OTCnow.gr
Το Ελληνικό portal για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.)

Εντομοαπωθητικά και αιθέρια έλαια

Συμβουλές για την σωστή χρήση των εντομοαπωθητικών

0 178

Τι ελκύει τα κουνούπια και πως λειτουργούν τα εντομοαπωθητικά;

Οι παράγοντες που μπορεί να έλκουν τα κουνούπια προς  τους ανθρώπους περιλαμβάνουν τη μυρωδιά του σώματος, το φως, τη θερμότητα, το διοξειδίου του άνθρακα που εκπνέουμε και που εκπέμπει το δέρμα μας και ο ιδρώτας. Πιο συγκεκριμένα, κάποια είδη κουνουπιών έλκονται από συγκεκριμένη μυρωδιά ιδρώτα, άλλα από την έκλυση διοξειδίου του άνθρακα και από συγκεκριμένες οσμές κ.ο.κ. Γενικότερα όμως όταν βρισκόμαστε σε ανοιχτούς χώρους τους θερινούς μήνες είμαστε πιο επιρρεπής στα τσιμπήματα κουνουπιών και θα πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας για να προστατευτούμε από αυτά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα παιδιά που έχουν πιο ευαίσθητο δέρμα και μπορεί να εμφανίσουν πιο έντονα συμπτώματα από το τσίμπημα. Ως επί το πλείστον τα εντομοαπωθητικά λειτουργούν καλύπτοντας τους παράγοντες που προσελκύουν τα κουνούπια όπως την μυρωδιά του σώματος, του ιδρώτα και την έκλυση διοξειδίου του άνθρακα [1,2,3].

 

Ορθή χρήση εντομοαπωθητικών

Η σωστή εφαρμογή και χρήση των εντομοαπωθητικων είναι απαραίτητη τόσο για τη μέγιστη προστασία όσο και για την αποφυγή πιθανών παρενεργειών, συμπεριλαμβανομένου του ερεθισμού του δέρματος ή των ματιών.

Αυτό σημαίνει [4]:

 • Απλώστε απωθητικό μόνο στο εκτεθειμένο δέρμα ή στο ρουχισμό (όπως αναφέρεται στην ετικέτα του προϊόντος). Ποτέ μην το βάζετε κάτω από τα ρούχα.
 • Χρησιμοποιήστε το αρκετό προϊόν για να καλύψετε όλη την εκτεθειμένη επιφάνεια, αλλά όχι παραπάνω  καθώς η μεγαλύτερες ποσότητες δεν λειτουργούν καλύτερα και μπορούν να αυξήσουν τους κινδύνους.
 • Μην εφαρμόζετε εντομοαπωθητικά πάνω σε πληγές ή ερεθισμένο δέρμα.
 • Για την εφαρμογή στο πρόσωπο, ψεκάστε πρώτα στα χέρια σας, στη συνέχεια απλώστε το προϊόν στο πρόσωπο και γύρω απ τ ‘αυτιά αποφεύγοντας τα μάτια και το στόμα
 • Μην αφήνετε τα μικρά παιδιά να το εφαρμόζουν μόνα τους. Αντ ‘αυτού, βάλτε το στα χέρια σας και εφαρμόστε το στο παιδί. Περιορίστε τη χρήση στα χέρια των παιδιών γιατί συχνά βάζουν τα χέρια τους στα μάτια και στο στόμα τους.
 • Μην το χρησιμοποιείτε κοντά σε τρόφιμα και πλύνετε τα χέρια μετά την εφαρμογή και πριν φάτε ή πιείτε.
 • Στο τέλος της ημέρας, πλύνετε το δέρμα όπου το εφαρμόσατε με σαπούνι και νερό
 • Εάν σχεδιάζετε να χρησιμοποιήσετε απωθητικά στα ρούχα σας να προσέχετε καθ΄ως μπορεί να καταστρέψουν ορισμένα υφάσματα. Πλένετε καλά τα ρούχα μετά την εφαρμογή του προϊόντος που έχουν υποστεί επεξεργασία

Αιθέρια έλαια ως εντομοαπωθητικά:  ασφάλεια και αποτελεσματικότητα

Πέρα όμως από το συνηθισμένα προϊόντα με βάση χημικής προέλευσης εντομοαπωθητικά  που είναι πολύ αποτελεσματικά υπάρχουν και κάποια αιθέρια έλαια φυτών τα οποία λόγω της μυρωδιάς τους διώχνουν τα κουνούπια. Τα πιο γνωστό είναι το έλαιο citronella, το μείγμα ελαίου λεμόνι-ευκάλυπτος, το έλαιο δυόσμου και το έλαιο λεβάντας [4,5,6,7,8].

Τα αιθέρια έλαια δεν πρέπει ποτέ να τοποθετούνται απευθείας στο δέρμα. Διαλύονται πάντοτε σε λάδι φορέα όπως το αμυγδαλέλαιο. Η συνταγή είναι συνήθως 3 με 5 σταγόνες αιθέριου ελαίου σε 1 ουγκιά αμυγδαλέλαιου. Επίσης είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι σε σύγκριση με τα χημικά απωθητικό κουνουπιών έχουν πολύ χαμηλή αποτελεσματικότητα. Γι αυτό εάν πρόκειται να ταξιδέψετε σε μια περιοχή όπου τα κουνούπια είναι γνωστό ότι μεταφέρουν ασθένειες όπως η ελονοσία, ο κίτρινος πυρετός ή ο ιός Zika, οι γιατροί συμβουλεύουν ένα χημικό απωθητικό κουνουπιών για να μειώσουν τις πιθανότητες επικίνδυνων ασθενειών [1,3,4].

Είναι σημαντικό επίσης να αναφερθεί ότι μερικές φορές τα αιθέρια έλαια μπορούν να προκαλέσουν σπασμούς και γι’ αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από έγκυες, ασθενείς με επιληψία ή/και ασθενείς με σχιζοφρένεια. Επίσης δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε παιδιά κάτω του ενός έτους. Είναι λόγω του ότι είναι φυτικά είναι πολύ πιθανό ευαίσθητοι άνθρωποι να εμφανίσουν αλλεργίες [1,3,4].

 

Βιβλιογραφία

 1. Anandasankar Ray, Reception of odors and repellents in mosquitoes. Curr Opin Neurobiol. 2015 October ; 34: 158–164.
 2. Norris EJ, Coats JR Current and Future Repellent Technologies: The Potential of Spatial Repellents and Their Place in Mosquito-Borne Disease Control. Int J Environ Res Public Health. 2017 Jan 29;14(2).
 3. WebMD, Mosquito Repellents: What Works https://www.webmd.com/allergies/features/avoid-mosquito-bites#1
 4. American Mosquito Control Association (AMCA): Repellents https://www.mosquito.org/page/repellents
 5. Ghayempour S, Montazer M. Micro/nanoencapsulation of essential oils and fragrances: Focus on perfumed, antimicrobial, mosquito-repellent and medical textiles. J Microencapsul. 2016 Sep;33(6):497-510.
 6. Islam J, Zaman K, Duarah S, Raju PS, Chattopadhyay P. Mosquito repellents: An insight into the chronological perspectives and novel discoveries. Acta Trop. 2017 Mar;167:216-230.
 7. Pavela R, Benelli G. Ethnobotanical knowledge on botanical repellents employed in the African region against mosquito vectors – A review Exp Parasitol. 2016 Aug;167:103-8.
 8. Tisgratog R, Sanguanpong U, Grieco JP, Ngoen-Kluan R, Chareonviriyaphap T. Plants traditionally used as mosquito repellents and the implication for their use in vector control. Acta Trop. 2016 May;157:136-44.

- διαφήμιση -

Σχόλια
Φορτώνει...
* { display: none !important; } body, html { display: block !important; } #cpp-print-disabled { top: 0; left: 0; color: #111; width: 100%; height: 100%; min-height: 400px; z-index: 9999; position: fixed; font-size: 30px; text-align: center; background: #fcfcfc; padding-top: 200px; display: block !important; }