OTCnow.gr
Το Ελληνικό portal για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.)

Χιονίστρες: συμβουλές πρόληψης & αντιμετώπισης

0 152

Τι είναι οι χιονίστρες;

Οι χιονίστρες είναι πρακτικά φλεγμονή στα μικρά αιμοφόρα αγγεία που αιματώνουν το δέρμα, και η οποία συνήθως προκύπτει μετά από παρατεταμένη έκθεση στο κρύο. Έτσι, οι χιονίστρες εμφανίζονται μετά από κάποιες ώρες έκθεσης στο κρύο, ενώ θέλει έως και 1-3 εβδομάδες για να φύγουν εκτός από την περίπτωση στην οποία αυτές είναι χρόνιες και μπορούν να παραμείνουν ακόμη και για μήνες. Αν και δεν αφήνουν μόνιμες πληγές, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε κάποια μόλυνση η οποία μπορεί να σας προκαλέσει σοβαρά προβλήματα εάν δεν θεραπευτεί άμεσα.

Πως δημιουργούνται οι χιονίστρες;

Οι χιονίστρες μπορεί να οφείλονται στη μη φυσιολογική απόκριση του οργανισμού στην απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας. Για παράδειγμα, αν έχετε εκτεθεί στον κρύο και ύστερα πάτε άμεσα στην ζέστη βάζοντας για παράδειγμα τα χέρια κοντά στο καλοριφέρ, τα μικρά αιμοφόρα αγγεία που υπάρχουν κάτω από το δέρμα διαστέλλονται γρηγορότερα από τα μεγαλύτερα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό οδηγεί στη συμφόρηση της κυκλοφορίας του αίματος με αποτέλεσμα να ξεχύνεται στους διπλανούς ιστούς. Ως εκ του αποτελέσματος, μπορούν να εμφανιστούν φουσκάλες, πληγές, οίδημα και πόνο. Τέλος, μπορεί να εμφανιστεί αλλαγή στο χρώμα του δέρματος καθώς διότι δημιουργούνται μώλωπες, κάνοντας το δέρμα από κόκκινο έως και σκούρο μπλε.

Ποιοι είναι οι κύριοι παράγοντες που ευθύνονται για τις χιονίστρες;

Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες να εμφανίσετε χιονίστρες. Πιο συγκεκριμένα είναι πιο πιθανό να πάθετε χιονίστρες εάν :

 • φοράτε ρούχα τα οποία είναι σφιχτά ή εκθέτουν το δέρμα στο κρύο
 • είστε γυναίκα
 • έχετε αυξημένο σωματικό βάρος
 • ζείτε σε μια περιοχή με κρύο και ψυχρό κλίμα
 • εκτίθεστε πολύ στο εξωτερικό περιβάλλον τους μήνες από τον Νοέμβριο έως τον Απρίλιο
 • έχετε προβλήματα με την κυκλοφορία του αίματος
 • πάσχετε από κάποιο νοσήματα όπως είναι ο ερυθηματώδης λύκος
 • εάν είστε καπνιστής

Τι μπορείτε να κάνετε για να προλάβετε τις χιονίστρες;

Για να προλάβετε τις χιονίστρες αρχικά αποφύγετε την έκθεσή στο κρύο. Επιπλέον, καλό θα ήταν να ντύνεστε σε στρώσεις και επιλέξτε χαλαρά ζεστά ρούχα και παπούτσια που να μην αφήνουν το νερό να περάσει. Φροντίστε ακόμη τα χέρια και τα πόδια σας να παραμένουν στεγνά και αποφύγετε το κάπνισμα . Εάν το δέρμα σας εκτεθεί στο κρύο θα πρέπει να το ζεστάνετε σταδιακά διότι σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να αυξηθούν οι πιθανότητες να εμφανίσετε χιονίστρες ή εάν ήδη τις έχετε εμφανίσει θα μπορούσαν να χειροτερέψουν.

Τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστείτε από τις χιονίστρες;

Συνήθως οι χιονίστρες φεύγουν σε 1-3 εβδομάδες από την στιγμή που παρουσιάστηκαν. Στο μεσοδιάστημα μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές προκειμένου τα συμπτώματα να είναι πιο ήπια:

 1. Προσπαθήστε να ζεστάνετε την περιοχή σταδιακά και με ήπιο τρόπο χωρίς να την τρίψετε και χωρίς να την τοποθετήσετε πάνω της απευθείας θερμότητα.
 2. Αποφεύγετε την έκθεση στο κρύο όσο γίνεται και να διατηρείτε τις περιοχές του δέρματος σας που εμφάνισαν χιονίστρες, ζεστές και στεγνές αλλά μακριά από πηγές θερμότητας, χρησιμοποιώντας για παράδειγμα ισοθερμικά ενδύματα, γάντια ή κάλτσες.
 3. Εφαρμόστε κάποια ενυδατική λοσιόν για παράδειγμα με αλόη, προκειμένου να ανακουφιστείτε από τη φαγούρα.
 4. Σε περίπτωση που οι χιονίστρες είναι βαθιές και έχουν προκληθεί πληγές, θα πρέπει να αποστειρώνετε το δέρμα σας με ένα αντισηπτικό και να τοποθετείτε μια γάζα προς αποφυγήν κάποιας επιμόλυνσης
 5. Κόψτε το κάπνισμα καθώς, το κάπνισμα επιβραδύνει την επούλωση πληγών και επιβαρύνει σημαντικά την κυκλοφορία του αίματος στα αγγεία.

 

Βιβλιογραφία

 1. AskMayoExpert. Chilblains. Rochester, Minn.: Mayo Foundation for Medical Education and Research; 2015.
 2. Danzl DF. Nonfreezing tissue injuries. Merck Manual Professional Version. Retrieved from : https://www.merckmanuals.com/professional/injuries-poisoning/cold-injury/nonfreezing-tissue-injuries, last accessed : 23/10/2019
 3. Winter weather frequently asked questions. Centers for Disease Control and Prevention. Retrieved from : https://www.cdc.gov/disasters/winter/staysafe/hypothermia.html?CDC_AA_refVal=https%3A%2F%2Fwww.cdc.gov%2Fdisasters%2Fwinter%2Ffaq.html , last accessed : 23/10/2019
 4. Bope ET, et al. Physical and chemical injuries. In: Conn’s Current Therapy 2015. Philadelphia, Pa.: Saunders Elsevier; 2015.
 5. Prakask S, et al. Idiopathic chilblains. The American Journal of Medicine. 2009;122:1152.
 6. Tintinalli JE, et al. Frostbite and other localized cold injuries. Tintinalli’s Emergency Medicine: A Comprehensive Study Guide. 7th ed. New York, N.Y.: The McGraw-Hill Companies; 2011.
 7. Cappel JA, et al. Clinical characteristics, etiologic associations, laboratory findings, treatment and proposal of diagnostic criteria of pernio (chilblains) in a series of 104 patients at Mayo Clinic, 2000 to 2011. Mayo Clinic Proceedings. 2014;89:207.
 8. Chilblains. Society of Chiropodists and Podiatrists. Retrieved from : https://cop.org.uk/foot-health/common-foot-problems/chilblains/ , last accessed: 23/10/2019 a
 9. AskMayoExpert. Chilblains. Rochester, Minn.: Mayo Foundation for Medical Education and Research; 2018.

- διαφήμιση -

Σχόλια
Φορτώνει...
* { display: none !important; } body, html { display: block !important; } #cpp-print-disabled { top: 0; left: 0; color: #111; width: 100%; height: 100%; min-height: 400px; z-index: 9999; position: fixed; font-size: 30px; text-align: center; background: #fcfcfc; padding-top: 200px; display: block !important; }