ντροπή. Η υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους μπορεί επίσης να είναι πολύτιμη.
Με την κατάλληλη υποστήριξη, τα άτομα με σύνδρομο Τουρέτ μπορούν να ζήσουν μια υγιή και πλήρη ζωή.