OTCnow.gr
Το Ελληνικό portal για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.)

Ξερόβηχας: Πρακτικές συμβουλές για να τον αντιμετωπίσετε με φυσικό τρόπο!

0 82

Που μπορεί να οφείλεται ο ξερόβηχας;

Ο ξερόβηχας μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, μεταξύ αυτών εντοπίζεται το κάπνισμα, η γαστροισοφαγική παλινδρόμηση, κάποια αλλεργία, το άσθμα, κάποια εποχιακή ίωση αλλά μπορεί επίσης να αποτελεί σύμπτωμα και πιο σοβαρών ασθενειών, εάν αυτός διαρκεί καιρό. Τέτοιες ασθένειες μπορεί να είναι μεταξύ άλλων η πνευμονία, η βρογχίτιδα, και η καρδιακή ανεπάρκεια. Υπάρχουν διάφοροι φυσικοί τρόποι που μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε από τον ξερόβηχα. Παρακάτω σας αναφέρονται  κάποιοι από αυτούς .

Το μέλι

Το μέλι αποτελεί την πλέον διαδεδομένη φυσική λύση για την ανακούφιση του ξερόβηχα τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά άνω του 1 έτους. Το μέλι έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και μπορεί ακόμη να μετριάσει  τον ερεθισμό του λαιμού. Ωστόσο τα παιδιά κάτω του 1 έτους δεν πρέπει να καταναλώνουν μέλι καθώς συχνά θα μπορούσε να είναι επιμολυσμένο με κλωστηρίδιο της αλλαντίασης, θέτοντάς τα σε κίνδυνο να εμφανίσουν μια σπάνια ασθένεια που ονομάζεται βρεφική αλλαντίαση η οποία είναι θανατηφόρα.

Ο κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς περιέχει κουρκουμίνη, ένα στοιχείο το οποίο έχει αντιφλεγμονώδεις, αντι-ιικές  και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Γι’αυτό το λόγο είναι αρκετά ωφέλιμο για την γενικότερη υγεία του οργανισμού αλλά και για την ανακούφιση από τον ξερόβηχα. Για να επωφεληθείτε πλήρως από τις ιδιότητες του κουρκουμά, δοκιμάστε να τον συνδυάσετε με μαύρο πιπέρι καθώς αυτό βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση της κουρκουμίνης.

Το τζίντζερ

Το τζίντζερ έχει αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ακόμη έχει την ικανότητα να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και να ανακουφίζει από τον πόνο. Το τζίντζερ αποτελεί συστατικό πολλών αφεψημάτων του εμπορείου. Μπορείτε ωστόσο να φτιάξετε ένα τέτοιο αφέψημα και μόνοι σας βάζοντας κομμένο και καθαρισμένο τζίντζερ μέσα σε ζεστό νερό. Για να ανακουφιστείτε ακόμη περισσότερο από τον ξερό βήχα μπορείτε να προσθέσετε και λίγο μέλι ή/και λεμόνι.

Η μέντα

Η μέντα περιέχει μενθόλη, η οποία βοηθάει στην ανακούφιση του ερεθισμένου λαιμού αλλά επίσης μειώνει τον ξερόβηχα. Επιπλέον, αυτή μπορεί να βοηθήσει και στην περίπτωση μπουκώματος. Όπως έχει φανεί , η μέντα διαθέτει αντιβακτηριακές και αντι-ιικές ιδιότητες στις οποίες μπορούμε να αποδώσουμε τα παραπάνω οφέλη. Θα σας ανακουφίσει πολύ να πιείτε αφέψημα μέντας λίγο πριν πάτε για ύπνο.

Η καψαϊκίνη

Η καψαϊκίνη είναι ένα συστατικό που εντοπίζεται στις πιπεριές τσίλι το οποίο έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του χρόνιου βήχα. Η καψαϊκίνη είναι διαθέσιμη και σε κάψουλα αλλά επίσης μπορείτε να την καταναλώσετε σε αφέψημα που φτιάχνεται με καυτερό μίγμα από πιπεριές τσίλι και ζεστό νερό.

Αλατόνερο

Οι γαργάρες με αλατόνερο μπορούν να ανακουφίσουν από την ενόχληση και τον ερεθισμό που προκαλεί ο ξερόβηχας. Επιπλέον, το αλατόνερο σκοτώνει τα βακτήρια του στόματος και του λαιμού. Φτιάξτε το διαλύοντας ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι μέσα σε ένα μεγάλο ποτήρι χλιαρού νερού. Ύστερα χρησιμοποιήστε το για να κάνετε γαργάρες πολλές φορές μέσα στην μέρα για να ανακουφιστείτε άμεσα, χωρίς όμως να το καταπίνετε. Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η μέθοδος δεν είναι κατάλληλη για μικρά παιδιά που μπορεί να καταπιούν το νερό.

 

Βιβλιογραφία

  1. Ashkin E, et al. (2013). A spoonful of honey helps a coughing child sleep. J Fam Pract. 2013 Mar; 62(3): 145–147.
  2. Coughs and colds: Medicines or home remedies? Retrieved from : https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/chest-lungs/Pages/Coughs-and-Colds-Medicines-or-Home-Remedies.aspx , last accessed: 05/10/2019
  3. Mahashur A. Chronic dry cough: Diagnostic and management approaches. Lung India. 2015 Jan-Feb; 32(1): 44–49.
  4. Mashhadi NS, et al. Anti-oxidative and anti-inflammatory effects of ginger in health and physical activity: Review of current evidence. Int J Prev Med. 2013 Apr; 4(Suppl 1): S36–S42.
  5. Mayo Clinic Staff. Chronic cough (2019).Retrieved from : https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chronic-cough/diagnosis-treatment/drc-20351580 , last accessed: 05/10/2019
  6. Oduwole O, et al.Honey for acute cough in children. Cochrane Database Syst Rev. 2018 Apr 10;4:CD007094
  7. Padma L. (2013). Current drugs for the treatment of dry cough. J Assoc Physicians India. 2013 May;61(5 Suppl):9-13.
  8. Prasad S, et al.Turmeric, the golden spice (2011),Chapter 13
  9. Steckelberg JM. Honey: An effective cough remedy?(2018)Retrieved from : https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-cold/expert-answers/honey/faq-20058031 , last accessed: 05/10/2019
  10. Ternesten-Hasseus E, et al. Cough reduction using capsaicin. Respir Med. 2015 Jan;109(1):27-37

- διαφήμιση -

Σχόλια
Φορτώνει...